Що потрібно знати про алгоритм Facebook в 2020 році, та як з ним працювати

Що потрібно знати про алгоритм Facebook в 2020 році, та як з ним працювати

7 хвилин

Змiст

Наприкінці 2019 року середнє охоплення дописів у Facebook впало на 2,2 %, а значить, їх бачили тільки 5,5 % підписників. У великих брендів із великою аудиторією показники можуть бути ще меншими.

Звісно, алгоритм формування новинної стрічки Facebook — не єдине, що впливає на охоплення (наприклад, постійне зростання аудиторії соцмережі), але, однак, це один з основних чинників. І ті компанії та бренди, які не в курсі останніх подій і оновлень алгоритму, можуть зазнати труднощів із демонстрацією контенту своїй аудиторії.

Нагадаємо: алгоритм формування стрічки новин у Facebook — це принцип, завдяки якому соцмережа вирішує, які дописи користувач побачить у своїй стрічці та в якому порядку.

З 2018 року алгоритм постійно оновлюється, а Facebook посилено намагається підвищити цінність і осмисленість часу, який користувачі проводять у соціальній мережі.

Але у 2020 році Facebook вирішив зосередитися на тому, щоби зробити свою платформу більш відкритою для користувачів і дати людям більше прямого контролю над тим, що вони бачать у новинній стрічці. Наприклад, Facebook провів численні опитування, збираючи дані та думки безпосередньо від користувачів — що їм цікаво, а що ні. І, навіть, додав до публікацій кнопку, натиснувши на яку можна дізнатися, чому пост показується у вашій стрічці.

Трохи історії: як змінювався алгоритм Facebook

facebook algorithm history

У 2009 році Facebook представив першу версію алгоритму: новинна стрічка почала формуватися залежно від популярності кожної публікації.

У 2015 році Facebook представив функцію «Бачити першим», яка давала користувачам можливість вибирати сторінки, які потім з’являлися вгорі новинної стрічки. Також платформа почала знижувати появу в стрічці сторінок, які публікували забагато дописів із рекламним підтекстом.

З 2016 Facebook почав віддавати пріоритет дописам від друзів та сім’ї, а також інформативному та розважальному контенту. Також алгоритм почав вимірювати цінність публікації на основі кількості часу, який користувачі проводили за його переглядом, навіть якщо вони не реагували на нього (поширювали або лайкали). Прямі відеотрансляції також вийшли в пріоритет, бо вони отримували втричі більше часу перегляду, ніж звичайні відеоролики.

Читайте також:  Скандальні наліпки Facebook створені ШІ

У 2017 алгоритм почав оцінювати реакції користувачів на допис (сердите обличчя та інше) вище звичайних лайків. Також до оцінки відео додався показник перегляду відео до кінця.

У 2018 році Марк Цукерберг оголосив про те, що тепер алгоритм новинної стрічки буде віддавати пріоритет публікаціям, які викликають обговорення і значущі взаємодії. Мета нововведення — вивести на перший план якість, а не кількість часу, який користувачі проводять онлайн, а також узяти більше відповідальності за те, як платформа впливає на своїх користувачів. Водночас у брендів з’явилися обґрунтовані побоювання, що їхній органічний контент більше не буде так високо оцінюватися, як контент від сім’ї, друзів і груп. Бо алгоритм віддає перевагу постам, які збирали якісні взаємодії (коментарі, реакції, відповіді на коментарі, поширення в месенджері), виходило, що компаніям, щоб отримати охоплення для збільшення залученості користувачів, потрібно було вже мати цю залученість на високому рівні.

У березні 2019 дослідження від компанії NewsWhip показало, що, у той час, як залученість в Facebook зростає на 50 % з року в рік, зміни в алгоритмі також збільшують чвари та образи в соцмережі, тому що вони сприяють просуванню дописів, які хвилюють людей. Водночас алгоритм почав відстежувати неякісний контент та фейкові новини з ненадійних джерел, які знали, як обдурити систему, щоб отримати якомога більше уваги користувачів.

Алгоритм Facebook, можливо, завжди буде в процесі вдосконалення. Тому подивімось на те, що важливо для брендів, які хочуть поліпшити органічне охоплення.

Як алгоритм Facebook буде працювати у 2020 році

facebook algorithm ranking signals

Зараз алгоритм показує в новинній стрічці дописи так, щоби кожен користувач бачив їх у тому порядку, у якому вони йому максимально сподобаються й будуть цікаві. І для цього система використовує певні чинники ранжування.

Читайте також:  Google Ads оновлює політику щодо азартних ігор

Чинники ранжування — це дані про минулу поведінку певного користувача та поведінку фактично всіх користувачів платформи. Наприклад, чи діляться люди цим дописом із друзями? Як часто користувач лайкає публікації свого боса? А мами? Як часто він дивиться прямі трансляції? Яка в нього улюблена група? Скільки постів технічно для нього зараз є? Наскільки вони свіжі?

Тобто алгоритм зважує безліч чинників перед тим, як вирішити, чи показувати вам те саме відео з маленьким котиком.

Facebook згадує три великі категорії чинників ранжування:

  • з ким зазвичай взаємодіє користувач;
  • тип медіа в дописі(відео, посилання, фото та ін.);
  • популярність публікації.

У березні 2019 Facebook анонсував інструмент, мета якого — дати користувачам більше прозорості та контролю над тим, що показується в новинній стрічці. Кнопка «Чому я бачу цей допис?» робить саме те, що обіцяє: допомагає користувачеві зрозуміти, чому алгоритм показує саме цю публікацію в новинній стрічці.

А також він дозволяє людям «сказати» алгоритму безпосередньо, що їм важливо, а що дратує. Тобто користувачі можуть повідомити Facebook, що вони хочуть бачити менше дописів від певної людини або бачити більше публікацій від певної бізнес-сторінки.

У травні 2019 Facebook почав проводити опитування користувачів, щоби дізнатися, який контент є дійсно важливим. В опитуваннях було таке:

  • Хто їхні близькі друзі;
  • Які дописи (посилання, фото, відео) вони вважають цінними;
  • Наскільки важлива певна група, до якої вони належать;
  • Наскільки їх цікавить контент певних бізнес-сторінок, на які вони підписані.

У процесі обробки відповідей соцмережа виділяла певні патерни, які потім додавалися в алгоритм. Наприклад, сторінки та групи, які користувачі позначали, як найбільш важливі, часто були тими, на кого вони давно підписані, часто взаємодіють, і такими, у яких було багато дописів і активності.

Читайте також:  Оновлення Google Bard включають нові функції математики та візуалізації даних

7 порад, як працювати з алгоритмом Facebook

  1. Стимулюйте спілкування з підписниками.Одним із ключових моментів алгоритму ранжування у Facebook — це неодноразова взаємодія користувача зі сторінкою. Тому жваве обговорення та коментування під дописом грають не останню роль у збільшенні охоплення ваших майбутніх публікацій.
  2. Робіть публікації, коли ваша аудиторія онлайн. Ще один важливий чинник ранжування — це «свіжість» допису. Опублікований щойно — ідеально. Використовуйте спеціальні аналітичні сервіси та інструменти, щоби дізнатися, коли ваші підписники здебільшого онлайн.
  3. Слідкуйте за якістю контенту. Досить публікувати неперевірені факти, фейкові новини, або інформацію, яка не несе в собі цінності та користі. За це алгоритм соціальної мережі можуть понизити ваш пост.
  4. Якщо ви публікуєте відео, то використовуйте ролики високої якості та тривалістю до трьох хвилини. Ідеально, якщо це оригінальні відео, які раніше не публікувалися.
  5. Старе правило: дописувати часто та регулярно.
  6. Використовуйте силу своєї лояльної аудиторії. Бренди можуть створити власну групу на основі сторінки, у якій можна вести дискусії, викладати освітній контент, розв’язувати проблеми користувачів та не забувати про розважальний контент.
  7. Розкажіть користувачам, як зробити ваш контент видимим у їхній новинній стрічці.

Оскільки Facebook рухається в бік збільшення прозорості в ранжуванні контенту новинної стрічки, в аудиторії з’являється більше контролю над тим, що вона бачить. Тому розкажіть своїм підписникам, що вони можуть поставити публікації вашої сторінки в пріоритетний показ у їхній стрічці.

Джерело: Hootsuite

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

Статті по цій темі

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta покращує інсайти конверсій відеореклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

Meta запустить платну передплату для використання Facebook та Instagram без реклами в ЄС

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: