Як оптимізувати сайт для голосового пошуку

Як оптимізувати сайт для голосового пошуку

5 хвилин

Змiст

Голосовий пошук — це тенденція, яка вже не перший рік набирає обертів. Якщо ви вважаєте, що голосовий пошук не підходить вашій цільовій аудиторії, то, швидше всього, помиляєтеся. Ось 5 статистичних даних, які підтверджують зростання тренду голосового пошуку в усьому світі.

• До 2020 року 50 відсотків усіх пошукових запитів в інтернеті будуть виконуватися за допомогою голосового пошуку за даними дослідження компанії Stone Temple.

Популярность голосового поиска на мобильных
  • Згідно з дослідженням, проведеним OC & C Strategy Consultants, до 2022 року 55 % усіх будинків у Сполучених Штатах будуть обладнані розумним помічником.
  • У тому ж дослідженні прогнозується, що у 2022 році об’єм голосових покупок виросте до 40 мільярдів доларів.
  • Кожен четвертий покупець використав голосових помічників для покупок у 2017 році.
  • За даними Alpine.AI, у січні 2018 року частота голосових пошуків склала 1 мільярд на місяць.

Логічно, що вербальне спілкування для нас  — основний і пріоритетний спосіб взаємодії з навколишнім світом. Крім того, іноді запитати швидше, ніж вводити текстовий запит. Також врахуємо, що частіше голосовий пошук комфортніше для людей із певними фізичними особливостями. Конкуренція в майбутньому тільки посилиться, тому важливо вже зараз зробити певні дії для оптимізації.

Що потрібно зробити вже зараз, щоб оптимізувати сайт під голосовий пошук?

Створіть розділ питань і відповідей / FAQ

За статистикою видача за голосовими запитами в 1,7 раза частіше формується з FAQ-сторінок у порівнянні зі звичайними результатами пошуку. Тому не полінуйтеся створити розділ із популярними питаннями та відповідями.

SEO

Оптимізовані сайти за всіма правилами SEO — це вже великий крок для підвищення ранжування в голосових помічників. Тому першочергове завдання — це довести до ладу сайт згідно з вимогами пошукових систем. Гарна навігація, релевантні метадані, авторитетність домену, відсутність технічних помилок і інші важливі аспекти SEO допоможуть виграти боротьбу за ранжування в голосовому пошуку.

Швидкість завантаження сайту

Цей показник має велике значення для голосового пошуку, згідно з дослідженням Backlinko. Мабуть, штучний інтелект переважно вибирає сайти, які завантажуються максимально швидко, щоби задовольнити потребу користувача в миттєвій відповіді. Про це говорить і середня швидкість завантаження сторінки з голосового пошуку, яка в порівнянні зі сторінкою зі звичайного пошуку, швидша у 2 рази.

Читайте також: 
Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Якщо раптом, з якоїсь причини, ви досі не перевірили швидкість завантаження свого сайту, зробіть це прямо зараз: Google PageSpeed ​​Insights.

Авторитетність домену

Як і пошукові алгоритми Google, штучний інтелект віддає перевагу сайтам із великою масою посилань. Потрібен високий рейтинг домену (понад 75 за Ahrefs), щоби потрапити в результати пошуку голосом. Тому потрібно постійно працювати над сайтом, наповнюючи його якісним контентом і посиланнями — зовнішніми та внутрішніми.

Ключові слова з довгим хвостом

Довгі ключові слова ефективніші у випадку з голосовим пошуком. Коли люди шукають за допомогою голосу, задане ними питання довше, ніж текстове на 3/4. Тому, чим довша ключова фраза, тим більша ймовірність, що вона буде релевантна голосовому запиту.

Тому будуйте контентну стратегію навколо довгих запитальних фраз.

Довжина відповіді

Попри те, що голосова питальна фраза довша пошукового запиту, відповідь потрібно зробити короткою та змістовною. Google вимагає лаконічні відповіді на голосові пошукові запити. Для цього пошуковик надав методичку з голосового пошуку. До того ж, під час дослідження виявилося, що оптимальний обсяг відповіді на пошуковий голосовий запит — 29 слів.

Розширені сніпети або Featured Snippets

40,7 % відповідей на голосові запити припадають на розширені сніпети. Тому потурбуйтесь про оптимізацію Featured Snippets.

Як потрапити в блоки з відповідями:

  • Створюйте контент у розмовній манері, ставте запитання та відповідайте на них.
  • Текст краще розміщувати у вигляді коротких параграфів із підзаголовками, які легко читаються
  • Розробляйте інструкції, які стосуються тематики.
  • Використовуйте марковані списки, таблиці, розбиття на кроки або етапи.

Локальне SEO

Оптимізація під локальний пошук важлива і для голосового пошуку. Майже половина запитів голосового пошуку має локальні прив’язки. «Google, які ресторани поруч зі мною працюють до 12 ночі?» — типовий голосовий локальний запит. Це означає, що голосовий пошук підходить для просування місцевого малого бізнесу.

Оптимізуйте панель інформації про компанію, заповнивши всі запропоновані поля. Саме від обсягу інформації у Вашій картці Google My Business залежить чи вибере її Google, як пошуковий результат.

Читайте також: 
Як використовувати Google Search Console та Google Analytics разом для збільшення органічного трафіку?

Приділіть увагу функції в Google My Business — «Питання і відповіді». Цей розділ часто пропускають, хоча він має певний вплив на голосовий пошук, тому що створює якісний користувацький досвід: користувачі знаходять необхідні відповіді й отримують повну інформацію про бізнес і послуги прямо з пошукової видачі.

Картки компаній

Якщо у вас локальний бізнес, обов’язково заведіть картку в Google My Business для голосового пошуку. Вкажіть коректну категорію бізнесу, пропишіть адресу, телефон і режим роботи. Це значно підвищить ваші шанси з’явитися в картковій видачі за локальним голосовим запитом.

Голосовий пошук — це реальність, до якої потрібно підходити серйозно та не лінуватися провести комплекс робіт з оптимізації. Якщо ви регулярно проводите роботи із сайтом, то більша частина з оптимізації для голосового пошуку у вас уже зроблена.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Meta інтегрує результати пошуку Google і Bing в AI Assistant

Meta інтегрує результати пошуку Google і Bing в AI Assistant

Brave Search представляє систему відповідей AI

Brave Search представляє систему відповідей AI

Google відповідає, чи впливає наявність двох сайтів на рейтинг

Google відповідає, чи впливає наявність двох сайтів на рейтинг

Статті по цій темі

Як голосовий пошук та SEO стимулюватимусть продаж електронної комерції?

Як голосовий пошук та SEO стимулюватимусть продаж електронної комерції?

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: