Еволюція контент-маркетингу: як він змінюється й куди піде наступного десятиліття

Еволюція контент-маркетингу: як він змінюється й куди піде наступного десятиліття

6 хвилин

Змiст

Ефективна маркетингова контент-стратегія — один із кращих способів, за допомогою яких бізнес може сформувати свою впізнаваність, голос бренду, залучити потенційних клієнтів і зберегти зацікавлену аудиторію.

Але, як відомо, контент-маркетинг не є статичним. Ландшафт практики постійно змінюється. Зараз він не виглядає так, як десять років тому, і через десять років він не виглядатиме так само, як зараз.

Пропонуємо розглянути еволюцію контенту та взяти на себе сміливість припустити, яким він буде років через десять.

Розвиток контент-маркетингу в минулому десятилітті

Google змінив світові правила гри

У 2011 році Google провела своє знакове дослідження Zero Moment of Truth (ZMOT). Було встановлено, що 88 % покупців використовують так званий нульовий момент істини — стадію відкриття та усвідомлення в циклі покупки, коли споживач досліджує продукт перед його покупкою. Дослідження Google також показало, що одним із найважливіших чинників прийняття рішення про покупку було сарафанне радіо.

Це дослідження дало унікальну точку відліку в контексті еволюції контент-маркетингу. Воно показало суть того, як та чому компанії мусили зосередитися на контент-маркетингу на початку 2010-х років.

Дослідження ZMOT виявило необхідність у пошуковій оптимізації (SEO). Ранжування релевантних ключових слів у пошукових системах стало практично необхідним для посилення присутності компанії в інтернеті й утримання під час передпокупкових етапів.

Водночас, коли було опубліковане дослідження, алгоритм пошукового ранжування Google змінився, щоби не заохочувати «заповнення ключовими словами» — практику повторюваного наповнення вебсторінки певними ключовими словами, щоби спробувати вплинути на рейтинг у пошукових системах.

Ці зміни заклали основу для створення більш якісного, значущого контенту.

Зростання соціальних мереж

Еволюція контент-маркетингу не була пов’язана виключно з пошуковими системами. Стрімке зростання популярності соціальних мереж, одна з найбільш значущих тенденцій в історії людства, також вплинуло на цю практику. Оскільки ці платформи перетворилися в основу повсякденного життя, вони поставили нові завдання перед маркетологами контенту.

Читайте також:  Microsoft показує рекламу для Bing у Google Chrome

У міру розвитку соціальних мереж вони популяризували інший вид споживання контенту, ніж пошукові системи.

Користувачі використовують пошукові системи, щоби цілеспрямовано знайти контент. Коли ви використовуєте пошукову систему, ви шукаєте конкретну відповідь або конкретну тему. Соціальні мережі давали змогу користувачам більш пасивно споживати контент. Те, що ви бачите у своїй стрічці Facebook, потрапляє до вас самостійно, а не ви його шукаєте.

Ця тенденція стимулювала створення більш доступного контенту, що привертає увагу, та який можна було б легко поширювати каналами соціальних мереж.

How Content Marketing Evolved in the Past Decade social media

Відео дало новий поштовх розвитку контенту

Упродовж десятиліття відео також стало одним із найпоширеніших засобів контент-маркетингу, особливо серед молодих споживачів. До 2017 року понад 50% споживачів хотіли бачити відео від брендів, які вони підтримують, частіше, ніж будь-який інший вид контенту.

Відео за своєю суттю привабливе. За ним легше стежити, ніж за блогами, електронними розсилками або електронними книгами. До кінця 2010-х років такі платформи, як YouTube, стали основою для контент-маркетингу.

How Content Marketing Evolved in the Past Decade video

Очевидно, що контент-маркетинг зазнав кілька змін у 2010-х роках, але, його практика не є й ніколи не буде статичною. Має бути ще багато змін.

Як контент-маркетинг буде розвиватися у  наступному десятилітті

Відеоконтент буде й далі лідирувати

На думку експертів, відео стає одним із найважливіших каналів для контент-маркетингу наприкінці цього десятиліття. Станом на 2020 рік 85% підприємств використовують відео, як маркетинговий інструмент, на 24% більше, ніж у 2016 році. І 92% маркетологів, які використовують його, вважають його важливою частиною своєї маркетингової стратегії. Це вже головний продукт в операціях контент-маркетингу декількох компаній, і дослідження показують, що база буде тільки розширюватися.

Згідно з опитуванням Wyzowl, 59% маркетологів, які не використовували відео у 2019 році, планують застосувати його у 2020 році.

Читайте також:  Meta покращує інсайти конверсій відеореклами
How Content Marketing Will Evolve in the Next Decade video

Загалом, можна очікувати, що розширення відеоматеріалів продовжиться.

Це означає поліпшення якості контенту, який готується, — забезпечення його актуальності та корисності для глядачів. Багато маркетологів шукають можливості на нових платформах, таких як TikTok.

Адаптивність контент-маркетингу до мобільних пристроїв

За даними Statista, глобальний мобільний трафік у 2022 році буде в сім разів більший, ніж у 2017 році.

Використання мобільних пристроїв астрономічно зростає, і в інтересах кожного контент-маркетолога йти в ногу з цією тенденцією.

У 2019 році 61% пошукових запитів в Google проводилися на мобільних пристроях, і ця тенденція не має ознак уповільнення. Оптимізація вебсайту для мобільних пристроїв матиме вирішальне значення для успішної роботи SEO. І більша частина контенту, який ви створюєте, також має відповідати цьому тренду.

Блоги мають легко читатися на смартфонах. Також буде корисний легкодоступний відеоконтент, який ваша аудиторія може переглядати на смартфонах. Клієнти повинні бути в змозі отримати з ваших мобільних ресурсів стільки ж, скільки й із десктопів.

Цей зсув у бік мобільних пристроїв розгортає нові можливості завдяки появі нових видів ЗМІ. Новітні мобільні технології, такі, як віртуальна й доповнена реальність, матимуть реальне місце в майбутньому контент-маркетингу.

Успішний контент буде більш емпатичним, цілеспрямованим і орієнтованим на клієнта

Алгоритм рейтингу Google спрямований на те, щоби розставити пріоритети для контенту, який буде мати найбільше значення для пошукових систем. В ідеалі, відповідно до стандартів Google, першим результатом пошуку за будь-яким ключовим словом є той, який найкращим чином відповідає пошуковому запиту користувачів.

Хоча точно невідомо, як алгоритм може змінитися в майбутньому, залишається факт — маркетологи мусять зосередитися на високоякісному контенті, який буде залучати споживачів. Це означає, що ви розумієте свою аудиторію й докладаєте значних зусиль, щоби найкраще до неї достукатись.

Читайте також:  Європа без X/Twitter. Маск розглядає можливість видалити X через закон ЄС

Дослідження, і залучення спільноти стануть ще більш важливими в контексті створення контенту. Нові тенденції виникають постійно, й у ваших інтересах завжди бути в курсі них.

Насамперед, зосередьтеся на безперервному створенні високоякісного контенту, з якого ваша аудиторія завжди зможе отримати щось корисне.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

21 порада від лідерів  цифрового маркетингу на 2021 рік

21 порада від лідерів цифрового маркетингу на 2021 рік

5 источников контента, про которые часто забывают

5 источников контента, про которые часто забывают

7 инновационных трендов, которые изменят потребление контента в 2019 году

7 инновационных трендов, которые изменят потребление контента в 2019 году

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: