Автомобілі — найгірша категорія товарів з точки зору конфіденційності

Автомобілі — найгірша категорія товарів з точки зору конфіденційності

10 хвилин

Змiст

Ви можете насолоджуватися вашими комфортними подорожами, але завжди є якесь “але”: трекери, камери, мікрофони та датчики збирають ваші дані. Із сучасними автомобілями просто не можливо забезпечити собі конфіденційність.

Автовиробники протягом багатьох років пишалися тим, що їхні автомобілі – це “комп’ютери на колесах” та рекламували їх розширені функції. Проте обговорення впливу комп’ютерного водіння на конфіденційність пасажирів не розголошувалася. Попри те, що наші дверні дзвінки від будинку та годинники, які автоматично підключаються до Інтернету можуть шпигувати за нами, автомобільні бренди тихо увійшли у сферу даних, перетворюючи свої автомобілі на потужний інструмент для збору інформації про вашу діяльність і маршрути, спостерігаючи, слухаючи й реєструючи ваші рухи.

Було перевірено 25 автомобільних брендів, і кожен з них отримав позначку “конфіденційність не включена”, що робить автомобілі офіційно найгіршою категорією продуктів з точки зору конфіденційності та приватності.

Бренди автомобілів, які досліджувалися, були сильно сумнівні у справах конфіденційності й безпеки

Чому автомобілі мають проблеми із забезпеченням конфіденційності? І як вони виявилися нижчими за стандарти?

У всіх вони збирають багато особистих даних

Під час дослідження було проаналізовано 25 автомобільних брендів та надали 25 пунктів про те, як ці компанії збирають та використовують дані та особисту інформацію. Виявилося, що кожна автомобільна марка, збирає більше особистих даних, ніж це необхідно, та використовує цю інформацію не тільки для керування вашим автомобілем та керування своїми “стосунками” з вами.

У автомобільних компаній набагато більше можливостей для збору даних, ніж в інших товарів та додатків, – більше, ніж навіть в інтелектуальних пристроїв у наших будинках чи мобільних телефонів, які ми беремо із собою будь-куди. Вони можуть збирати особисту інформацію про те, як ви взаємодієте зі своїм автомобілем, підключених послуг, які ви використовуєте у своєму автомобілі, автомобільному додатку (який забезпечує доступ до інформації на вашому телефоні), а також можуть збирати ще більше інформації про вас зі сторонніх джерел, таких як Sirius XM або Карти Google. Здивувались?

Способи, якими автомобільні компанії збирають і передають ваші дані, настільки великі і складні, що вийшла ціла стаття про те, як це працює. Вони колекціонують все: від інформації щодо вашого сексуального життя (серйозно), до того, як швидко ви їздите, де ви їздите і які пісні ви слухаєте у своєму автомобілі. Потім вони складають висновки та намагаються отримати більше інформації про ваш інтелект, здібності та інтереси.

Більшість автовиробників (84%) діляться /продають ваші дані

Для гігантських корпорацій, що володіють автомобільними брендами, вже є досить поганою практикою мати доступ до всієї цієї особистої інформації, яку можна використовувати для власних досліджень, маркетингу або в оманливих «ділових цілях». Але, з іншого боку, більшість (84%) автомобільних брендів, які ми досліджували, стверджують, що можуть ділитися вашими особистими даними з постачальниками послуг, брокерами даних та іншими компаніями, про які ми знаємо мало або нічого не знаємо взагалі. Ще гірше, дев’ятнадцять (76%) заявляють, що можуть продавати ваші особисті дані.

Читайте також:  Як встановити Google tag для відстеження конверсій

56% також вказують, що готові поділитися вашою інформацією з урядом чи правоохоронними органами у відповідь як на офіційний «запит», так і на «неофіційний запит». Насправді готовність автомобільних компаній передавати ваші дані не має бути нормальним явищем.

Більшість (92%) залишають водіям зовсім мало або ніякого контролю над їхніми особистими даними

Усі, окрім двох з 25 автомобільних брендів, які були взяті до уваги, отримали “відзнаку” з приводу контролю за даними, що означає, що лише два бренди автомобілів, Renault і Dacia (які належать одному батьківському концерну), стверджують, що всі водії мають право на видалення своїх особистих даних. Хотілося б сподіватися, що ця відмінність – це позиція однієї автомобільної компанії на користь конфіденційності водіїв. Однак це, напевно, не випадковість, що ці автомобілі доступні лише в Європі – де діє міцний закон про конфіденційність “Загальний регламент з питань захисту персональних даних” (GDPR). Іншими словами, автомобільні бренди часто роблять все можливе з позицій закону, щоб отримати доступ до ваших особистих даних.

Немає підтвердження того, чи відповідають вони нашим мінімальним стандартам безпеки.

Звучить дивно, але додатки для знайомств і магазини секс-іграшок публікують більше докладної інформації про конфіденційність, ніж автомобілі. Попри те, що у всіх автомобільних брендів, які були досліджені, було кілька довгих політик конфіденційності (перемагає Toyota з 12), ми не могли знайти підтвердження того, що жоден з брендів відповідає нашим мінімальним стандартам безпеки.

Нашою головною здогадкою є те, що ми не можемо визначити, чи шифрують всі автомобілі особисту інформацію, яка зберігається в автомобілі. За допомогою електронної пошти, були надіслані запити до автомобільних виробників щодо уточнення політик конфіденційності. Більшість автомобільних компаній проігнорували запити. Ті, хто відповіли (Mercedes-Benz, Honda та технічно Ford), не надали повністю відповідь на базові запитання з безпеки та конфіденційності користувача.

Нездатність належним чином вирішити проблему кібербезпеки може пояснити їхню відверто бентежну репутацію в галузі безпеки та конфіденційності.

Читайте також:  Як захистити свій сайт від індексування контенту чат-бота ШІ

Усі автомобільні бренди, які були розглянуті, впорядковані від поганого до найгіршого для вашої конфіденційності


Деякі не дуже веселі факти про ці рейтинги:

  • Tesla – це лише другий продукт, який отримав всі “сигнали тривоги” в галузі конфіденційності. (Перший був це чат-бот ШІ). За звітами, через використання автопілоту Tesla на базі штучного інтелекту, було зафіксовано 17 смертельних випадків та 736 аварій.
  • Nissan. Варто прочитати повний огляд правил конфіденційності, але ви повинні знати, що в ньому йдеться про вашу “сексуальну активність”. Щоб не відставати, Kia також зазначає, що може збирати інформацію про ваше “особисте життя” в своїй політиці конфіденційності. також інші ще шість автомобільних компаній говорять, що вони можуть збирати вашу “генетичну інформацію” або “генетичні характеристики”.
  • Жоден з автомобільних брендів не використовує мову, яка відповідає стандартам конфіденційності Mozilla щодо обміну інформацією з урядом чи правоохоронними органами, але Hyundai виходить за рамки. У їхній політиці конфіденційності зазначено, що вони будуть виконувати “законні запити, чи то формальні, чи неформальні”. Це дійсно насторожує.
  • Всі автомобільні бренди з цього списку, за винятком Tesla, Renault і Dacia, підписали список принципів захисту прав споживачів від американської групи автомобільної промисловості ALLIANCE FOR AUTOMOTIVE INNOVATION, INC. У списку є принципи, спрямовані на збереження конфіденційності, такі як “мінімізація даних”, “прозорість” та “вибір”. Але як виявилося, що кількість автомобільних брендів, які дотримуються цих принципів зводяться до нуля.

Що робити та як себе захистити?

Уникайте використання додатка автомобіля або обмежите його дозволи на вашому телефоні. (Оскільки багато додатків мають спільну політику конфіденційності з автомобілем, ми не завжди можемо точно сказати, які дані беруться з вашого телефону, тому, ймовірно, краще бути обережним і не використовувати його.) Але порівняно з усією збіркою даних, яку ви не можете контролювати, ці кроки виглядають як краплі в океані. Крім того, ви заслуговуєте на користь від усіх функцій, за які ви платите, без необхідності віддавати свою конфіденційність.

Звичайно, люди не будуть обирати собі автомобіль на підставі конфіденційності. І їм не слід цього робити. Це через те, що існує так багато інших обмежуючих факторів для покупців автомобілів. Наприклад, вартість, паливна ефективність, доступність, надійність і необхідні функції. Навіть якщо у вас були б кошти і ресурси для порівняння автомобілів за конфіденційністю, ви не знайдете великої різниці. За результатами досліджень, вони всі порушуються ваші права конфіденційності.

Читайте також:  Google планує оновити політику програм AdMob та AdSense

Це дійсно дивно

Жодна з політик конфіденційності не обіцяє повну картину того, як використовуються і передаються ваші дані. Спосіб життя багатьох людей передбачає використання автомобіля. Таким чином, на відміну від розумного крана чи голосового помічника, у вас немає такої ж свободи відмовитися від усього цього і не керувати автомобілем. Автомобільні компанії можуть маніпулювати вашою згодою з обробки персональних даних. Зазвичай вони ігнорують вашу згоду. Автомобільні компанії роблять це, вважаючи, що ви прочитали і погодилися з їхньою політикою конфіденційності, перед тим як сісти за кермо їхнього автомобіля. У політиці конфіденційності Subaru сказано, що навіть пасажири автомобіля, який використовує підключені послуги, “згодилися” дозволити використовувати їхню особисту інформацію та, можливо, навіть продавати її, просто перебуваючи всередині.

Тому, коли автомобільні компанії заявляють, що отримали вашу «згоду» або не робитимуть щось «без вашої згоди», це часто не означає того, що слідує. Наприклад, коли Тесла каже: «Звичайно!» Ви можете відмовитися від збору даних, але це може призвести до несправностей вашого автомобіля:

“Якщо ви більше не хочете, щоб ми збирали дані про автомобіль або будь-які інші дані про ваш автомобіль Tesla, зв’яжіться з нами, щоб вимкнути з’єднання. Зверніть увагу, що деякі розширені функції, такі як бездротові оновлення, віддалені служби та інтерактивність з мобільними програмами, а також автомобільні функції, такі як пошук розташування, інтернет-радіо, голосові команди та функції веббраузера, залежать від такого підключення. Якщо ви вирішите відмовитися від збору даних про автомобіль (за винятком налаштувань обміну даними в автомобілі), ми не зможемо дізнаватися або повідомляти вас про проблеми, що стосуються вашого автомобіля, в режимі реального часу. Це може призвести до зниження функціональності вашого автомобіля, серйозного пошкодження або непрацездатності вашого автомобіля.” (Повідомлення про конфіденційність Tesla)

Деякі автомобільні компанії, пішли ще далі в маніпулюванні вашою згодою, змушуючи вас брати участь у процесі отримання “згоди” від інших, стверджуючи, що ви повинні повідомляти їх про політику конфіденційності вашого автомобіля. Наприклад, коли Nissan зобов’язує вас “обіцяти навчати та інформувати всіх користувачів та пасажирів вашого Транспортного засобу про функції та обмеження Послуг та Системи, умовах Угоди, включаючи умови, що стосуються збору та використання даних та конфіденційності, а також Політики конфіденційності Nissan”.

Детальніше ви можете ознайомитися з політиками автомобілів на їх сайті або написавши їм на електронну адресу.


Інформацію для статті взято тут.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: