5 критичних навичок, які роблять маркетологів конкурентоспроможними

5 критичних навичок, які роблять маркетологів конкурентоспроможними

10 хвилин

Змiст

Ми розглянемо деякі емпіричні правила та ключові питання, щоб оцінити маркетингові навички.

Потрапити в маркетинг легко. Стати визнаним експертом та досягти великих результатів – це зовсім інша історія, яка потребує певних навичок на та практики.

З червня 2020 року в Україні йде постійне зростання попиту на фахівців з маркетингу: кількість вакансій на job-сайтах поступово зростає. Станом на початок серпня 2021 в країні понад 5000 актуальних вакансій для маркетологів, що вдвічі більше, ніж рік тому. 

Експерти очікують, що в світі до 2026 року попит на маркетологів збільшиться на 7%. Ця цифра може здатися невеликою, але це більший показник, ніж у середньому по всіх професіях. Маркетологи будуть і надалі користуватися попитом, поки є компанії, що прагнуть розширити свою частку ринку та збільшити продажі.

Зростання – це добре! Але це означає нові виклики як для новачків, так і для перевірених ветеранів маркетингового фронту. Ось декілька фундаментальних, якщо не унікальних, навичок, якими повинен володіти кожен маркетолог у майбутньому. 

Навички презентації та сторітелінг

Момент, який напевно виникав у кар’єрі будь-якого маркетолога: ви сидите на нараді та слухаєте, як хтось представляє надзвичайно важливу інформацію. Але виконання було настільки поганим, що ваш розум почав блукати. Ваш список продуктів для супермаркету, спортивні тренування о 7 годині, зустріч з другом після роботи — все що завгодно займає ваші думки, тільки не ця нудна презентація.

Найгірше в світі — це мати дійсно хороші знання чи ідеї, якими можна поділитися, але не впоратися з завданням через слабкі навички презентації. 

Не засмучуйтесь, найпростіший спосіб провести хорошу презентацію – це постійні тренування та практика. Ще одна порада: «натисніть» на конкретні больові точки слухача та додайте емоцій, щоб оживити природну розповідь та управляти увагою. Окрім сухих цифр та фактів, додайте в оповідь маленьку реальну історію, яка пов’язана контекстом з презентацією.

Як підготуватися до презентації:

  • Ви визначили, хто ваша аудиторія, і чи говорите ви те, що її цікавить.
  • Ви володієте достатньою кількістю знань про свою аудиторію, щоб знати, які моменти є для них найважливішими, і чи знаєте ви, в якій частині презентації вам необхідно розгорнуто та глибоко доносити думки, а де навпаки – пришвидшити темп.
  • Заздалегідь продумайте, як ви можете визвати зацікавленість у слухачів та продемонструвати власне захоплення темою доповіді, водночас підтвердити свою кваліфікацію.

Ці навички вам будуть корисні, коли ви будете звітувати перед керівником, чи захищати перед ним ідею та бюджет для майбутнього проекту. А ще – на переговорах з майбутніми партнерами, у виступах на конференції і навіть на співбесіді.

Читайте також:  Пошукова реклама TikTok — Search Ads Toggle. Як це працює?

Технології та інструменти

За словами редактора блогу ChiefMarTec Скотта Брінкера,  у маркетинговому просторі є понад 8000 постачальників технологій (сервісів), і їх кількість продовжує зростати. Якщо б ви вирішили протестувати по 3 години кожен з сервісів, і нічим іншим більше на роботі не займались, вам би знадобилося 150 місяців. Це 12,5 років, Карл!

Навіть підбір маркетингового сервісу, що буде ефективно вирішувати одну конкретну задачу, може стати завданням, яке потребуватиме забагато часу. Але без технологій у вашого маркетингу немає майбутнього. І у вас, як фахівця, — теж.

Тому знайдіть час, наберіться терпіння та починайте. Три групи задач, які ви повинні вирішити завдяки маркетинговим сервісам:

  • Автоматизація. Автоматична відправка листа клієнту «дякуємо за замовлення». Створення дашбоарду в Google Data Studio замість нудних щотижневих звітів в Excel. Автоматизація рекламних кампаній в Facebook. Ці та десятки інших маленьких і великих задач, які замість вас буде робити певна програма. І збереже ваш час.
  • Персоналізація. В листі ви звертаєтесь до клієнта по імені, та пропонуєте йому персональну знижку на новий товар, бо проаналізували історію його попередніх покупок. Якщо ви продаєте взуття, персональні рекомендації товарів на вашому сайті працюють з врахуванням розміру ноги та улюбленого кольору кожного клієнта. Продаєте товари для тварин? Ваш клієнт отримає нагадування в Viber рівно за 3 дні до того, як у його кішки закінчиться корм. Дайте клієнту те, що йому потрібно, і коли це потрібно.
  • Інтеграція різних сервісів в одну маркетингову екосистему. Cайт, CRM, Google Analytics, рекламні сервіси, IP телефонія та call tracking, сервіс email розсилок, Viber, push-повідомлення та усі інші бази даних мають буди зв’язані між собою. Використайте можливості API та програмістів, підключіть Zapier чи Apix-Drive, оберіть інше рішення. Головне, щоб у вас в компанії не було ситуації, коли ви власноруч вивантажуєте файл з однієї бази і завантажуєте в іншу. Наприклад, з CRM в сервіс email-розсилки.

Щоб підготуватися до MarTech революції в своїй компанії, почніть з невеличкої самодіагностики: 

  • Як ви оцінюєте ваш вхідний та вихідний маркетинг сьогодні? Що необхідно автоматизувати та персоналізувати для збільшення ефективності?
  • Чи є у вас зараз власний софт чи сторонні рішення, які інтегрують вашу CRM з іншими базами даних та сервісами, що використовує відділ маркетингу? Які бази даних та сервіси ще не інтегровані в маркетингову екосистему?
  • Ви розраховує на інхаус програмістів, будете залучати підрядників чи спробуєте побудувати все на SaaS рішеннях?
Читайте також:  Google підсумовує 25 років пошукових трендів

Протилежний погляд

Мабуть, у кожного з нас в кар’єрі була така ситуація: пропонуєш нестандартне чи контроверсійне рішення для маркетингової задачі, а колеги чи керівники вважають це рішення слабким. «Навіщо нам щось нове і неперевірене? Це зайві ризики! Ніхто з конкурентів так не робить! Давайте будемо використовувати ті ж інструменти, що і всі інші.»

Але стандартні рішення дають стандартні результати. Маркетологи не повинні обов’язково робити те, що роблять інші маркетологи, просто тому, що це вважається “найкращою практикою”. Зробіть крок назад на секунду: якщо це найкраща практика, то це роблять усі, а ви станете просто-одним-з-багатьох-нічим-не-особливих. Якщо ви робите те ж саме, що й ваші конкуренти, то не зможете їх обігнати.

Надмірна залежність від того, що працює для всіх, ускладнює бренди бути різними та думати по-різному. Якщо маркетингові стратегії ґрунтуються на консенсусі, ви налаштовані на невдачу. Йдіть всупереч, найсильніший удар по супротивнику завдається на протиході.

Розумне прийняття нестандартних підходів просування, використання нових інструментів, суперечливі ідеї рекламних повідомлень – це все певною мірою ризикові шляхи. Але вони дають «ефект хвилювання»: більше людей помітять та запам’ятають нестандартну комунікацію.

Перевірте, чи готові ви грати на протиході:

  • Як клієнт, чи хочете ви продовжувати отримувати однакові повідомлення за допомогою тих самих каналів у тому самому форматі від кількох постачальників послуг? Подивіться на однотипні повідомлення в Viber від різних мереж АЗС, чи листи-близнюки від різних інтернет-магазинів у себе в пошті. А як почуваються зараз ваші клієнти?
  • Як ви ставитесь до підходу перевірки гіпотез та постійного навчання? 
  • Чи можете ви отримати інформацію від клієнта в реальному часі про те, як він сприймає ваш маркетинговий підхід?

Тісний зв’язок з клієнтом

Коли ви востаннє особисто спілкувалися зі своїм клієнтом, цікавилися рівнем його задоволеності вашим продуктом, зміною його цілей та вподобань, новими життєвими цінностями?

Маркетолог повинен тримати руку на пульсі змін, які відбуваються в голові його клієнтів та в соціумі. Він має розуміти, що відбувається в інформаційному просторі: що наразі транслюють ЗМІ та соціальні мережі, як це впливає на поведінку та стан його клієнтів.

Чим більше ми розуміємо клієнта, його думки та переживання, тим краще зможемо опрацювати його потребу та знайти правильні ідеї для комунікації. Тісні відносини з клієнтами дозволяють вам бути справжнім партнером і дають можливість побудувати ефективну маркетингову стратегію.

Читайте також:  Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Перевірте, чи добре ви знаєте своїх клієнтів:

  • Де і який саме контент споживають ваші клієнти? Що викликає у них найбільший резонанс? 
  • Які інші методи, окрім даних веб-аналітики, ви використовуєте, щоб зрозуміти, що дивляться, читають та завантажують клієнти?
  • За що саме відчуває відповідальність ваш клієнт?
  • Як змінилася головна точка болю вашого клієнта за останні два роки? 

Детальні відповіді на ці запитання – відправна точка для роздумів маркетолога, щоб отримати креативні та ефективні рішення.

Постійне оновлення предметних знань

Маркетологи повинні бути експертами в предметній області для клієнтів, з якими вони працюють, та проблем, з якими стикаються ці конкретні клієнти. Ваша компанія виробляє миючі засоби для підлоги? Маркетолог повинен цілком розумітися на прибиранні квартир, будинків та комерційних приміщень: знати особливості процесів, усі супутні товари та замінники. Ганчірка з якої тканини разом з вашим засобом краще відмиє бруд з підлоги? Чи зменшиться витрата миючого засобу, якщо власник квартири придбає робот-пилосос?

Для маркетолога, який працює в b2b, розуміння галузі клієнта та специфіки використання вашого продукту буде ще більш важливим, ніж в b2c.

Якщо ви добре знаєтесь на предметній області та регулярно спілкуєтесь з клієнтами, згодом це дає «розуміння другого або третього рівня». Це велика й важка робота, але винагорода переважує додаткові зусилля.

Розуміння першого рівня зазвичай складається з читання та інтерпретації досліджень, які ви знайдете в Інтернеті. Але розуміння другого та третього рівня означає прийняття того, що ви дізналися з різних джерел, знаходження інсайтів та цікавих гіпотез, розуміння того, куди рухається ваш клієнт та ринок. Таким чином, ви отримуєте власну точку зору на розвиток свого продукту и робите його конкурентоспроможним в майбутньому.

Перевірте себе: 

  • Скільки часу Ви витрачаєте на копання у соціальних групах (тематичних та професійних), щоб досліджувати та генерувати нові ідеї?
  • Чи є ваша експертність достатньою, щоб вас сприймали як лідера думок?
  • Які інновації у різних вертикальних сегментах ви бачили нещодавно? Чи є у вас сценарій пошуку інновацій?
  • Чи є у вас прописаний сценарій тестування рекламних та продуктових гіпотез?

Тепер ви знаєте усі складові успішного професійного розвитку. А ще ми впевнені, що сучасний маркетолог повинен добре знатися на digital стратегії та інструментах цифрового маркетингу, адже digital – це рекламний канал №1 за бюджетами в Україні та світі. Ящо вам необхідно отримати чи структурувати знання по цифровим комунікаціям, відвідайте курс “Digital маркетинг 2021“.

За матеріалами amsive.com

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Феномен Барбенгеймера. Що відбувається?

Феномен Барбенгеймера. Що відбувається?

Как найти супер-героя маркетинга?

Как найти супер-героя маркетинга?

87% топ-рекламодателей Украины увеличили digital активности в 2015 году

87% топ-рекламодателей Украины увеличили digital активности в 2015 году

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: