Apple домовилася з OpenAI про інтеграцію ChatGPT в операційну систему iPhone

Apple домовилася з OpenAI про інтеграцію ChatGPT в операційну систему iPhone

6 хвилин

Змiст

Коли 23-річний Сем Альтман вийшов на сцену щорічної конференції розробників Apple Inc. у 2008 році, він натякнув на те, що зможе використовувати новий App Store компанії для просування свого програмного забезпечення, служби пошуку друзів під назвою Loopt. «Ми вважаємо, що це нова ера мобільних пристроїв, і ми дуже раді бути її частиною», — сказав Альтман.

Тепер, через 16 років, Apple знову звертається до підприємця — але з більш цікавою пропозицією. Цього разу компанія потребує його допомоги так само як і Apple.

Що зараз?

Зараз Альтман керує OpenAI, провідним стартапом у сфері генеративного штучного інтелекту. І Apple, намагаючись наздогнати в цій області, уклала партнерство для інтеграції OpenAI ChatGPT в операційну систему iPhone. Хоча Альтман навряд чи вийде на сцену, ця угода буде основною темою Всесвітньої конференції розробників Apple наступного тижня — і це показує, наскільки сильно змінилася влада в Кремнієвій долині за останні кілька років.

Угода надає OpenAI доступ до сотень мільйонів користувачів Apple, включно з тими, які, можливо, вагалися, чи спробувати ChatGPT інакше. Для Apple ця домовленість приносить компанії найгарячішу технологію епохи штучного інтелекту — чат-бота з неймовірно потужними можливостями, який вона може поєднувати зі своїми власними службами.

Apple розробляє безліч функцій штучного інтелекту, включаючи ті, які працюють на її пристроях, і інші, які потребують хмарних обчислень. Він також наповнює свого цифрового помічника Siri ШІ. Але власний чат-бот компанії ще не готовий.

Партнерство OpenAI, ймовірно, є «коротко- та середньостроковими відносинами» для Apple, сказав Даг Кіттлаус , ветеран технологій, який був співзасновником і керував бізнесом Siri до того, як його придбала Apple. «Але ви можете посперечатися, що тут вони наполегливо працюватимуть над розвитком власних компетенцій».

Коли оголосять про співпрацю?

Основну доповідь WWDC, яку виголосить головний виконавчий директор Тім Кук 10 червня, вважається найбільшою рекламою Apple за останні роки. Компанія має переконати споживачів, розробників та інвесторів, що вона може процвітати в епоху ШІ. І це додатковий тиск, тому що наявний бізнес Apple стоїть на місці, а доходи зменшуються в п’яти з останніх шести кварталів.

Читайте також: 
Які плани Google щодо таргетингу реклами без використання cookies?

Дві компанії ще не оприлюднили угоду публічно, і умови угоди не ясні. Компанія Apple з Купертіно, штат Каліфорнія, відмовилася від коментарів, як і компанія OpenAI з Сан-Франциско.

Чат-бот ШІ у Apple

Колись Apple мала фору у сфері послуг ШІ. У 2011 році компанія випустила цифрового помічника Siri, випередивши на ринку Alexa та Google Assistant від Amazon.com Inc. Але незабаром він відстав від конкурентів, і це було до сейсмічного зсуву у 2022 році, коли ChatGPT дебютував.

Поява чат-бота OpenAI у листопаді того ж року захопила уяву споживачів і змусила технічних гігантів зайнятися розробкою власних служб ШІ. Відтоді всі найбільші аналоги Apple досягли прогресу. Чат-бот Gemini від Google змагається з ChatGPT за першість на новоствореному ринку. Корпорація Microsoft, найбільший спонсор OpenAI, почала вбудовувати свій Copilot з підтримкою штучного інтелекту в програмне забезпечення. А Amazon.com Inc. продемонструвала розширену версію Alexa за допомогою ШІ.

Нещодавно Кук стверджував, що Apple матиме перевагу в області штучного інтелекту завдяки «унікальному поєднанню бездоганної інтеграції обладнання, програмного забезпечення та послуг.

За лаштунками співробітники Apple шалено працювали, щоб підтвердити цю обіцянку. Приблизно під час запуску ChatGPT невеликі групи в підрозділах штучного інтелекту та розробки програмного забезпечення компанії почали працювати над конкурентом ChatGPT, використовуючи структуру під назвою Ajax.

Apple та ШІ

Apple виявила, що її штучний інтелект достатньо спроможний для таких функцій, як транскрипція голосових нагадувань і редагування фотографій, а також нові можливості пошуку у браузері Safari та автоматичні відповіді в таких програмах, як Повідомлення. Але на ранній стадії виявилося, що OpenAI і Google були далеко попереду в чат-ботах і оперативній допомозі.

Але на той час було зрозуміло, що споживачі очікують від Apple такої послуги, і це підштовхнуло компанію до угоди з OpenAI. Кілька місяців тому компанія розпочала зустріч із стартапом — разом із Google та іншими постачальниками чат-ботів — щодо інтеграції технології в програмне забезпечення iOS.

Віддавши функцію чат-бота на аутсорсинг, Apple може дистанціюватися від самої технології, включаючи її випадкові неточності та галюцинації, кажуть люди. Але це також пов’язує Apple із стартапом, охопленим потрясіннями та суперечками. Альтман, якому зараз 39, був ненадовго усунений минулого року з причин, які залишаються досі у секреті, і нещодавно він викликав гнів кінозірки Скарлетт Йоханссон за звучання ШІ схожого на її голос.

Читайте також: 
10 питань, які варто вирішити перед створенням акаунта Google Ads

Хоча Apple продовжує переговори з Google про використання Gemini у своїх пристроях, виробник iPhone спочатку досяг угоди з OpenAI. Зрештою, Apple може запропонувати ряд сторонніх чат-ботів, але, за словами людей, які знають ситуацію, вона веде переговори про угоди в кожному конкретному випадку.

Інтеграція штучного інтелекту Google в iPhone також могла створити враження, що найбільший технологічний суперник Apple переміг його в новій життєво важливій сфері.

Водночас OpenAI отримає величезну популярність завдяки глибокій інтеграції в деякі з найбільш продаваних смартфонів і планшетів у світі. Тим не менш, участь Apple може привернути увагу до питань безпеки та конфіденційності, які виникають навколо ChatGPT. Залежно від того, наскільки глибоко Apple планує інтегрувати чат-бот зі своїм програмним забезпеченням, це також може означати, що OpenAI має доступ до особистої інформації, що може нервувати деяких користувачів.

Незважаючи на це, угода OpenAI, ймовірно, є тимчасовим заходом. Apple має довгу історію впровадження зовнішніх технологій у компанію, наприклад, коли вона замінила чіпи Intel Corp. на власний кремній.

Apple також виходить за межі чат-ботів. Компанія спрямована на використання великих мовних моделей — ключової технології, що лежить в основі генеративного штучного інтелекту — для забезпечення роботи пари роботів, які він таємно розробляє.

Це включає в себе настільну роботизовану руку з великим дисплеєм, схожим на iPad. Компанія також працює над мобільним роботом, який може стежити за користувачами та виконувати роботу від їх імені. І планує оснастити свої AirPods камерами та функціями ШІ.

Кіттлаус сказав, що найближчим часом у Siri з’являється можливість нарешті реалізувати свій потенціал. Це могло б трохи виправдати компанію, яка мріяла про розумного особистого помічника під керівництвом співзасновника Стіва Джобса.

«Більше немає жодних технічних обмежень для реалізації оригінального бачення Siri», — сказав Кіттлаус.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Microsoft переводить Smart Shopping на Performance Max

Microsoft переводить Smart Shopping на Performance Max

LinkedIn покращує відеорекламу та інструменти ШІ, щоб допомогти маркетологам B2B

LinkedIn покращує відеорекламу та інструменти ШІ, щоб допомогти маркетологам B2B

Опитування: 54% людей переглядають більше результатів пошуку, ніж 5 років тому

Опитування: 54% людей переглядають більше результатів пошуку, ніж 5 років тому

Статті по цій темі

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Не ChatGPT єдиним: як іще штучний інтелект спрощує роботу з контентом

Не ChatGPT єдиним: як іще штучний інтелект спрощує роботу з контентом

Ілон Маск створює Grok — конкурента ChatGPT

Ілон Маск створює Grok — конкурента ChatGPT

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: