Як штучний інтелект може нашкодити маркетологу: приклади з ChatGPT

Як штучний інтелект може нашкодити маркетологу: приклади з ChatGPT

6 хвилин

Змiст

ChatGPT, Dall.E, Midjournej та інші сервіси, які використовують штучний інтелект (ШІ) – гаряча хайпова тема для маркетологів цього року. Про користь використання ШІ для маркетингу та реклами вже написані десятки текстів, і ще сотні згенеровані тим самим ChatGPT. Спробуємо розібратись які підводні камені можуть зустрітися на вашому шляху, якщо ви спробуєте максимум роботи перекласти на ШІ.

Розбираємо на прикладі ChatGPT.

ChatGPT в чатботі на сайті

Наприклад, ви працюєте в інтернет-магазині електроніки. Прочитали, що до чату на сайті можна приєднати ChatGPT, щоб він замість людей відповідав на запитання потенційних клієнтів.

До вас зайшов користувач, хоче придбати топовий смартфон Samsung. Діалог:

На момент публікації цього запису флагманом є Galaxy S23 Ultra, натомість ШІ радить вам S21 Ultra – позаторішню модель. Розгадка доволі проста: база знань ChatGPT обмежується інформацією по вересень 2021 року.


ChatGPT для отримання професійних знань

Тут вас може спіткати три проблеми.

Актуальність інформації

По-перше, якщо вам потрібна інформація про щось найновіше, ChatGPT може про це не знати. Пам’ятаєте, він обмежений інфою до вересня 21 року? Отже, ChatGPT знає про існування GA4, але не в курсі, що закриття Univertal Analytics заплановане на 1 липня 2023 року. Навіть так каже: “Google оголосила, що вони зупинять підтримку старої версії Universal Analytics до кінця 2022 року.” Тобто, інформація не відповідає дійсності.

До речі, ChatGPT вважає, що ClubHouse досі є популярною соціальною мережею. LOL.

Критика джерел

ШІ обирає з масиву інформації певну частку і показує вам як відповідь на ваше запитання. Інформацію він бере з інтернету, а тексти в інтернет пишуть не тільки розумні люди.

Для експерименту ми запитували визначення різних діджитальних термінів, яких немає в академічних виданнях, і відповіді ШІ нас розчарували. Інколи це було щось віддалено схоже на правду, а в деяких випадках ChatGPT зовсім помилявся.

Читайте також:  GPT-4: приклади, обмеження та потенційні ризики

А якщо запитати ШІ про рекомендовані книги по певній темі, ви можете побачити дивний перелік літератури маловідомих авторів.

І те, що нас найбільше здивувало. Запит до ChatGPT: найкращих 5 фахівців у певному вузькому напрямку діяльності. Відповідь: імена та прізвища 5 людей з посадами та назвами компаній. При перевірці виявилося, що жодна з цих осіб не існує!

Також ми бачили помилки у відповідях на інші типи запитань. Правильних відповідей, звичайно, більше, але ж помилки у ChatGPT просто жахливі.

Висновок простий: не можна сліпо довіряти ШІ, перевіряйте відповіді в різних джерелах.

Компетентність та вміння ставити запитання

ШІ інтелект дає прості відповіді на прості запитання, і більш ґрунтовні та розгорнуті відповіді для складних питань. Наприклад, людина тільки почала вивчати маркетинг і щось чула про Котлера.

Але якщо ви трохи знайомі з публікаціями Котлера, то знаєте, що за свою кар’єру він кілька разів змінював своє бачення маркетингу. Спробуємо ще раз:

Як бачите, друге запитання дозволило отримати більш розгорнуту та цікаву відповідь. Отже, щоб отримувати дійсно корисні відповіді, вам необхідно мати рівень знань вище базового та правильно формулювати запитання.

ChatGPT для створення текстів

ChatGPT та тексти для сайту

На ринку існують десятки сервісів, які генерують тексти з використанням ШІ. Деякі з них суттєво зручніші ніж ChatGPT: наприклад, одразу створюють оптимальну структуру документа з точки зору SEO, додають html теги та дозволяють завантажити готовий html-файл.

Те, що маркетологи та контент-мейкери вже використовують такі сервіси – це факт. Ідея залучення програмних рішень для створення текстового контенту не нова: SEO спеціалісти вже понад 15 років користуються текстами, згенерованими за допомогою ланцюгів Маркова. А надалі кількість “нерукотворних” текстів буде тільки зростати.

Читайте також:  Google переносить інструмент SafeSearch в Search Console

Експерти прогнозують, що Google зробить свій крок у відповідь. Напевне, сайти чи окремі сторінки, що повністю наповнюються текстами, написаними за допомогою ШІ, будуть карати та погіршувати їх позиції в результатах пошуку. Визначити такі тексти не проблема: в сервісах для перевірки студентських робіт на плагіат така опція вже реалізована.

Рішення: не розміщуйте такі тексти на сайті. Використовуйте ШІ тільки на підготовчих етапах, фінальний варіант нехай пише жива людина.

ChatGPT та тексти для соціальних мереж

Тут ризики менші, але теж є.

Якщо ви давно займаєтесь Digital маркетингом (як ми в UAMASTER), то пам’ятаєте які помилки робили SMM-ники у 2008-2010 роках, коли SMM проходив лише своє становлення в Україні. Спочатку навіть деякі великі компанії не виділяли окремий бюджет на фотосесії чи придбання зображень в платних фотобанках. Було кілька випадків, коли на сторінках брендів-конкурентів використовували однакові зображення, які SMM-ники взяли… в результатах пошуку Google.

Зараз є ймовірність отримати дуже схожу ситуацію з текстами. ChatGPT не створює нічого принципового нового, в його відповідях міститься інформація, яка раніше вже була опублікована в інтернеті. Отже, якщо два різних SMM-ники “попросять” ChatGPT згенерувати “5 ідей для просування молока в соціальних мережах”, ми знову будемо бачити однаковий чи дуже схожий контент у конкурентів. Про ідентичність та цінності бренду там, звичайно, нічого не буде.

Загальні перспективи використання ChatGPT для маркетингу

Попри певні недоліки та обмеження ШІ, і зокрема ChatGPT, будуть активно використовуватись в маркетингу. Головне пам’ятати, що “чарівної таблетки” не існує: загальний результат компанія отримує завдяки правильній стратегії, професійним кадрам та ефективному використанню усіх необхідних інструментів. ChatGPT – лише один з інструментів, який може підвищити швидкість та ефективність виконання задач.

Читайте також:  DALL·E 3 тепер буде у ChatGPT, Bing та у Microsoft Designer

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Не ChatGPT єдиним: як іще штучний інтелект спрощує роботу з контентом

Не ChatGPT єдиним: як іще штучний інтелект спрощує роботу з контентом

Прогнози Білла Гейтса щодо штучного інтелекту на 2024

Прогнози Білла Гейтса щодо штучного інтелекту на 2024

Ілон Маск створює Grok — конкурента ChatGPT

Ілон Маск створює Grok — конкурента ChatGPT

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: