Що чекає на соціальні мережі в 2020? Ч.1

Що чекає на соціальні мережі в 2020? Ч.1

8 хвилин

Змiст

Рік закінчується, діти пишуть листи Святому Миколаю та Діду Морозу, дорослі записують новорічні резолюції, а експерти по соціальних медіа та «лідери думок» роблять прогнози відносно того, що нового ми отримаємо від Facebook, Twitter і Co. протягом наступних дванадцяти місяців. 

Ось декілька прогнозів на новий рік відносно найпопулярніших соціальних мереж, починаючи з…

Facebook

Компанія пережила, мабуть, найбільш буремні 12 місяців у своїй історії; чого тільки коштував скандал із Cambridge Analytica. 

Зараз компанія обговорює умови свого варіанту криптоплатежів, посилює процеси доступу до даних, переконує ЗМІ, що їх нова новинна платформа заслуговує довіри та розробляє шляхи отримання наступного мільярда користувачів. 

Все про платежі

Не дивлячись на те, що Німеччина та Франція блокують можливу роботу криптовалюти Libra, Facebook продовжує працювати над створенням нормативної бази цього проєкту. Зараз, коли майже всі основні спонсори Libra самоусунулись, проєкт виглядає досить проблематично. 

Він дозволив би Facebook створити внутрішню екосистему для фінансових транзакцій, вільну від традиційних банківських зборів. Але навіть без неї Facebook вже працює над тим, щоб полегшити процес оплати у своїх мережах через WhatsApp Pay і Facebook Pay.

Останній був запущений в США минулого місяця. Зараз він вже працює над повним розгортанням WhatsApp Pay в Індонезії та Індії. Експерти очікують, що протягом наступних 12 місяців буде приділено значно більше уваги спрощенню способів оплати в потоці на Facebook і Instagram, що може стати ключовим фактором для розвитку бізнесу електронної комерції.

Вектор розвитку функції Watch

В червні Facebook повідомив, що 720 млн осіб щомісячно та 140 млн осіб щоденно витрачають принаймні одну хвилину на перегляд контенту Watch. 

Facebook Watch

Звучить непогано, але у порівнянні з 1,6 млрд щоденних активних користувачів Facebook в цілому, 140 млн – це лише мала частина від загальної аудиторії. Зі зростанням популярності Netflix, Disney, Amazon та інших поставників OTT, не кажучи вже про YouTube, де спостерігалось значне збільшення кількості глядачів на домашніх телевізорах, Facebook Watch не змогли створити справжній хайп на ринку. Принаймні поки що.

Читайте також:  YouTube оновив інструмент Product Drops для покращення доступності та контролю

Очікується, що Facebook надасть функції Watch значний поштовх у 2020 році, частково завдяки новій спеціальній вкладці «Новини» (яка містить оригінальне сортування новинних відео), постійній популярності відеоконтенту на своїх платформах та оновленому облаштуванню порталу, яке полегшує пряме підключення до телеканалів. 

Якщо Facebook зможе зробити Watch привабливішим для користувачів, це надасть йому цілий ряд нових варіантів реклами та збільшить потенційний прибуток.  

Сплеск популярності AR

За останніх декілька років доповнена реальність набирає обертів, переважно коштом Snapchat та його популярних фільтрів AR.

Facebook з технічної точки зору значною мірою перевершив можливості Snapchat, але Snapchat лідирує у креативних інноваціях – і знову ж таки, зовсім недавно, ми побачили значне зростання найновішої лінзи Snapchat, яка модифікує вік, що стала трендовим мемом у всьому світі.

Snapchat time machine filter

Ще в жовтні повідомлялось, що Apple почав виробництво окулярів доповненої реальності Project StartBoard з метою запуску пристрою в другому кварталі 2020 року. Apple потенційно може отримати перевагу в їх розробці, оскільки пристрій буде меншим та легшим через те, що більша частина візуальної обробки відбувається на підключеному iPhone. 

Snapchat вже багато років працює над створенням власних окулярів AR, але досі не може вивести їх на новий рівень. Facebook також розробляє окуляри з підтримкою AR, які за словами генерального директора Марка Цукерберга, будуть справді дієздатні найближчим часом.

Facebook AR glasses

Але розвиток Apple може значно пришвидшити процес, і якщо це відбудеться, логічно, що Facebook просуватиме власні окуляри AR, які ми, можливо, побачимо у другій половині 2020 року.

Зсув VR

Розвиток AR веде до наступного етапу у віртуальній реальності, де Facebook вже інвестує великі гроші в Oculus і де бачить майбутнє взаємодії з соцмережами у ширшому сенсі. 

Раніше в цьому році Oculus значно просунулись в технології VR, оголосивши про слідкування за руками, яке дозволить людям взаємодіяти у віртуальному середовищі без рукавичок чи контролерів. 

Читайте також:  SMM від Теда Лассо: неймовірна комунікація в Twitter

Поки що пропозиції віртуальної реальності досить обмежені, розробники все ще шукають нові можливості. Але це може швидко змінитись. За допомогою таких інструментів, як відстежування рук і безпровідних гарнітур VR, які роблять його простішим та доступнішим, ніж коли-небудь, Facebook продовжить просувати свою віртуальну реальність.

Cross-Stream Messaging

В січні Facebook заявила, що буде прагнути об‘єднати функції обміну повідомленнями Messenger, Instagram і WhatsApp в єдиний потік. Але ця інтеграція, скоріш за все, відбудеться у 2020 році, та принесе з собою два додаткові функціональні параметри, які зможуть значно вплинути на всю групу додатків. 

Перший – це платежі. Як зазначалось у першому пункті, сприяння платежам у системах стане ключовим напрямком для Facebook, і інтеграція його додатків для обміну повідомленнями зіграє свою роль у розширенні цієї функціональності. Ви вже можете переказувати гроші в Messenger і WhatsApp, але додавши ці функції в Instagram, ви відкриєте нові можливості для підключення електронної комерції в додатку. 

Друге – це боти. Не дивлячись на те, що бот-екосистема Facebook ніколи по-справжньому не була популярною, існує понад 300 тис. активних ботів Massenger, і приєднавши свій бекенд для обміну повідомленнями, Facebook може також інтегруватись з ботами в Instagram. 

Користувачі Instagram частіше спілкуються і здійснюють покупки за допомогою ботів обміну повідомленнями. З появою в Insta нових можливостей електронної комерції з додаванням ботів з’явиться вигідний варіант спілкування через Instagram Direct. 

Завдяки меншій кількості каналів для реклами в Instagram, електронна комерція стане ключовим направленням для Facebook в монетизації популярності платформи. Боти обміну повідомленнями можуть бути ще одним елементом цього зсуву. 

Instagram

Instagram залишався популярною соціальною платформою у 2019 році та, схоже, він збереже цей імпульс у новому році. 

В цьому році Instagram приділяє багато уваги здоров‘ю та добробуту користувачів, а можливості електронної комерції також поступово розвиваються. Тепер, коли за кермом знаходиться колишній керівник новинної стрічки Facebook Адам Моссері, ви можете очікувати, що фокус Instagram зміститься у сторону монетизації у 2020 році. 

Читайте також:  Meta запустить свій аналог Twitter — Threads

Популярність Instagram Threads падає

Instagram Threads

Instagram запусти додаток Threads ще в жовтні, і основним нововведенням цього інструменту стало автоматичне оновлення статусу, що дозволяє повідомляти найближчим користувачам про свої плани, навіть якщо ви не активні у додатку. Але враховуючи що ви вже можете використовувати Direct в основному додатку Instagram, утиліта Threads здається доволі обмеженою. Експерти передбачають, що у 2020 році додаток буде згорнутий. 

Виникнення відеочату 

Одна з небагатьох молодіжних тенденцій, яку Facebook намагався використовувати останніми роками, – це розвиток групового відеочату з Houseparty від засновників Meerkat, що набирає обертів як платформа, на якій молодь може практично тусуватись. 

Houseparty

Instagram відреагував на це, додав поодиноких гостей у прямому ефірі (через розділений екран), а також групові відеодзвінки в Direct. 

Розширюючи можливості відеочатів для декількох учасників, очікувано, що Instagram буде працювати над створенням нових можливостей для групових відео зустрічей. Це полегшить спілкування чотирьох та більше людей в одному прямому ефірі (примітка: Houseparty забезпечує потокове передавання з вісьмох осіб). 

 IGTV Push

Так само як і у випадку з Facebook Watch, очікується, що Instagram спробує дати новий поштовх функції IGTV у 2020 році. 

Snapchat  продемонстрував великий успіх завдяки шоу «Discover» у 2019 році та, хоча IGTV не набрав такого ж темпу, Instagram ні в якому випадку не дозволить здатись без серйозної боротьби. 

Ми вже бачили, що Instagram прагне зробити IGTV подібнішим на Snapchat чи навіть TikTok, і можна очікувати, що він буде прагнути краще рекламувати оригінальний контент на IGTV, намагаючись перевершити популярність Snapchat.

Зараз IGTV не є важливим фактором для більшості маркетологів, але враховуючи охоплення та рекламний потенціал, яким володіє Instagram – через свій власний додаток та батьківську компанію Facebook – варто слідкувати за розробками IGTV та дивитись, куди рухається зі своїми виділеними відео ця платформа. 

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Статті по цій темі

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: