Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

6 хвилин

Змiст

У свої найперші дні результати пошуку на Google повертали відсортований список сайтів, які найімовірніше могли б відповісти на запит користувача.

Завдяки цьому Google все більше й більше прагне стати єдиним сайтом, який вам коли-небудь знадобиться.

Вам вже не потрібно було переглядати різні сайти, щоб знайти конкретні зображення – ви могли знайти їх прямо там, на Google Images (доки позови за порушення авторських прав не трохи не обмежили його ефективність).

Вам не потрібно було стрибати з магазину в магазин, щоб знайти найкращу пропозицію – ви могли порівняти ціни на Google Shopping.

І якщо вам потрібно було знайти ресторан, ознайомитися з його меню, прочитати відгуки, переглянути фотографії і навіть забронювати стіл, ви могли це зробити через Карти Google та Small Business Profiles.

Усе це було можливо у google.com, і Google SGE – наступний крок у цьому напрямку.

Що таке Google SGE?

Google недавно запустив “виділені відповіді” (з англ. featured snippets), які витягують текст з сайтів, щоб відповісти на запити користувачів. Він відображає одне-два речення, які ймовірно дадуть відповідь на запит, разом із посиланням на сайт для повного пояснення, якщо це потрібно.

Проте, у більшості випадків більш глибока відповідь не потрібна, і користувач знаходить все, що йому потрібно, не переходячи на сайт.

Це відомо як нульовий результат пошуку, і це створює проблему для бізнесів.

Тепер Google робить свої перші спроби відмовитися від відображення списку сайтів, які можуть відповісти на запит. Замість цього, він буде добувати інформацію з цих сайтів і складати, наскільки це можливо, детальну відповідь у формі максимально природного тексту, яка повністю задовольнить користувача.

Це означає, що користувачу не потрібно буде переходити на сайт, який надав інформацію, і він може навіть знати, які сайти використовувалися як джерела.

Це Google Search Generative Experience, або SGE, і наслідки для бізнесу можуть бути величезними.

Остання тенденція SEO: що таке пошук без кліків і що це означає для бізнесу?

Остання тенденція SEO: нульовий клік — це пошук, коли користувач переходить до Google, щоб щось знайти, і отримує відповідь, навіть не переходячи на інший сайт.

Читайте також: 
Google Merchant Center вилучає 4 моделі атрибуції з відстеження конверсій

Це може бути що завгодно, включаючи (але не обмежуючись) прогноз погоди, ціну продукту, відгуки користувачів, розташування на карті.

Перевага для широкого загалу полягає в тому, що ця система є надзвичайно зручною для користувачів, і будь-який бізнес, який проводить комплексну кампанію з оптимізації пошукових систем, може приєднатися до неї та використовувати її для підвищення своєї видимості.

Ви можете додати свій бізнес на його карту, ви можете розмістити свої продукти в його торговому асортименті, і це приведе вас віч-на-віч до нових клієнтів.

Недоліком є те, що це робиться на умовах Google. Найважливіше те, що ваша потенційна аудиторія може отримати доступ до інформації, яку ви пропонуєте, навіть не звертаючись до вас.

Як SGE вплине на трафік вашого сайту?

Підприємства часто залежать від переходів на їхні сайти, щоб створити свою аудиторію. Коли потенційний клієнт відвідує ваш сайт, ви можете представити свою інформацію по-своєму, назвавши її так, як хочете.

Ви можете створити свій сайт, щоб оптимізувати воронку продажів. Ви можете отримати потрібну інформацію про користувача, проаналізувати її та внести необхідні налаштування.

Ви навіть можете збирати інформацію про клієнтів, додаючи їх до своєї бази даних CRM.

Але ви не можете цього зробити, якщо вони не відвідують ваш сайт. Тоді вам залишається покладатися на будь-яку інформацію, яку надасть Google.

SGE все ще тестується та розвивається. Але ми можемо бути впевнені в одному: переходи на інші сайти ставатимуть усе менш важливими для взаємодії з Google. Таким чином, ці сайти, швидше за все, спостерігатимуть зниження обсягу трафіку та залучення.

Як бізнес має реагувати на SGE?

Зі свого боку Google заявляє, що має намір продовжувати «надсилати цінний трафік видавцям і підтримувати здоровий відкритий інтернет». Однак у ньому також зазначено, що реклама відіграватиме значну роль у результатах SGE. Реклама, звичайно, буде залежати від того, як окупиться цей багатомільярдний розгорнутий продукт.

Отже, багато компаній спостерігатимуть зменшення трафіку на своїх сайтах через розгортання SGE.

Читайте також: 
Google оголосив про оновлення політики реклами для дітей та підлітків

Поки що надто рано знати точні подробиці, але в останні роки перевагу мали ті, хто першими прийняли рішення, ті, хто тримає руку на пульсі та готовий діяти швидко.

Це може означати інвестування в рекламу, щоб гарантувати, що ви є результатом, окрім створеного AI-контенту.

Це може означати адаптацію вашого сайту, щоб він сподобався ШІ в Google, які шукають інформацію. Це може включати заповнення вашого сайту корисним, доступним для цитування вмістом. Google оцінює досвід, експертизу, авторитетність і надійність кожного джерела, тож ви можете дотримуватися вказівок, щоб підвищити свій результат і стати надійним джерелом, яке з’являється в результатах.

Це також включатиме належне кодування вашого сайту, використання правильних розміток для тексту, зображень і відеовмісту, щоб гарантувати, що Google зможе його бачити та інтерпретувати.

А потім це буде випадок перевірки, аналізу та вдосконалення. Використовуйте Google для пошуку своїх продуктів і послуг, а також пошуку своїх конкурентів. Зверніть увагу на результати, визначте області, де ваш сайт можна було б покращити, внесіть необхідні зміни та повторіть.

Спеціальна історія Google з AI

Штучний інтелект є відносно новим і швидко розвивається, і шлях до цього часу був непростим, тому важко передбачити, куди все може рухатися в майбутньому.

Сама компанія Google має власний невдалий досвід впровадження продуктів ШІ. Нещодавно його генеративний інструмент штучного інтелекту Gemini мав критику через уявну вбудовану упередженість.

Коли його попросили написати посадову інструкцію для вакансії в галузі викопного палива, замість цього він відповів аргументом, чому викопне паливо шкідливе для планети. Коли попросили намалювати людей — навіть людей із реального життя — здавалося, що неможливо відобразити когось із білою шкірою.

На момент написання статті Google скоротив можливості Gemini під час розслідування. Це свідчить про те, що штучний інтелект недосконалий, і ми ще не знаємо, скільки часу мине, перш ніж він стане надійним джерелом для широкої громадськості.

З іншого боку, останніми роками здається, що куди б не йшов Google, люди слідкуватимуть за ним, помилки тощо.

Читайте також: 
Рекламодавці почали втікати від X

І тому, якщо Google вирішить замінити пошукові списки відповідями, згенерованими штучним інтелектом, це незабаром стане нормою, і компаніям краще бути готовими це прийняти – інакше ризикують програти тим, хто адаптується.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Статті по цій темі

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: