Google відповідає, чи впливає наявність двох сайтів на рейтинг

Google відповідає, чи впливає наявність двох сайтів на рейтинг

4 хвилини

Змiст

Джон Мюллер відповів на питання про те, чи може наявність двох сайтів мати негативний вплив на рейтинги в пошукових системах. Він відповідає на різні способи тлумачення запитання.

Чи може наявність двох сайтів впливати на рейтинги?

Один із користувачів поставив запитання Google, де він хотів знати, чи може наявність двох сайтів мати негативний вплив на його рейтинги.

“Мої рейтинги впали через те, що Google дізнався, що у мене є два сайти. Чи правильно це?”

Відповів Google’s John Mueller:

“Ні. Це малоймовірно. Багато людей мають кілька вебсайтів. Окремі вебсайти не є проблемою.

Проблема часто більш опосередкована: якщо ви працюєте над багатьма вебсайтами, у вас не буде багато часу, щоб створювати дійсно чудові вебсайти скрізь. І якщо ви створюєте вебсайти, які не є чудовими, то це може бути чимось, що наші алгоритми сприймають, коли ми рекомендуємо ваш сайт іншим.”

Інший спосіб відповісти на запитання

Джон Мюллер відповів на запитання, припускаючи, що два сайти в питанні присвячені різним тематикам. Він передував своїй відповіді словами, що багато «людей мають кілька сайтів», і це правда.

Але багато людей не мають кількох сайтів на одну тематику. Людина, яка ставила запитання, не зрозуміла, чи ці сайти також стосуються різних тем.

Цілком можливо, що ці сайти присвячені одній тематиці, і в цьому випадку є сенс, чому вони можуть бути стурбовані тим, що Google дізнався про два сайти, оскільки це можна розглядати як спробу обіграти Google. Зрештою, кого хвилює наявність кількох сайтів на різні теми?

Якщо сайти були на одну тематику, наприклад – маркетинг, то відповідь на питання дещо відрізняється.

Одне з важливих міркувань, коли одна особа контролює кілька сайтів на одну тематику, і вона робить це з метою підвищення рейтингу, що не є гарною відправною точкою для будь-якого сайту.

Я не кажу, що в цій практиці є щось корупційне, але я кажу, що це насправді не найкраща відправна точка для створення сигналів якості. Справа не в тому, що хтось думає, що збирається створити кілька високоякісних сайтів для користувачів, чи не так?

Читайте також: 
DALL·E 3 тепер буде у ChatGPT, Bing та у Microsoft Designer

Інша причина, чому люди створюють декілька сайтів для рейтингу (а не якості), полягає в тому, що люди вважають, що якщо розділити тему на допоміжні підтеми, вони зможуть створити сильніші сайти про ці пов’язані підтеми на відміну від одного сайту з кількома пов’язаними підтемами.

Але майже неминуче відбувається те, що вони запускають кілька пов’язаних сайтів, які могли б бути сильнішими разом як один авторитетний сайт.

Було запитано Білла Харцера з Hartzer Consulting (профіль у Facebook), чи вважає він, що кілька сайтів на одну тематику можуть вплинути на рейтинг.

Білл погодився та поділився:

«Багато людей, створивши сайт із високим рейтингом, подумають, що вони можуть просто створити інший сайт на ту саму тему та «подвоїти гроші» або отримати «подвоєння трафіку», і це просто неправда.

Компанії також матимуть один головний сайт, але вони створять окремий сайт на окремому доменному імені для кожного свого продукту чи послуги. За останні 10 років чи близько того, це не було хорошою стратегією. Хоча добре зареєструвати доменні імена ваших продуктів або послуг, краще об’єднати всі ці сайти в один основний, більш авторитетний сайт.

Як правило, якщо вони присвячені одній темі, один сайт, оригінальний сайт, і надалі матиме високий рейтинг. Але другий сайт не має такого рейтингу. У більшості випадків завжди краще об’єднати сайти в один».

Кілька сайтів і рейтингів

Джон Мюллер має рацію, що створення кількох сайтів (на різні теми) може поставити під загрозу здатність людини зосередитися на одному сайті, щоб зробити його головним для себе, зазначивши, що це непрямо негативно впливає на рейтинги. Він також має рацію, кажучи, що це навряд чи матиме прямий негативний вплив на рейтинги.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Meta інтегрує результати пошуку Google і Bing в AI Assistant

Meta інтегрує результати пошуку Google і Bing в AI Assistant

Brave Search представляє систему відповідей AI

Brave Search представляє систему відповідей AI

Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

Геймплан Google від ШІ: як він впливає майбутнє SEO

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: