8 кроків для оптимізації відео на YouTube

8 кроків для оптимізації відео на YouTube

7 хвилин

Змiст

Сьогодні контент-стратегія компанії охоплює роботу з текстовими блоками, наприклад, блогами та електронними книгами, а також медіа-ресурсами, такими як подкасти, візуальні матеріали й відео.

Остання складова – відео – постійно накопичується. За даними досліджень 2018 року, 45% маркетологів інвестують у YouTube більше, ніж у будь-який інший доступний їм маркетинговий канал. А з появою інших форматів контенту виникає потреба оптимізувати відео для пошуку, щоб користувачі знаходили скоріше ваше відео.

Які кроки необхідно зробити, щоб оптимізувати канал YouTube для пошуку? Даємо вам кілька основних порад.

Перейменуйте свій відеофайл із використанням цільового ключового слова

Як і при оптимізації текстового контенту, ви будете послуговуватися інструментом SEO, щоб спочатку визначити ключові слова, на яких ви хотіли б сфокусувати своє відео

Далі, завантажуючи відеофайл на YouTube, ці ключові слова ви й будете для нього використовувати. Навіщо? YouTube не може «подивитися» ваше відео, щоб побачити, наскільки воно релевантне вашим цільовим ключовим словам. Зате цей ресурс може прочитати ім’я файлу вашого відео і весь код, який іде з ним, після завантаження.

Пам’ятаючи про це, замініть ім’я файлу, наприклад «business_ad_003FINAL.mov», на бажане ключове слово. Так, якщо ключове слово – «поради до домашнього інтер’єру», ім’ям відеофайлу має бути «поради до домашнього інтер’єру», за яким іде назва його формату (.mov, .mp4 і .wmv є найпоширенішими сумісними з YouTube форматами).

Ключове слово має бути органічно включеним у заголовок відео

Коли ми шукаємо відео, перш за все звертаємо увагу на його назву. Саме назва визначає, чи буде глядач дивитися ваше відео. Тому заголовок повинен бути не тільки переконливим, а й чітким та коротким.

Ключове слово, попри свою велику роль у заголовку відео, також допомагає зрозуміти, чи відповідає заголовок тому, що шукає глядач. Дослідження, проведене сервісом Backlinko, показало, що відео з точною відповідністю ключових слів у назві мають лише невелику перевагу перед тими, які такою відповідністю похвалитися не можуть.

Читайте також:  30 найпопулярніших блогерів YouTube (1 квартал 2024 року)

Таким чином, зв’язок між назвами з ключовими словами і рейтингом відео не завжди є переконливим. Однак усе-таки бажано оптимізувати заголовок для ключового слова, щоб глядачі швидше могли знайти бажане відео. Переконайтеся, що ваш заголовок є достатньо коротким; менеджер кампаній HubSpot Алісія Коллінз рекомендує обмежити його до 60 символів, щоб уникнути обрізання на сторінках результатів.

Оптимізуйте опис вашого відео

Згідно з вимогами Google, офіційний ліміт для опису відео на YouTube становить 1000 символів. І хоча можна використовувати їх усі, пам’ятайте: ваш глядач швидше за все прийшов сюди, аби подивитися відео, а не читати есе.

Якщо ви вирішите написати довший опис, майте на увазі, що YouTube відображає тільки перші два або три рядки тексту – це близько 100 символів. Після цього глядачі повинні натиснути «Показати більше», щоб побачити весь опис. Тому важливо завантажити опис із найактуальнішою інформацією.

Що стосується оптимізації самого відео, додавання до нього стенограми не зашкодить, особливо тим, хто змушений дивитися його без звуку. Утім, дослідники Backlinko також не знайшли кореляції між описами, оптимізованими для певного ключового слова, і рейтингом відеоролика.

Однак експерти рекомендують не відмовлятися від оптимізованого опису, оскільки він «допомагає вашому ролику відображатися на боковій панелі відео, а це важливе джерело переглядів для більшості каналів».

Позначте своє відео тегами з даної теми

Офіційна Академія YouTube пропонує використовувати теги, щоб глядачі знали, про що йдеться у відео. Таким чином ви інформуєте про тему файлу і своїх глядачів, і сам відеохостинг. Експерти пояснюють, що платформа використовує теги, «аби зрозуміти зміст і контекст вашого відео».

Отже, YouTube’s Creators Academy з’ясовує, як зв’язати ваше відео зі схожими роликами, прагнучи досягти якомога більшого охоплення вашого контенту. Але вибирайте свої мітки з розумом. Не використовуйте в гонитві за більшими переглядами нерелевантні теги, адже Google може застосувати за такі дії санкції.

Читайте також:  Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Категоризуйте своє відео

Завантаживши відео, ви можете класифікувати його в розділі «Додаткові параметри». Вибір категорії – ще один спосіб згрупувати відео зі схожим контентом на YouTube, щоб воно потрапляло в різні плей-листи і приваблювало більше глядачів.

Це може бути не так просто, як здається. Щоб визначити, до якої категорії відноситься кожне відео, академія YouTube Creators пропонує маркетологам відповісти на такі запитання:

  • Хто є найвідомішим або найвпливовішим творцем у вашій категорії? Чому вони відомі? Чим займаються?
  • Чи є якісь закономірності між аудиторією схожих каналів у даній категорії?
  • Чи мають відео в аналогічній категорії такі самі загальні характеристики, як виробнича вартість, довжина ролику або його формат?

Завантажте мініатюру відеоролика для посилання на результат

Мініатюра вашого відео – це основне зображення, яке глядачі бачать при прокручуванні списку результатів відео. Разом із заголовком відео це зображення дає глядачеві попередню інформацію про зміст, а це, природньо, впливає на кількість кліків і переглядів ролика.

Хоча ви завжди можете вибрати один із варіантів мініатюр, автоматично створених YouTube, експерти рекомендують завантажити власний. YouTube’s Creator Academy повідомляє, що «90% найкращих відео на YouTube мають власні мініатюри», рекомендуючи використовувати зображення розміром 1280 x 720 пікселів, що відповідає співвідношенню 16 : 9, які зберігаються з розміром 2 МБ або менше у форматах .jpg, .gif, .bmp або .png. З такими параметрами ваша мініатюра матиме однаково високу якість на кількох платформах перегляду.

Щоб завантажити власне зменшене зображення, пам’ятайте, що ваш обліковий запис на YouTube має бути підтвердженим. Зробити це можна на youtube.com/verify, дотримуючись тамтешніх інструкцій.

Використовуйте srt-файл, аби додати субтитри

Субтитри можуть підвищити ефективність пошукової оптимізації YouTube, виділивши важливі ключові слова.

Читайте також:  YouTube «неоптимальний» для людей, які використовують блокувальники реклами

Щоб додати субтитри до свого відео, необхідно завантажити підтримуваний текстовий файл або файл із синхронізованими субтитрами. У першому випадку ви також можете безпосередньо ввести текст розшифровування для відео, щоб воно автоматично синхронізувалося з роликом. Для додання субтитрів перейдіть до свого менеджера відео, а потім натисніть «Відео» в розділі «Менеджер відео». Знайдіть відео, до якого ви хочете додати субтитри, і натисніть на список, що розкривається поруч із кнопкою редагування. Потім виберіть «Субтитри/CC». Далі можна буде вибрати спосіб додавання субтитрів.

Додайте підказки і кінцеві заставки, щоб збільшити відвідуваність свого YouTube-каналу

Підказки. Ви, мабуть, бачили маленьку білу круглу іконку з буквою «i» в центрі або напівпрозору смугу тексту з проханням підписатися під час перегляду відео. Це підказки, які YouTube’s Creator Academy описує як «попередньо відформатовані повідомлення, що з’являються на настільних і мобільних пристроях, які ви можете налаштувати для просування свого бренду й інших відео на своєму каналі».

До одного відео ви можете додати максимум п’ять підказок. Детальні інструкції з їх додавання є на сайті YouTube’s Creator Academy.

Кінцеві заставки. Кінцеві заставки відображають таку саму інформацію, що й підказки, але, як ви вже здогадалися, вони з’являються тільки перед кінцем відео і візуально трохи більше деталізовані. На сайті YouTube’s Creator Academy є ряд детальних інструкцій із додавання кінцевих заставок залежно від того, для якої платформи ви хочете їх створити, а також від різних типів контенту, дозволених для них на YouTube.

Зазначимо, що YouTube завжди тестує кінцеві заставки, аби оптимізувати видання інформації для глядачів. Тому бувають випадки, коли кінцева заставка може не з’явитися. Візьміть це до уваги при роботі з підказками та кінцевими заставками.

В одному з наших майбутніх матеріалів ми розповімо вам про інші SEO-інструменти для просування відеороликів на YouTube.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube оголосив про вдосконалені аналітичні інструменти з аналізу аудиторії

YouTube оголосив про вдосконалені аналітичні інструменти з аналізу аудиторії

30 найпопулярніших блогерів YouTube (1 квартал 2024 року)

30 найпопулярніших блогерів YouTube (1 квартал 2024 року)

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: