Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

5 хвилин

Змiст

Наталія Кирик, засновниця контент-студії WordFactory

Пропонуємо вам до уваги партнерську статтю. Дехто вважає, що нейромережі навмисно малюють людей із шістьма пальцями та іншими багами, щоб можна було легко відрізнити реальні фотографії від створених штучним інтелектом (ШІ). Якщо ж ви плануєте замовити унікальний контент для сайту і не бажаєте, щоб його писав ШІ, на подібні яскраві маркери чекати не варто. Але все ж таки робота реально упізнати за «почерком».

Чому текст, написаний нейромережею, підходить не всім?

Бездумно розміщувати на сайті текст, написаний за допомогою ШІ-інструментів, — не найкраща ідея з багатьох причин. У світлі березневого апдейту Google в 2024 році це може призвести до санкцій у вигляді випадання з індексу або зниження позицій у пошуковій видачі. Причини відомі. По-перше, ChatGPT та інші подібні до нього генератори контенту «страждають» на галюцинації: коли ШІ не знає відповіді на питання, він просто вигадує її. При цьому навіть може посилання-підтвердження надати, але воно вестиме на сторінку з помилкою 404. По-друге, ШІ часто не розуміє контексту, додає багато «води» і мало конкретної інформації. По-третє, роботи беземоційні, що робить їхні тексти малопривабливими для багатьох категорій ЦА.

Звісно, є і позитивні моменти від використання ШІ. Наприклад, нейромережа може допомогти впоратися зі страхом чистого аркуша, запропонувати на вибір кілька дійсно цікавих заголовків, прописати метатеги для вже готового тексту. Якщо використовувати генеративний ШІ як помічника, джерело натхнення та автоматизатора рутинних завдань, результати його роботи в парі з копірайтером можуть дійсно вражати.

Але повернімося до того, як зрозуміти, що текст написав робот.

Ознаки тексту, написаного нейромережею

Ерік Офганг, журналіст та викладач курсу з письменницької майстерності Західного університету в США навів ознаки, які видають згенерований штучним інтелектом контент. І хоча його спостереження стосуються текстів, написаних студентами англійською мовою, деякі з них справедливі й для копірайтингу. Наприклад, ШІ-тексти видаються прісними та неживими. І якщо потрібен емоційний копірайтинг із сильними аргументами, нейромережа не впорається із завданням. Або ж у тексті занадто багато списків: ШІ-сервіси справді використовують їх без міри. Хоча Google любить подібне форматування, але не схвалює зловживань у будь-яких його проявах. До того ж реальних людей така подача матеріалу часто відштовхує.

Читайте також: 
Microsoft Ads має зміни щодо реклами готелів та нерухомості

Доповнимо цей список іншими ознаками ШІ-генерованого тексту:

  • Смислові повторення. Якщо ви розумієте, що в тексті двічі-тричі поспіль розповідається про одне й те саме, але різними словами, перед вами з високою імовірністю текст, написаний ChatGPT. У деяких випадках повторюватимуться не тільки сенси, а й цілі фрази.
  • Штампи та кліше. Реальні копірайтери теж не ідеальні, інакше звідки тоді сотні сайтів із розділами «Про нас», які починаються фразою на кшталт «Ми молода амбітна компанія»? Але саме у нейромережі, яка позбавлена почуття міри, подібні до цієї фрази траплятимуться в кожному третьому реченні.
  • Неприродні порівняння та метафори. Деякі копірайтери намагаються зламати систему і змусити нейромережу писати людяні тексти за допомогою складних промптів. Наприклад, просять ШІ використовувати деякі літературні прийоми, щоб зробити текст більш живим і людяним. Однак досягти навіть задовільного результату практично неможливо. ШІ не розуміє контексту і не має такту, властивого людині, тому в огляді новенького Apple iPhone може написати щось на кшталт «Батарея смартфона — це чарівний амулет, що забезпечує довгий час роботи».
  • Типова побудова заголовка. У 99% випадків заголовок, написаний ШІ, розбитий на дві частини, розділених двокрапкою. І хоча це також один із копірайтерських прийомів, ChatGPT практично ніколи не пропонує заголовки, написані за іншим шаблоном.
  • Відсутність зв’язності оповіді. Навіть для генерації сусідніх абзаців нейромережа може використовувати не пов’язані між собою джерела, які по-різному передають один і той самий зміст. Також може здатися, що автор статті часто перескакує з однієї думки на іншу, тому його виклад інформації важко назвати логічним і послідовним.
  • Загальні фрази та поверхові висновки. Це, швидше, результат роботи найпростішого промпту, автор якого не змусив ШІ заглибитись у тему. Так з’являються огляди техніки без реальних характеристик та їхніх переваг. Зате вони рясніють такими фразами, як «якісна передача кольорів», «велика діагональ» і «вражаюча функціональність».
  • Схожі за довжиною та структурою пропозиції. Хороший копірайтер чергує довгі та короткі речення, створюючи певний ритм. У текстах, написаних нейромережею, речення практично ідентичні за довжиною, а слова в них завжди вжиті у стандартному порядку.
Читайте також: 
Які плани Google щодо таргетингу реклами без використання cookies?

Звісно, існують автоматизовані способи перевірки текстів на ШІ. Цікаво, що на початку 2023 року компанія OpenAI, яка розробила ChatGPT, випустила застосунок AI text classifier, який мав визначати написаний нейромережею текст, але незабаром закрила його «через низьку точність роботи». Однак ви можете користуватися іншими інструментами: Originality.ai, GPTzero, CopyLeaks, AiCheatCheck та ін. Щоправда, жоден із них досі не може похизуватися ідеальною точністю детекції ШІ-генерованих текстів.

Замість висновків

Мовні генеративні моделі розвиваються і навчаються неймовірно швидко й продуктивно, тому частина перелічених вище ознак ШІ-генерованого тексту, ймовірно, незабаром втратить свою актуальність. Водночас нейромережам ще далеко до того, щоб повністю замінити людину в створенні текстового контенту. Тому наведений вище перелік визначення «почерку» роботів просто модифікуватиметься. Фахівці контент-студії WordFactory постійно відстежують зміни в цій сфері й роблять усе, щоб клієнти отримували тільки якісні тексти, які високо оцінюватимуть і відвідувачі сайту, і пошукові системи.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

LinkedIn робить ставку на те, що він може конкурувати з TikTok та Instagram

LinkedIn робить ставку на те, що він може конкурувати з TikTok та Instagram

Статті по цій темі

Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Каруселі структурованих даних Google (бета-версія)

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: