12 SEO трендів у 2021 році

12 SEO трендів у 2021 році

11 хвилина

Змiст

SEO — це ефективний спосіб залучити споживачів на онлайн-платформи, якщо правильно ним користуватися. SEO постійно розвивається, і залишатися в курсі останніх оновлень досить складно. Однак воно того варте: від 70 % до 80 % користувачів зосереджуються виключно на органічних результатах і ігнорують платні оголошення. Крім того, орієнтовно 28 % цих пошукових запитів завершуються конверсією, що призводить до покупки.

Ефективність SEO вимагає уваги до багатьох показників, включно з трафіком, зворотними посиланнями та поширеннями в соціальних мережах — і це лише деякі з них. Стаття дасть вам уявлення про деякі з найбільш актуальних і своєчасних тенденцій пошукової оптимізації, які треба очікувати у 2021 році, та дасть змогу відповідним чином запланувати свою SEO-стратегію.

Ось ці 12 SEO-тенденцій, на які експерти рекомендують звернути увагу у 2021 році:

Штучний інтелект буде грати важливішу роль у SEO.

Штучний інтелект (ШІ) змінює спосіб взаємодії людей з онлайн-контентом. На особливу увагу заслуговує алгоритм штучного інтелекту Google. Наприклад, алгоритм під назвою RankBrain, представлений кілька років тому, відповідає за чинники ранжування Google для сторінок результатів пошукових систем (SERP).

Очевидно, що RankBrain згодом буде тільки поліпшуватися, що робить його однією з головних тенденцій у галузі SEO.

Отже: як оптимізувати SEO для RankBrain? Хоча гігант пошукових систем не ділиться подробицями, експерти вважають, що сигнали користувацького досвіду є основним визначальним чинником. Це можуть бути показники від рейтингу кліків до часу, проведеного на сторінці. Вам необхідно захопити читачів корисним і добре організованим контентом. Програми перевірки SEO допоможуть користувачам оцінити надійність сторінки за такими параметрами, як читаність, зворотні посилання тощо.

Голосовий пошук вплине на пошукові запити

Завдяки таким інноваціям, як Google Assistant, Siri від Apple і Alexa від Amazon, технологія голосового пошуку пройшла довгий шлях. Передбачається, що до 2022 року майже 55 % сімей матимуть розумні динаміки.

Щоб оптимізувати голосовий пошук, розгляньте свої ключові слова. Визначте довгі фрази, які люди використовують у повсякденній розмові. Голосовий пошук, як правило, краще підходить для довгих і природних фраз. Коли люди друкують, вони зазвичай скорочують запити. Наприклад, людина може озвучити запит: «Які нові тенденції SEO на 2021 рік?», але ввести слова «нові тенденції SEO 2021».

Зручність для мобільних пристроїв вплине на пошуковий рейтинг

У 2019 Google розгорнув індексацію, орієнтовану на мобільні пристрої, що означає, що пошукова система насамперед розглядає мобільну версію вебсайту, вважаючи її «основною» версією, а не версією для настільних комп’ютерів. Ця зміна має сенс, з огляду на те, що до 2025 року майже 73 % користувачів Інтернету будуть виходити в нього тільки з мобільних пристроїв. Перевірте ефективність свого мобільного сайту за допомогою безкоштовного тесту Google для мобільних пристроїв. Потім погляньте на звіт «Зручність використання мобільних пристроїв» в Google Search Console.

Читайте також:  Google Core Update листопада 2023 року

Щоби ваша сторінка була зручною для користувачів, переконайтеся, що Google може сканувати ваші URL-адреси. Також пам’ятайте, що робот Googlebot не завантажує контент, що вимагає взаємодії з користувачем, наприклад, натискання або гортання. Перевірте, чи використовуєте ви одні й ті ж метатеги robots на настільних і мобільних сайтах.

Контент, що відповідає принципу Google EAT, матиме вищий рейтинг

Google підтвердив, що якість контенту має вирішальне значення для успіху в рейтингу. Але що означає «якість» для Google? Зверніться до принципу EAT (Expertise — Authoritativeness — Trustworthiness): компетентність, авторитетність і надійність. Ці чинники допомагають визначити, чи є на вебсторінці корисний якісний контент.

Є кілька способів забезпечити якісний контент

  • створіть портрети покупця, які дасть змогу зрозуміти, який контент цінують ваші клієнти.
  • проведіть дослідження пошукових намірів, яке допоможе вам скласти карту шляху споживача.
  • використовуйте цю інформацію для створення контенту в найкращому для ваших споживачів форматі. Наприклад, якщо ви обслуговуєте підлітків, можливо, краще використовувати відео. Якщо ви орієнтуєтеся на літню аудиторію, відео може бути менш привабливим.

Нарешті, не забувайте про надійність під час створення контенту. Підкріплюйте твердження статистикою і фактами. Посилайтеся на авторитетні сайти, такі як URL-адреси «.edu» і «.gov». Наявність посилань на авторитетні сайти — ще один спосіб довести, що ви відповідаєте критеріям EAT.

Довгий контент допоможе поліпшити видачу

Згідно з нашим звітом про стан контент-маркетингу, довгі тексти на понад 3000 слів отримують утричі більше трафіку та учетверо більше поширень. Вони також отримують у 3,5 раза більше зворотних посилань, ніж статті середньої довжини від 901 до 1200 слів. Почніть зосереджуватися на довгому контенті, щоби досягти вищого рейтингу пошуку. Водночас матеріал має бути якісним і залучати увагу.

Як цього добитися?

  • розбийте свій контент на розділи з підзаголовками H2 і H3, щоби його було легше сканувати. Підзаголовки особливо важливі для мобільних сайтів.
  • переконайтеся, що ви посилаєтеся на релевантні авторитетні джерела з твердою оцінкою авторитету.
  • переконайтеся, що вашим контентом легко поділитися. Додайте кнопки поширення в заголовок і ще раз на закінчення, щоби читачі могли поділитися матеріалом одним швидким кліком.

Блоки з відповідями стануть помітнішими

Вам не потрібно створювати об’ємний контент тільки якщо ви хочете піднятися в рейтингу Google. Блоки з відповідями (featured snippets), які були випущені у 2017 році, — це певною мірою ярлик для здобуття популярності в Google. Іноді, коли ви вводите щось у Google, ви можете помітити поле з уривком інформації у ​​верхній частині пошукової видачі над усіма результатами.

Читайте також:  Google припиняє експеримент «Notes on Search»

Блоки з відповідями містять фрагмент інформації, часто структурований у вигляді питань і відповідей або короткого списку з практичними рекомендаціями. Є також розширені фрагменти, що містять зображення, огляди на основі рейтингу, ціни на продукти й аналогічну інформацію. Щоби створювати сніпети, зосередьтеся на питаннях і релевантних ключових словах. Ви можете використовувати функцію пошуку Google «люди також шукають» для натхнення.

Прогнозований пошук буде поліпшуватися

Google Discover був запущений у 2017 році, відкривши новий вид пошуку — той, який навіть не вимагає призначеного для користувача запиту. Discover — ще один інструмент Google, що базується на штучному інтелекті. Інструмент рекомендації контенту визначає моделі поведінки користувачів із плином часу та поступово засвоює ці звички. За допомогою цієї інформації Discover може визначити найбільш точний контент, який може зацікавити користувача.

У Google Discover вже понад 800 мільйонів активних користувачів. Щоби з’явитися в ньому не потрібно робити нічого особливого. Якщо Google проіндексує вашу сторінку, вона буде додана. Контент ранжується на основі алгоритмів перевірки якості вмісту та інтересів користувачів. Хоча Google не повідомив точних чинників, схоже, що історія місцеперебувань, переглядів, використання додатків, календарі, пошуку, а також домашнє та робоче місце розташування мають значення.

Ефективна стратегія SEO має містити відео

Схоже, що онлайн-відео — це шлях уперед. YouTube має понад 1 мільярд користувачів. Якщо ви не створюєте відеоконтент, зараз саме час почати. Не переконали? Ось ще їжа для роздумів: згідно з прогнозами Cisco, відео перевершить усі інші форми контенту з погляду споживання.

Не забудьте оптимізувати назву й опис відеоканалу. Опис має бути не просто наповнений ключовими словами, а й забезпечувати зручний огляд того, про що ваш канал.

Крім цього, ключові слова мають вирішальне значення. Наприклад, якщо ви оптимізуєте для YouTube, вас може надихнути функція автозаповнення платформи. Почніть вводити тему вашого відео та подивіться, що з’являється в полі пошуку, яке по суті є списком пропонованих ключових слів, які точно повідомляють вам, що шукають люди на YouTube.

Оптимізація зображень буде відігравати важливу роль у пошуку

Візуальний пошук зображень зазнав значних змін. Раніше люди могли просто дивитися на зображення. У майбутньому вони зможуть використовувати зображення для покупки продуктів, отримання інформації та багато чого іншого. Google давно наполягає на правильному маркуванні та оптимізації зображень, тому є думка, що ваша пошукова оптимізація сайту потребує довгострокового планування..

Використовуйте високоякісні, релевантні зображення та не забудьте налаштувати ім’я файлу, позначивши файл фотографії, щоби він відповідав змісту на відповідній сторінці. Використовуйте альтернативні теги, які сканери використовують для класифікації зображень. Нарешті, додайте зображення на карту сайту, де їх буде ще простіше сканувати.

Читайте також:  Перелік функцій, які вилучають з Google Assistant

Семантично пов’язані ключові слова будуть мати більше значення.

Фахівці з SEO зазвичай зосереджувалися на основних ключових словах. Тепер ми знаємо, що вторинні ключові слова такі ж важливі. Семантичний пошук і оптимізація намірів набудуть усе більшого значення в майбутньому. Google не просто дивиться на рядки слів. Він аналізує контекст запиту та намагається визначити намір користувача під час пошуку, а це означає, що чим релевантніша інформація буде надана через логічно пов’язані первинні та вторинні ключові слова, тим краще.

Щоби дійсно розв’язати проблему семантичного пошуку, створіть контент, призначений для відповідей на питання, які задасть ваша цільова аудиторія. Оптимізуйте контент для тематичних кластерів замість того, щоби зосереджуватися виключно на ключових словах. Нарешті, якщо логічно, використовуйте структуровані дані. Найголовніше, пишіть не для ботів, а для людей.

Місцеві пошукові запити будуть багато важити у стратегіях SEO

Тепер більшість людей використовують пошукові системи щоби знайти локальні товари та послуги. Наприклад, вони можуть шукати ресторан по сусідству. Місцеве (локальне) SEO важливе — і воно постійно розвивається. Ця еволюція частково пов’язана зі зростанням числа пошукових запитів із нульовим кліком, які деякі SEO-маркетологи називають новою нормою.

Під час пошуку з нульовим кліком на запит користувача відповідає сама пошукова система. У такий спосіб, вони не натискають ні на один із результатів ранжування. Однією з причин зростання кількості пошукових запитів із нульовим кліком є ​​збільшення кількості блоків із відповідями. Багато пошукових запитів із нульовим кліком — це локальні пошукові запити, які показують результати в пошуковій видачі в так званому «локальному пакеті».

Дані та аналітика мають стати вашим пріоритетом, якщо ви хочете залишатися попереду в рейтингах

Наука про дані дає змогу розуміти покупців, візуалізувати кампанії і створювати цільові повідомлення. Аналітика може допомогти вам перевірити, які URL-адреси скануються, визначити джерела переходів, перевірити час завантаження сторінки, індексацію, перенаправлення, помилки відповіді, показник відмов і багато іншого. Ви також можете використовувати науку про дані, щоб ідентифікувати сторінки, які ви не хочете індексувати сканерами, і виявляти незвичайні джерела трафіку, такі, як потенційні спам-сайти (які зашкодять вашій репутації EAT).

Нині з’явилося багато інструментів аналізу галузі SEO, які дозволяють управляти процесом: від відстеження рейтингу до конкурентних досліджень, внутрішнього SEO, технічного SEO, побудови посилань і багато чого іншого. Якщо ви будете в курсі цих деталей, ви зможете побачити, де ви процвітаєте і, що не менш важливо, зазнаєте невдачі. Цей метод дає змогу розв’язувати проблеми та постійно покращувати свою присутність в Інтернеті.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Google припиняє експеримент «Notes on Search»

Google припиняє експеримент «Notes on Search»

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google переносить інструмент SafeSearch в Search Console

Google переносить інструмент SafeSearch в Search Console

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: