Які нові e-commerce-функції Instagram та Facebook допоможуть брендам заробляти більше

Які нові e-commerce-функції Instagram та Facebook допоможуть брендам заробляти більше

8 хвилин

Змiст

Електронна комерція була однією із галузей, яка виросла в період пандемії. У 2020 році світові онлайн-продажі збільшились на 20% та перевищили загальний показник у $4 млрд. У найближчі декілька років показники росту цього сегменту складуть біля 33%, за даними прогнозів DataInsight. То ж очевидно, що соціальні платформи компанії Facebook не могли залишатись осторонь цього перспективного напрямку.

Анонсуючи зміни, які чекають Instagram, керівник компанії Адам Моссері сказав, що серед основних напрямків, яким ця платформа приділятиме увагу, будуть покупки. У Facebook та Instagram впевнені в перспективності цього напрямку, адже більше 70% користувачів використовують її платформи для пошуку брендів та продуктів в інтернеті. Тому компанія вирішила монетизувати цю цікавіть користувачів. Перші анонси в e-commerce-напрямку були зроблені ще минулого року, коли Facebook запустила створення магазинів у Facebook та Instagram.

В цьому році компанія представила нові можливості для продажів та реклами на її платформах Facebook та Instagram та повідомила про плани щодо нових e-commerce-функцій у месенджері WhatsApp. Серед них – покращення інструментів створення магазинів та спрощення процесу продажів, розширені можливості реклами та інші опції.

Instagram Drops або Як прорекламувати знижки

Функція Instagram Shopping стала доступна українським користувачам ще минулого року і деякі найбільші українські інтернет-магазини, попри складнощі в підключенні, стали використовувати цю функцію і підключати її до своїх верифікованих акаунтів.

Нещодавно Instagram запустила нову функцію під назвою «Випуски» (англійською це звучить як Drops):

https://www.instagram.com/_n/shopping_home?destination=drops
Wе посилання коректно відкриється лише в мобільному додатку Instagram і не працюватиме при перегляді через веб-браузер.

Мета нової функції – повідомити про товари чи пропозиції, які стануть доступними найближчим часом. Це певна спроба створити ажіотаж навколо анонсів нових товарів і повідомити користувачів Instagram за декілька днів до їх початку. Доволі часто такі продукти бувають доступні в обмеженій кількості або протягом короткого періоду часу, що також повинно збільшити попит на них.

Читайте також:  Яка нова політика реклами Google для крипти?

В розділі «Випуски» наразі представлені товари, які будуть доступні найближчий час, додаток дозволяє налаштувати нагадування про них. Також тут можна подивитись випуски, які уже завершені (наразі її тестування дозволило нам побачити пропозиції лише закордонних інтернет-магазинів,  можливо це пов’язане з тим, що українські інтернет-магазини ще не користуються новою функцією). Ці товари можна додати у «Список бажань» та переглянути на сайті, а також – подивитись інші товари цього продавця. Не обійшлося без суто соціальних функцій, тобто можливості поділитися інформацію про цей товар через повідомлення іншим користувачам сервісу.

Цей анонс означає, що власники магазинів на платформі Instagram можуть анонсувати початок сезону знижок чи старт розпродажів, таким чином збільшуючи залученість аудиторії до своєї пропозиції.

Продажі товарів будуть доступні з персональних профайлів Instagram

Ще навесні платформа Instagram анонсувала можливість продавати товари безпосередньо з персональних профайлів. Ця опція повинна допомогти блогерам в монетизації своєї аудиторії. Вона дозволить зв’язувати персональні акаунти та акаунти бренду за допомогою функції View Shop, яка буде вбудована в персональний профайл користувача Instagram.

На головній сторінці профайлу у деяких блогерів уже є кнопка View Shop (Переглянути магазин) і вона веде на можливість перегляду та замовлення товарів цього блогера.

В компанії пообіцяли, що до кінця 2021 року ця опція буде доступна «всім відповідним» блогерам у США.

Іще одна новинка в цьому ж напрямку – можливість для окремих блогерів відмічати товари з магазинів у своїх повідомленнях, сторіс та відеороликах.

Ці можливості – гарна нагода для блогерів монетизувати свою популярність.

Instagram тестує рекламу в розділі Shop

Зовсім недавній анонс стосовно e-commerce-функцій Instagram стосується тестування реклами на вкладці Shop, тобто в тому розділі, де зібрані пропозиції магазинів, доступні на платформи. Магазини отримають можливість купувати рекламу для окремого зображення чи каруселі. Рекламні повідомлення матимуть відповідні помітки. А перехід по рекламному зображенню приведе користувача на сторінку з інформацією про товар.

Читайте також:  6 генераторів хештегів для Instagram

Реклама в розділі Shop буде демонструватись лише на мобільних пристроях і продаватиметься по моделі аукціону. Наразі в компанії не повідомляють, яку кількість реклами бачитиме окремий користувач – ця опція поки тестується.

Візуальний пошук товарів

Наступна функція Instagram Shopping призначена для споживачів. Завдяки пошуку за допомогою камери (Camera Search) та візуального пошуку користувачі сервісу зможуть знаходити товари в магазинах по їх зображенню.

При перегляді Instagram нова функція запропонує користувачам аналогічні товари в інших магазинах – достатньо буде натиснути на відповідну кнопку та отримати перелік схожих продуктів. Що стосується пошуку за допомогою камери, то вона працюватиме наступним чином – досить буде навести камеру, наприклад, на назву магазину, а відповідна функція Instagram у спливаючому повідомленні дасть посилання на цей магазин на платформі Instagram.

По великому рахунку, обидві опції уже давно реалізовані в Snapchat та Pinterest, проте вони повністю відповідають планам Instagram щодо розвитку e-commerce-функцій та монетизації уваги аудиторії.

Google Io 2017 GIF by Product Hunt - Find & Share on GIPHY

Реклама в розділі Shop, як і візуальний пошук в Instagram означають появу ще однієї можливості щодо промоції своїх товарів для брендів на цій платформі.

Плани щодо e-commerce на Facebook та WhatsApp

Компанія Facebook запустила її сервіс для продажу товарів Facebook Marketplace ще у 2016 році, проте на даний момент він працює лише у 18 країнах світу і України серед них немає. Недавні анонси Facebook щодо нових e-commerce-функцій стосуються створення магазинів у месенджері WhatsApp, хоча можливість робити покупки безпосередньо з чатів у WhatsApp доступна ще з осені 2020 року.

Іншим цікавим анонсом Facebook став формат Live Shopping Fridays – спеціальна серія подій, спрямована на те, щоб спонукати покупців до покупок в прямому ефірі. Компанія організувала спеціальні події у співробітництві з відомими брендами косметики та одягу, під час ефірів компанії знайомили зі своїми товарами та дозволяли оформити покупку.

Читайте також:  YouTube оновив інструмент Product Drops для покращення доступності та контролю

Майбутнє соціальної комерції

Бум електронної комерції призвів до появи e-commerce-функцій на більшості соціальних платформ.

На ринку США ріст популярності соціальної комерції особливо відчутний – згідно з даними дослідження компанії eMarketer у 2021 році продажі через соцмережі виросли на 35,8% з $26,97 млрд у 2020 році до $36,62 млрд. Експерти прогнозують, що до 2025 року об’єм продажів в соцмережах складе $79,64 млрд.

Висока залученість користувачів, їх лояльність та проста взаємодія з брендами – це все сприяє росту популярності e-commerce-інструментів в соцмережах.

По великому рахунку, досвід купівлі у традиційних інтернет-магазинах мало змінився за останні роки, чого не можна сказати про соцмережі. Через деякий час бум соціальної комерції прийде й в Україну. То ж тестувати на запроваджувати всі ці нові функції варто уже сьогодні.

Вам необхідні реклама та просування інтернет-магазину? Зверніться в UAMASTER digital agency.

Надія Баловсяк

Іллюстрація – Depositphotos.com

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Статті по цій темі

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: