Як налаштувати конверсії в Google Analytics 4. Покроковий мануал

Як налаштувати конверсії в Google Analytics 4. Покроковий мануал

12 хвилини

Змiст

Дякуємо Макс Гапчук за такий корисний мануал, який з його дозволу ми переклали українською.

Прочитавши тему статті хтось із вас може подумати: «О, ще один хлопець напише про те, що потрібно перемикнути вимикач, і подія стане конверсією». Якщо це так, рекомендуємо дочитати статтю до кінця, і впевнені, ви дізнаєтеся неочікувані способи відмітити щось, як конверсію в Google Analytics 4.

  1. Події-конверсії за замовчанням.
  2. Створення конверсії на основі простих подій.
  • Позначити як конверсію чи створити подію-конверсію?
  1. Налаштування конверсій на основі подій і параметрів подій.
  2. Налаштування конверсій на основі тригера аудиторії.

Тут міг би бути абзац присвячений порівнянню цілей в Google Analytics Universal і конверсій в Google Analytics 4, але я вирішив не відбирати на це ваш дорогоцінний час, тому відразу до суті. Єдине що вам потрібно знати — конверсія в Google Analytics 4, незалежно від того, як ви її створили, завжди буде базуватися на події. Тому вказавши в плані цієї статті способи створення конверсій я маю на увазі різноманітні способи створення подій: від простої передачі за допомогою GTM до створення подій у інтерфейсі Google Analytics. Якщо ви вже читали подібні статті в інтернеті, можете сміливо пропускати перші два блоки та переходити до найцікавішого:

  • Налаштування конверсій на основі подій та параметрів подій.
  • Налаштування конверсій на основі тригера аудиторії.

Події-конверсії за замовчанням

Під час створення Google Analytics 4 команда Google потурбувалися про те, щоби деякі події автоматично фіксувалися, як конверсії. А саме:

  • first_open (тільки для мобільного додатку)
  • in_app_purchase (тільки для мобільного додатку)
  • app_store_subscription_convert (тільки для мобільного додатку)
  • app_store_subscription_renew (тільки для мобільного додатку)
  • purchase
События-конверсии по умолчанию в Google Analytics 4

Якщо ви працюєте лише з вебсайтами, конверсію може у вас відпрацьовувати лише подія purchase. Як і в минулій версії (мається на увазі Universal) purchase — це подія електронної торгівлі, яку потрібно ще додатково налаштувати. Як це зробити ви можете прочитати в іншій статті — Налаштування Google Analytics 4 через Google Tag Manager.

Створення конверсій на основі простих подій

Якщо електронна торгівля ще не налаштована, а відстежувати ефективність уже потрібно, саме час передати свої перші події та на їхній основі налаштувати конверсії.

Усе як і раніше — створюємо тригер із необхідною умовою та підключаємо до тегу Google Аналітика: подія GA 4. Приклад тега з налаштуваннями нижче. Заблюрена частина буде розбиратися в наступному блоці цієї статті. Для цього налаштування вона не потрібна.

Читайте також:  Як використовувати Google Search Console та Google Analytics разом для збільшення органічного трафіку?

Тут і далі я припускаю, що ми вирішили передати в Google Analytics 4 подію успішного надсилання форми та назвали її send_form.

Настройка события успешной отправки формы в GA4 через GTM

Як бачите, налаштування дуже прості:

Настройка тега конфигурации GA4 в Google Tag Manager

У першому пункті вибираємо тег конфігурації. Ви можете налаштувати його за аналогією зі скріном нижче:

Настройка тега конфигурации GA4 в Google Tag Manager

У пункті 2 вказуйте назву події, яку хочете передати. Саме в цьому вигляді вона буде показуватися потім в інтерфейсі Google Analytics 4. Рекомендований формат snake_case.

У пункті 3 підключаєте потрібні тригери. Оскільки в налаштуваннях тригерів нічого не змінилося, залежно від відстежуваної дії, вам можуть допомогти такі статті:

Після того, як ви налаштуєте передавання події час перейти до наступного етапу.

Позначити як конверсію або створити подію-конверсію?

Під час швидкого огляду інтерфейсу Google Analytics 4 можна помітити два способи створити конверсію:

  • Позначити подію як конверсію
  • Створити подію-конверсію
Способы создания конверсий в Google Analytics 4

Що в першому, що в другому випадку результат буде один і той же. Відмінності в тому, що Позначити як конверсію можна тільки подію, інформація, щодо якої вже фіксувалася в Google Analytics 4. Якщо ж це нова подія, як у нашому випадку, краще скористатися спеціальною кнопкою Створити подію-конверсію. Усе, що потрібно, — це в полі, що з’явилося, ввести назву події так, як ви вказали в GTM. У нашому випадку налаштування буде таким:

Создание события-конверсии в интерфейсе GA4

Якщо ви все зробили правильно, подія буде позначена як конверсія. На цьому налаштування закінчене.

Событие отмечено как конверсия в GA4

Налаштування конверсії на основі події та параметрів події

Коли нам потрібно налаштувати одну конверсію для всіх форм на нашому сайті спосіб, що описаний вище, чудово підійде. Але що робити, якщо вам потрібно створити окремі конверсії для різних форм на одному сайті? Є два способи:

  • Спосіб 1: Для кожної форми ми створюємо окрему подію, наприклад:

send_form_contact_us — для надсилання форми на сторінці Контакти і

send_form_callback — для надсилання форми Перетелефонуйте мені.

  • Спосіб 2: Під час будь-якого надсилання форми ми передаємо подію send_form і додаємо для нашої події параметр, наприклад form_name, у який передаємо назву події.
Читайте також:  Збій у Google Analytics 4

Другий спосіб кращий, адже швидше за все вам також знадобиться створити загальну конверсію для всіх надісланих форм, а з однією подією це зробити набагато легше.

Отже, у нас є подія send_form з параметром form_name та значенням contact_us. На скріншоті нижче показано, що ви також можете вказати декілька параметрів для події (наприклад, не тільки form_name, а й location). Від цього подальша логіка налаштування не зміниться.

Тег отправки события в GA4 с передачей параметров

Переходимо в інтерфейс Google Analytics 4 і в розділі Всі події тиснемо Створити подію:

Функционал на вкладке Все события в интерфейсе Google Analytics 4

У вікні, що відкрилося, натискаємо на кнопку Створити й переходимо до налаштування конфігурації нової події:

  • Назва користувацької події — у цьому пункті вказуємо назву нової події, яку ми зараз створимо. У нашому випадку нова подія називатиметься ContactUs. Рекомендую використовувати формат для назви таких подій інший, ніж для подій, що передаються за допомогою GTM, щоби можна було відрізнити, які події справді приходять із сайту, а які створені всередині Google Analytics 4.
  • Умови збігу— прописуємо правила, яка саме подія та з якими значеннями параметрів буде враховуватися. Наприклад, ми, як віртуальну подію ContactUs, хочемо враховувати подію send_form у якій параметр form_name дорівнює contact_us.
  • Налаштування параметра — у цьому блоці ви можете вказати, чи потрібно копіювати параметри з початкової події. Наприклад, у нашому випадку, чи хочемо ми, щоб у події ContactUs був параметр location. У цьому блоці ви також можете налаштувати змінення параметрів, але ця тема виходить за межі цієї статті.
Создание нового события на основе нескольких параметров в GA4

Після всіх налаштувань не забудьте натиснути кнопку Створити в правому верхньому кутку. Тепер, коли ми створили свою подію, потрібно вказати, що ми хочемо фіксувати її як подію-конверсію. Для цього переходимо в розділ Конверсії, натискаємо на кнопку Створити подію-конверсію і в полі, що з’явилося, вводимо назву нашої нової події — ContactUs. На цьому налаштування закінчене.

Создание события-конверсии на основе события с несколькими параметрами в GA4

Налаштування конверсії на основі тригера аудиторії

Способи, що були описані вище, не були чимось надзвичайним, якщо ви раніше працювали з іншими системами аналітики. Схожий метод уже давно використовується у Facebook.

Останній спосіб створення подій у Google Analytics 4 кардинально відрізняється від усього вищеописаного. Подією в такому випадку буде не здійснення користувачем якоїсь конкретної події на сайті, а потрапляння в ту чи іншу аудиторії. Такий спосіб буде дуже актуальним, якщо вам потрібно позначити як конверсію якусь певну черговість дій, здійснених на різних сторінках сайту.

Читайте також:  Ресурси Google Analytics 4 тепер можна інтегрувати з AdSense

Наприклад, у мене у блозі немає якихось конкретних конверсій, як, наприклад, покупка, але в мене є подія add_to_cart, яка спрацьовує, коли вкладка зі статтею була активна 30 секунд і користувач проскролив її не менше, ніж на 50 %. Припустимо я вирішую, що хочу вважати конверсіями сеанси, у яких у користувача тричі спрацювала подія add_to_cart. Для цього я створюю аудиторію з послідовністю цих дій (не соромтеся комбінувати різноманітні події в цьому редакторі).

Создание аудитории с последовательностью действий в интерфейсе Google Analytics 4

Наступним кроком буде натиснути на кнопку Створити в Тригері аудиторії. У полі назви події напишіть назву для нової події. Саме вона буде фіксуватися, коли якийсь користувач потрапить у вашу аудиторію. Хороша практика додати до такої події префікс audience_, щоби потім можна було зрозуміти, які події надсилаються із сайту, а які створені на основі аудиторій.

Создание триггера аудитории в GA4

Що стосується пункту Реєструвати додаткову подію, коли склад аудиторії оновлюється, то він працює в такий спосіб: якщо налаштування активоване та користувач, який на поточний момент уже є в аудиторії, повторно виконає всі умови — подія спрацює повторно. Якщо ж пункт відключений, під час оновлення аудиторії подія НЕ буде спрацьовувати повторно. Для користувачів, які на поточний момент не в аудиторії цей пункт не грає ролі, для них подію буде зафіксована в будь-якому випадку.

Ще один момент, який необхідно згадати — Вибір області дії для послідовності:

Выбор области действия для последовательности при создании аудиторий в GA4

Якщо хочете, щоб уся послідовність дій проходила в межах одного сеансу, вибирайте пункт В одному сеансі. Якщо ж вас цікавлять користувачі, які виконали послідовність за один АБО декілька сеансів, обирайте У всіх сеансах.

Залишилося дати назву вашій аудиторії, натиснути на кнопку Зберегти, ну і, звісно ж, створити подію-конверсію:

Создание конверсии на основе триггера аудитории

Замість висновків

Google Analytics 4 дає нам можливість точніше налаштовувати конверсії й це не може не радувати. Сподіваюсь, функціонал створення подій на основі потрапляння користувача в аудиторію вразив вас так само, як і мене.

Від редакції: Ми дуже вдячні автору за такий корисний лонгрід – мануал. Якщо ви бажаєте глибше вивчити веб-аналітику, запрошуємо на курс Веб-аналітика, початок якого планується 2 лютого 2021. Та поглиблений курс Макса Гапчука “Мини-курс по Google Analytics 4”.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Ресурси Google Analytics 4 тепер можна інтегрувати з AdSense

Ресурси Google Analytics 4 тепер можна інтегрувати з AdSense

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: