Оживити ритейл: як сьогодні залучати споживачів в звичайні і інтернет-магазини

Оживити ритейл: як сьогодні залучати споживачів в звичайні і інтернет-магазини

5 хвилин

Змiст

Клієнтський трафік – рушійна сила рітейлерів. Тому в постпандемійному світі їх першочергове завдання — збільшувати цей трафік та ростити продажі.

В першу хвилю пандемії впали продажі традиційних магазинів. А за півтора роки очікування, бажання і потреби людей змінилися. Тепер ритейлерам потрібно зрозуміти, як повернути колишній потік клієнтів в офлайн-магазини та стимулювати відкладений попит.

Нові ритейл-інсайти: Marketing Mix Modelling

В Google провели дослідження, щоб відповісти на питання: як ритейлерам найефективніше залучати клієнтів в офлайні і онлайні. Виявилося, що ключові фактори відрізняються для онлайн- та офлайн – магазинів. Ці висновки зроблені на основі дослідження Marketing Mix Modelling (MMM) і аналізу ряду психологічних чинників. У ньому взяли участь більше 20 провідних рітейлерів з країн регіону EMEA, що працюють в сферах електроніки, моди і продовольчих товарів. За останні п’ять років це дослідження дозволило команді Google визначити додатковий ефект від маркетингових інвестицій. Тому ділимося з вами інсайтами – вони допоможуть відновити бізнес і переглянути свій маркетинговий підхід.

Психологія ритейл-трафіку

Покупці кажуть, що головне для них при виборі магазину – зручність. Але в чому вона виражається? Це завжди залежить від конкретної ситуації і споживача. Для офлайн-магазину ключовим моментом може стати параметр «поруч». Однак в онлайн-світі зручність може означати «я швидко згадаю сайт улюбленого рітейлера та легко знайду там все, що мені потрібно».

Онлайн-магазини обирають за легкість пошуку товарів і зручність доставки. Проте, як показало дослідження, споживачі зазвичай купують всього у трьох онлайн-магазинах, хоча знають про тринадцять.

Як залишатися в центрі уваги споживачів

Це не новина: головні гравці світу онлайн-торгівлі утримують лідерські позиції на ринку саме завдяки рекламі. Але виявилося, маркетингові інвестиції набагато важливіші для успіху в онлайні, ніж ми звикли думати. Дослідники це дізналися завдяки омніканальним рітейлерам, які брали участь в дослідженні.

Читайте також:  Google Analytics прибирає старі моделі та дає нові можливості маркетологам

Приклад: при аналізі великого роздрібного продавця електроніки було виявлено, що реклама принесла йому 60% трафіку в інтернет-магазині і 27% – в звичайних точках продаж. З іншими ритейлерами ситуація схожа: маркетингові інвестиції приносять в середньому 51% онлайн-трафіку та інтернет-продаж.

Які ще фактори мають значення крім безперервної реклами? Розміщення оголошень в потрібний час – в той момент, коли покупець збирається щось купити. Дослідження підтверджує: така стратегія може переконати 18-44% споживачів відмовитися від свого початкового вибору на користь чогось іншого. Тут можуть допомогти автоматизовані рекламні рішення.

Оффлайн-маркетинг теж приводить користувачів в інтернет-магазини, а цифрова реклама – в звичайні. Ключовий висновок – це питання співвідношення.

Що стимулює трафік офлайн-магазинів

У традиційних форматів реклами, таких як друковані каталоги та листівки, у порівнянні з цифровими альтернативами дуже низька окупність.

Високі результати демонструють оголошення у пошукових системах та соціальних мережах. Зовнішнє дослідження стверджує: така реклама приносить офлайн-магазинам як мінімум 50% доходу.

Пошуковий і соцмедіа-маркетинг теж можна організувати локально, тобто показувати онлайн-рекламу жителям певних міст і районів. Обидва формати (оффлайн та онлайн) повинні враховувати інтереси кожного окремого користувача, щоб давати індивідуальні результати.

Дослідження з десятками рітейлерів показало: вони інвестують в пошукову рекламу в середньому 14% маркетингового бюджету, і це приносить 24% доходів від усіх медіаканалів. Причому це актуально не тільки для великих брендів. Пошукові системи залучають на 17% більше трафіку для малих і середніх компаній-рітейлерів у порівнянні з великими. Близько 4 з 10 відвідувань невеликих роздрібних магазинів пов’язані з онлайн-пошуком.

Карта стратегічного розвитку

Немає єдиного правила для залучення трафіку в магазини. Кожен ритейлер індивідуальний, а ситуація – унікальна. Тому важливо використовувати універсальні принципи на основі аналітики Google:

  • Сприймайте різні канали як цілісну систему. Якщо ви все ще думаєте, що інтернет-оголошення залучають виключно онлайн-покупців, а білборди – тільки фізичний трафік, то прийшов час переглянути свої переконання. Пам’ятайте, офлайн-реклама впливає на digital-трафік, а онлайн-реклама – на відвідуваність фізичних магазинів.
  • Не применшуйте значущість маркетингових інвестицій для вашого ecommerce-каналу. Рекламна стратегія повинна бути послідовною, а для постійного потоку онлайн-трафіку ми рекомендуємо подвоїти бюджет на маркетинг.
  • Використовуйте автоматизовані рішення, щоб звертатися до аудиторії тоді, коли їй це потрібно. Іноді продаж – це лише одне оголошення, показане людині в потрібний момент. Автоматизація в таких випадках дає масу можливостей для охоплення клієнтів за різними параметрами.
  • Перегляньте звичний підхід до маркетингу. Інвестиції в листівки та брошури нерентабельні, а пошукова та соцмедіа-реклама здатна збільшити кількість відвідувачів в магазинах на 17%.
Читайте також:  LinkedIn анонсує нові інструменти штучного інтелекту для покращення найму та навчання

Зараз компаніям важливо швидко адаптувати свою бізнес-стратегію до нових реалій та розгорнути її в сторону поведінки споживачів, що змінилася за останній час.

Якщо вам необхідні реклама та просування інтернет-магазину, зверніться в UAMASTER digital agency.

Джерело: thinkwithgoogle.com

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

LinkedIn анонсує нові інструменти штучного інтелекту для покращення найму та навчання

LinkedIn анонсує нові інструменти штучного інтелекту для покращення найму та навчання

Чи мертвий NFT?

Чи мертвий NFT?

Штучний інтелект — друг чи ворог маркетолога?

Штучний інтелект — друг чи ворог маркетолога?

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: