Як пройшла «Чорна п’ятниця» в Україні

Як пройшла «Чорна п’ятниця» в Україні

7 хвилин

Змiст

29 листопада завершилися «Чорна п’ятниця», день грандіозних розпродажів, який проходить у всьому світі. З ранку п’ятниці американці шикувалися в довгі черги в торгових центрах, щоб купити товари за нереально низькими цінами.

Найбільше в “Чорну п’ятницю” в Америці скуповують побутову техніку та гаджети. В одному з найбільших торгових центрів Нью-Йорка до розпродажів готувалися декілька місяців. Там спеціально до цього дня збільшили кількість персоналу та роздавали купони на знижки. Дисконт продавці обіцяли до 90%. Європейці ж реагують на «чорні» знижки спокійніше та стриманіше.

В Україні розпродажі «чорної п’ятниці» з’явилися лише кілька років тому. Попри те, що  покупців в торгових центрах було більше звичайного, знижки, які пропонували бренди, дуже скромні. Знижки на одяг були всього 20% -30%. Лише на деякі речі літніх колекцій — до 50%.

Найбільший провайдер знижок у світі – Picodi, провів дослідження змін тенденцій останніх років Чорної п’ятниці в Україні. Кілька останніх років вона перетворилася в глобальний марафон знижок, який в Україні починається найчастіше вже в четвер і триває до кінця календарного тижня, а то й місяця. Багато магазинів в пошуку клієнтської уваги проводять так званий presale (підготовку до розпродажу) вже з понеділка. Проте, пік призначеного для користувача трафіку в більшості країн фіксується в один і той же день.

Дані Google Trends показують, що третина (33,3%) всіх тижневих інтернет-запитів, пов’язаних з Black Friday в Україні, припадає саме на п’ятницю, хоча зацікавленість розпродажем поступово зростає вже з понеділка; на четвер припадає 24,7% запитів цього тижня, що теж є досить високим показником. До суботи активність падає до рівня вівторка. Ця тенденція властива не тільки Україні.

Опитування, проведене Black-Friday.Global у 2018 році, показало, що про існування Чорної п’ятниці поінформовано вже 88% українців. Опитані знають, що розпродаж проводиться восени, однак не всі могли назвати точну дату. Очевидно, саме цим можна пояснити збільшення інтересу до акції вже в жовтні, як показують дані Google Trends.

Внутрішні дані Black-Friday.Global за 2018 рік в Україні показують зростання продажів на 410% в порівнянні зі звичайним днем. І такі цифри зовсім не рідкість: схожі дані зафіксовані в Аргентині та Малайзії. У Польщі відзначається зростання на 979%, у Фінляндії — на 1130%, в Казахстані — понад 1600%, в Австрії – 3000%.

Читайте також: 
Основні відмінності між Google Search Console та Google Analytics

На відміну від США, в інших країнах не заведено брати вихідний в «Чорну п’ятницю». У різних країнах показники активності онлайн-покупців в цей день нехай незначно, але відрізняються. Багато магазинів роблять розсилки про початок розпродажів вже протягом робочого дня. Так чи інакше, можна говорити про рівномірну активність користувачів в Україні з 09:00 до 21:00, а година пік припадає на полудень – 7,28% денного трафіку (у всякому разі, такі дані зафіксовані у 2018 році).

У свою чергу в деяких країнах, таких як Туреччина, Фінляндія, Греція, Сінгапур і Гонконг, «Чорна п’ятниця» – це довгоочікувана подія. На це вказує факт, що більшість покупок здійснюються відразу після настання півночі.

Середня знижка та очікування покупців

Попередній досвід показує, що середня знижка по Україні в день розпродажів зовсім незначно зменшилася (з 66% у 2017 році до 64% у 2018). Цікаво, що ці цифри практично збігаються зі знижковими очікуваннями українців в цей день (62%). Найбільше сподівань на «Чорну п’ятницю» покладають в Білорусі, Греції, Перу і Казахстані. На жаль, в цих країнах жителі чекають знижок, які на 8-10% перевищують можливості місцевих магазинів. Моніторинг ринкової ситуації в Україні, Нігерії, ПАР і на Філіппінах показав, що в цих країнах ритейл може запропонувати несподівано високі знижки, які покупці, швидше за все, не очікують.

Портрет покупця в Чорну п’ятницю

Згідно з опитуванням Picodi, 77% користувачів-жінок збираються брати участь в Чорній п’ятниці (на 15 п.п. більше, ніж користувачів-чоловіків). Але в середньому і чоловіки, і жінки купують в цей день приблизно однакову кількість товарів: 3,5 і 3,4 одиниці. Однак чоловіки витрачають більше жінок: 4165 грн проти 2557 грн.

Топ-5 товарів Чорної п’ятниці в Україні

Пирамiда переваг покупцiв

38% українців зазначають, що вже визначилися з покупкою і знають, що придбають. Відомо також, що в середньому на одного учасника розпродажів припадає 3,8 куплених товарів. Статистика останніх років показує, що в Україні в першу п’ятірку входять наступні категорії: одяг, взуття, побутова техніка, електроніка та косметика з парфумерією. Загальносвітова тенденція така, що, дійсно, найпопулярнішими в «Чорну п’ятницю» товарами є одяг і взуття (і взагалі товари фешн-індустрії).

Читайте також: 
Meta встановлює нові стандарти для політичної реклами

Проте в деяких країнах пальма першості належить електроніці. Такі дані платформа Black Friday.Global зафіксувала в Бразилії, Швейцарії, Індії, Малайзії та Румунії. Жителі Нігерії (відповідно до первісної традиції розпродажів в США) купують в цей день насамперед побутову техніку.

Розпродажі Black Friday онлайн і в магазинах міста

Українці планували брати участь у розпродажах як в інтернет-магазинах, так і в торгових центрах міста, при цьому ті з них, хто не обмежувався одним каналом, готові були витратити 3139 гривень. Це приблизно 121 долар США.

Rozetka пропонувала оформити послугу безкоштовної доставки на рік Rozetka Premium за акційною ціною -50%.

Image result for розетка черная пятница 2019

На сайті F.ua Чорна п’ятниця тривала до 1 грудня. Обіцяли до -80% на товари у всіх категоріях.

У магазині Moyo знижки почалися з 18 листопада та тривали до 1 грудня.

Мережа «Цитрус» обіцяли знижки до -70% і бонус 100 грн за реєстрацію в додатку.

LeBoutique обіцяли товари зі знижкою до 90%. Акція тривала з 29 листопада по 1 грудня.

Kasta почала розпродаж також з 18 го листопада. Відомий маркетплейс обіцяв знижки до -90%.

Image result for каста черная пятница 2019

Розпродажі в інтернет-магазині «Епіцентру» почалися задовго до 29 числа: з 11 листопада онлайн-покупці могли скористатися знижками.

Дані Black-Friday.Global показують, що більша частина покупців з України (53,4%) охочіше здійснюють онлайн-покупки в «Чорну п’ятницю» через телефон, 41,6% через комп’ютер і всього лише 4,9% через планшет.

Менше українців в «Чорну п’ятницю» планували витратити жителі Туреччини ($81), Філіппін ($68), В’єтнаму ($83). Найменше готові витрачати в Пакистані ($35). Можливості жителів інших країн обмежуються тільки фантазією. У доларовому еквіваленті більше інших на Black Friday витрачають жителі США, Великобританії, Ірландії, Арабських Еміратів і Саудівської Аравії.

У списку країн де переважає desktop-трафік в день акції виявилися Чехія, Швейцарія, Португалія, Швеція, Словаччина, Польща, Бразилія, Гонконг і ПАР.

Джерело статистики

Джерелом статистичних даних стали інтернет-платформа знижок Picodi.com, що існує з 2010 року, і портал Black-Friday.Global, який присвячений розпродажу «Чорної п’ятниці» та доступний користувачам з 2018 року. У матеріалі використані результати опитування, проведеного влітку 2018 року серед респондентів з 55 країн.

Читайте також: 
За 2023 рік Google усунув на 45% більше фейкових відгуків

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Статті по цій темі

Обсяг ринку інтернет-реклами у 2019 році в Україні склав 12,6 мільярдів гривень

Обсяг ринку інтернет-реклами у 2019 році в Україні склав 12,6 мільярдів гривень

Какие сервисы маркетологам предлагают исследовательские компании Украины

Какие сервисы маркетологам предлагают исследовательские компании Украины

Топ 25 сайтів Уанета за жовтень 2019

Топ 25 сайтів Уанета за жовтень 2019

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: