Як штучний інтелект сприяє розвитку онлайн-продажів в інтернет-магазині

Як штучний інтелект сприяє розвитку онлайн-продажів в інтернет-магазині

6 хвилин

Змiст

Сьогодні ми маємо чудову можливість поділитися з вами цікавими думками щодо того, як штучний інтелект допомагає розвивати онлайн-продажі в інтернет-магазинах. Це гостьовий пост від Shop-Express і ми дізнаємося, як сучасні технології ШІ та аналітика можуть оптимізувати процеси продажу, покращити взаємодію з клієнтами та збільшити прибуток вашого бізнесу.

У 2024 році використання ШІ-рішень стає необхідною умовою росту в e-commerce. «Розумні» інструменти дозволяють оптимізувати будь-які аспекти роботи інтернет-магазину: створення контенту, комунікації з клієнтами, ціноутворення, рекламні кампанії  — це лише верхівка айсбергу. 

Якщо ви також хочете використовувати штучний інтелект у торгівлі та збільшити конверсію інтернет-магазину, варто розібратись, з чого починати. В цій статті ми розберемо основні напрямки використання ШІ, його можливості та безпосередній вплив на електронну комерцію.

Персоналізовані рекомендації

ШІ може аналізувати дані про користувачів (історію покупок, переглядів товарів тощо), які можна використовувати для побудови персоналізованих пропозицій. Наприклад, система рекомендацій від Amazon використовує алгоритми машинного навчання для передбачення, що може сподобатися клієнтам. Дослідження показали, що механізм рекомендацій Amazon формує 35 % від загального обсягу продажів.

Одним з популярних сервісів цього напрямку є Granify — «розумний» інструмент для інтернет-магазинів, який може автоматично надсилати персоналізовані пропозиції користувачам, які покинули кошик.

Чат-боти для комунікації з клієнтами 24/7

Чи спілкувались ви колись з роботом? Скоріш за все, так. Сьогодні чат-боти активно використовуються для спілкування з клієнтами на сайті, в месенджерах та застосунках. ШІ може надавати коректні та персоналізовані відповіді, знімаючи суттєву частку роботи з плечей відділу продажів. Головне, що робот працює в будь-який час доби, навіть коли ваші менеджери відпочивають вдома.

Створити ідеальний чат-бот для свого бізнесу можна за допомогою спеціалізованих сервісів. Наприклад, на платформі Kwizbot, HelpCrunch, Chatbotkit або інших.

Читайте також:  Чому інтегрований пошук важливий на Amazon

Розумний email-маркетинг

За результатами дослідження Porch Group Media, 68 % листів без урахування персональних даних користувача просто видаляють без прочитання. Тому сьогодні персоналізація — ключовий вектор розвитку email-маркетингу.

ШІ допомагає персоналізувати email-розсилки на основі історії покупок та поведінки користувача. Такі інструменти, які надають Mails.ai або Mailchimp, суттєво підвищують відсоток відкриттів та конверсійність ваших листів. Крім того, ШІ для розсилок можуть створювати листи автоматично та прогнозувати оптимальний час їх відправки.

Створення креативів

Формування візуалу — це сфера маркетингу, в якій ШІ проявив себе найбільш яскраво. За допомогою розумних сервісів власники інтернет-магазинів можуть швидко та легко створювати унікальний контент для презентації своїх товарів.

Наприклад, інструменти SolidGrids або Booth AI створюють ідеальні зображення товару для каталогу за лічені секунди (достатньо завантажити пару референсів та вказати свої побажання щодо формату). StockImg AI генерує макети банерів та різноманітні візуальні концепції. Midjourney створює картинки за текстовим записом (також є безкоштовний аналог — Stable Diffusion).

Опис товарів та інший текстовий контент

ChatGTP — це нове дихання для копірайтерів, які створюють контент для інтернет-магазинів. За умови правильно сформованого ТЗ штучний інтелект може генерувати SEO-оптимізовані описи товарів, статті для блогу, заголовки, слогани, креативи для реклами. ШІ допоможе придумати скрипти для відділу продажів та навіть розробити влучну назву для нового бренду. Крім базового ChatGTP ви можете використовувати спеціалізовані сервіси, такі як Article Fiesta або CreativAI.

Оптимізація ціноутворення

ШІ допомагає визначити оптимальні ціни на товари на основі аналізу конкурентів, попиту, сезонності та інших факторів. Платформи, такі як Prisync, допомагають власникам інтернет-магазинів бути в курсі цінової динаміки на ринку, оптимізувати власну цінову стратегію та відстежувати конкурентів.

Читайте також:  Google Ads автоматично почне призупиняти групи оголошень із низькою активністю

Стратегічний маркетинг

Штучний інтелект не замінить гарного спеціаліста, але може стати його корисним асистентом. Такі комплексні нейромережі, як Contlo, допомагають розробляти ефективні маркетингові стратегії, знаходити нові шляхи залучення клієнтів, створювати персоналізовані оголошення та запускати влучні рекламні кампанії. Результатом використання такого сервісу, очевидно, буде покращення роботи маркетологів та ріст продажів.

Віртуальні примірочні

Великі гравці в електронній комерції розширюють можливості своїх магазинів за допомогою віртуальної реальності. Такі сервіси, як Style Me, демонструють одяг на віртуальних манекенах, що створюються на основі введених користувачем даних. Наприклад, Walmart та Levis вже придбали платформи для віртуальних примірок і успішно інтегрували їх у свої магазини. Прогнозується, що світовий ринок віртуальних примірочних зросте з $4,03 млрд у 2022 році до $14,87 млрд у 2029 році.

Підбиваємо підсумки

Сьогодні використання ШІ стає ключовою складовою успіху в електронній комерції. Інтеграція чат-ботів, автоматизації розсилок, персоналізованих рекомендацій та інших інструментів дозволяє інтернет-магазинам привертати більше клієнтів та оптимізувати внутрішні бізнес-процеси. Але зауважимо, що впровадження кожного інструменту також потребує вкладень та часу на їх освоєння. Тому не рекомендуємо інтегрувати в роботу «все і одразу», а почати з базових нововведень, потроху розширюючи своє знайомство з ШІ.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

Google тестує нові інструменти для більш персоналізованого досвіду покупок

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: