Сучасний маркетинг — розкіш чи необхідність?

Сучасний маркетинг — розкіш чи необхідність?

4 хвилини

Змiст

Зміни минулого року, — від нової політики конфіденційності, прискореної цифровізації брендів, зміни поведінки споживачів через пандемію — зажадали від маркетологів більшої ефективності з меншими витратами.

Маркетинг завжди був поруч із кожним продуктом або послугою. Але зараз, коли ситуація у світі залишається складною та непередбачуваною, маркетинг буде грати ще більшу роль у бізнесі та брендах.

Маркетинг — розкіш чи необхідність?

Ще раз повторимо, 2020 рік був роком, коли роль маркетингу стала вирішальною. Багато брендів (нарешті) переорієнтували свої комунікації в систему, орієнтовану на споживача; інші відкрили нові канали — від платформ соціальних мереж і структур електронної комерції до нових партнерських відносин у роздрібній торгівлі. Усе більше людей зрозуміли цінність побудови спільнот.

Маркетинг це не лише регулярне створення повідомлень в Facebook або Instagram, створення рекламних акцій для споживачів або підписки на розсилку новин. Це набагато більше. Маркетинг — це побудова відносин із вашою аудиторією, виконуючи водночас свою обіцянку, як бренду. Іншими словами, мова йде про те, щоби переконати незнайомців, у тому, що вони регулярно потребують вашого бренду або продукту.

Ось п’ять причин, з яких необхідно зробити маркетинг пріоритетом у своїх планах на 2021 рік:

Налагодження відносин зі споживачами — краще вкладення, яке може зробити бренд.

Споживачі більше, ніж будь-коли, відчувають необхідність ідентифікувати себе і свої цінності з брендом. Справа не тільки у відчутті зв’язку із самим продуктом. На побудову відносин потрібен час. Як і у випадку з людськими відносинами, мова йде не тільки про те, щоби сказати: «Привіт, приємно познайомитися», а потім ніколи не більше спілкуватися. Йдеться про те, щоби підтримувати та будувати відносини з часом, проявляючи послідовність і, у деяких випадках, терпіння.

Читайте також:  30 найпопулярніших блогерів YouTube (1 квартал 2024 року)

Виросла роль диференціації бренду

Упродовж десятиліть великі компанії розширювали лінійки продуктів без будь-яких інновацій або взагалі без них. Пандемія посилила підприємницький дух багатьох. У результаті на ринок була виведена маса «нових» продуктів. На жаль, більшість із них можна розглядати як «продовження лінії», але з невеликою відмінністю — вони виробляються на місцевому рівні, більш екологічні, можливо, мають покращений дизайн. За своєю суттю, 90 % цих продуктів усувають або вирішують одну й ту ж проблему, тільки «більш приємним, доступним способом». Але з погляду маркетингу це означає, що величезна кількість брендів доставляють усе більше рекламних повідомлень одним і тим же людям, і ми бачимо багато схожих варіантів на полицях магазинів, в інтернеті або офлайн. Отже, бренди зараз, як ніколи, мають створити свою унікальну пропозицію, і просувати її, як диференційований чинник для споживачів.

Правильний маркетинг може допомогти виділитися

У світі цифрових технологій бренди мають виділятися та бути орієнтиром у середовищі, де конкуренція за увагу споживачів зростає. Виділення не обов’язково означає пропозицію іншого продукту, як обговорювалося в попередньому пункті. Виділення — це комплекс заходів, що входять у повсякденний розвиток бренду за допомогою відповідного контенту, відповідних рекламних акцій, відповідних каналів і відповідних способів активізації процесу прийняття рішень споживачами, від обізнаності до просування.

Споживачі шукають почуття належності до групи

Справа не в покупці продукту; це про належність до чогось більшого. Зараз більше, ніж будь-коли споживачі хочуть відчувати, що купують щось, що робить їх частиною більш значущого продукту. Це почуття не обов’язково пов’язане із соціальною відповідальністю або виділенням відсотка вашого доходу на благодійність або будь-яку справу, а швидше з поданням вашого бренду, як цілісної екосистеми, а не тільки як творця продукту. Бренди мають вивести свою аудиторію та споживачів на абсолютно новий рівень належності, чи то почуття визнання, гордості, або задоволення на особистому рівні або рівні спільноти, й однією транзакцією цього не досягти.

Читайте також:  Що таке оголошення Google Discovery?

Маркетинг може допомогти вам бути на кілька кроків попереду

Для багатьох брендів і компаній 2020 рік став реактивним. Реактивність відстає від конкурентів не на один, а на три-п’ять кроків. Вам необхідно розробляти стратегію, планувати та реалізовувати, водночас використовуючи поточні тенденції та можливості. Чим ефективніше ви плануєте, тим більше у вас буде часу, щоби визначити швидкі перемоги та відреагувати на них. Створення бренду — це не реакція на ринок або конкурентів, а отримання переваги, яке ставить вас над іншими.

Результати не народжуються відразу; вони приходять із часом. Це не означає, що вам потрібно чекати місяці або роки, щоби побачити їх. Взявшись за ці п’ять пунктів і опираючись на них, ви почнете бачити можливості для швидких перемог. Переконайтеся, що ви вимірюєте, адаптуєте та стаєте ефективнішими. Під час розробки бренду необхідно мати, чітку орієнтацію та проактивну позицію на майбутнє.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: