Брендинг у соціальних мережах: Як це зробити правильно?

Брендинг у соціальних мережах: Як це зробити правильно?

14 хвилини

Змiст

Брендинг у соціальних мережах — це потужний маркетинговий інструмент. Дізнайтеся, чому він важливий, як його правильно використовувати та поради щодо покращення вашого соціального брендингу.

Пам’ятаєте часи, коли соціальні мережі були для бізнесу чимось на кшталт “можливо” чи “бажано мати”? Коли бренди, які були найактивнішими в соціальних мережах, були першопрохідцями та першопрохідцями?

Що ж, ці дні минули.

Сьогодні соціальні мережі є необхідною вимогою для будь-якого бізнесу.

Ваші соціальні профілі часто є першою точкою контакту клієнтів з вашою організацією — і як такі, соціальні мережі є потужним інструментом брендингу, який впливає на сприйняття бренду, настрої, авторитет і довіру.

Але брендинг у соціальних мережах не виникає випадково; він вимагає ретельного підходу, послідовності та довгострокових зобов’язань.

У цій статті ми розглянемо, що таке брендування у соціальних мережах, чому він важливий і як його здійснювати, а потім поділимося корисними порадами щодо покращення вашого брендингу в соціальних мережах.

Що таке брендування у соціальних мережах?

Цей термін не потребує пояснень. Це практика використання соціальних мереж для передачі ідентичності, місії та повідомлень вашого бренду існуючим та потенційним клієнтам. 

Так само, як у вас є загальна стратегія брендування для вашої організації, вам також слід мати стратегію для вашого бренду в соціальних мережах. 

Він має функціонувати як компонент загальної стратегії бренду вашої компанії і бути її продовженням, але неминуче відрізнятиметься в деяких аспектах з огляду на фактори, притаманні виключно соціальним мережам.

Деякі з найважливіших елементів вашої стратегії брендування в соціальних мережах включають:

  • Ідентичність бренду: Як ваш бренд відображається на платформах соціальних мереж. Візуальні елементи включають логотипи, кольорову палітру, шрифти та загальний візуальний підхід.
  • Голос бренду: Тон вашого голосу повинен відповідати цінностям та меседжам вашого бренду і промовляти до вашої цільової аудиторії. Ви повинні адаптувати його залежно від соціальної платформи, але в основі голосу вашого бренду має бути послідовність і впізнаваність.
  • Контент-стратегія: Контент, яким ви ділитеся в соціальних мережах, відіграє важливу роль у брендингу. Розробка контент-стратегії допоможе вам визначити, які типи, формати і теми контенту найбільше відповідають вашому голосу, тону і меседжу.
  • Залучення аудиторії: Хороший соціальний брендинг є багатогранним і включає в себе взаємодію з вашою аудиторією. Ви повинні взаємодіяти з ними, щоб розвивати емоційний зв’язок  і робити це в тональності та голосі вашого бренду.

Перш за все, послідовність є ключовим фактором, коли мова йде про брендинг у соціальних мережах.

Від вашої візуальної ідентичності, голосу та тону до того, як ви взаємодієте зі своїми підписниками та історій, які ви розповідаєте, життєво важливо створити цілісну присутність бренду, яку ваша аудиторія може впізнати та якій довіряє.

Чому брендування у соціальних мережах має значення?

Як ми вже згадували раніше, маркетинг у соціальних мережах є фундаментальною частиною ефективної маркетингової стратегії, а брендинг є наріжним каменем для того, як ви з’являєтесь у соціальних мережах.

Подумайте, як часто ви вперше натрапляли на бренд у соціальних мережах і “копали” в його профілях, перш ніж вирішити, чи варто підписатися на нього або відвідати його сайт.

Ваша активність у соціальних мережах може суттєво впливати на формування сприйняття та ставлення до вашого бренду, залучення та конвертацію нових клієнтів, створення лояльності до бренду, залучення нових співробітників і, зрештою, збільшення вашого прибутку.

Читайте також:  Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Але це також надзвичайно конкурентне середовище, і щоб виділитися, необхідно правильно розробити свій бренд.

Ваші клієнти (і потенційні клієнти) повинні зрозуміти, хто є вашим брендом, які у вас цінності, яке ваше послання, і чому вони повинні вам довіряти – і цього можна досягнути за допомогою брендингу у соціальних медіа.

Гарний, послідовний брендинг у соціальних мережах є одним з найефективніших інструментів для формування впізнаваності і обізнаності бренду, що може бути вирішальним фактором у виборі покупця між вашим брендом і конкурентами.

Це ключ до ефективної соціальної стратегії, а також підтримка ваших більш масштабних маркетингових зусиль.

Як побудувати ваш бренд у соціальних мережах

Створення вашого бренду в соціальних мережах — це багаторівнева робота, яка вимагає врахування багатьох аспектів.

Ось деякі базові кроки створення бренду в соціальних мережах:

Знання своєї аудиторії

Це може здатися очевидним, але знання тонкощів і особливостей аудиторії, з якою ви спілкуєтеся, є фундаментальним для побудови бренду в соціальних мережах.

Ви повинні прагнути зрозуміти їхні демографічні дані, інтереси, бажання та проблеми, оскільки це допоможе вам визначити, як ви будете спілкуватися з ними та який контент створювати.

Опис вашого бренду

Як ми вже обговорили, у вас повинен бути чіткий та послідовний візуальний образ в соціальних мережах. Для його створення звертайтеся до наявних матеріалів вашого бренду, але не соромтеся вносити зміни там, де це необхідно.

Ваш брендінг у соціальних мережах повинен відповідати характеристикам конкретних платформ і поведінці та уподобанням користувачів соціальних мереж. Це також визначатиме, який контент ви створюєте та як він набуває життя.

Пошук правильного голосу бренду 

Як взаємодіє ваш бренд з оточуючими? Чи є він дружелюбним і неформальним? Чи його тон більше професійний чи формальний?

Чи використовує ваш бренд сарказм? Робить він жарти? Чи більше акцентується на розвагах споживачів, чи на їхньому інформуванні та навчанні?

Це всі питання, які ви повинні задати собі, коли визначаєте тон голосу вашого бренду в соціальних мережах.

Якщо ви вже визначили ідеальний тон голосу вашого бренду, переконайтеся, що ви впроваджуєте його у всі аспекти вашої діяльності в соціальних мережах – від вашого контенту до коментарів.

Розумний вибір платформи

Малоймовірно, що ваша аудиторія буде активною на кожній окремій платформі соціальних мереж, особливо зважаючи на те, скільки їх існує в наш час.

Подумайте, які платформи ви хочете використовувати для своєї присутності в соціальних мережах.

Якщо ви вже знаєте, де ваша аудиторія найактивніша, задайте собі питання, чи платформа відповідає цінностям вашого бренду, його історії, ідентичності та тону голосу.

Розробка контент стратегії

Виходячи з того, що ви знаєте про інтереси та проблеми вашої аудиторії, разом із вашою ідентичністю та голосом бренду, розробіть план для типів контенту, які ви будете створювати.

Переконайтеся, що кожен створений вами контент відображає брендингові рішення та параметри, які ви для себе визначили.

Я рекомендую експериментувати з різними типами та форматами контенту, щоб зберегти свіжість і побачити, що резонує з вашою аудиторією.

Моніторинг і коригування

Говорячи про резонанс з аудиторією, розбудова бренду в соціальних мережах – це постійний процес, тому переконайтеся, що ви моніторите вашу продуктивність та реакцію людей на вашу присутність в соціальних мережах.

Читайте також:  Twitter/X стягуватиме з користувачів «невеликий щомісячний платіж»

Постійно аналізуйте показники, такі як рівень залученості, разом із більш якісними показниками, такими як коментарі аудиторії, і коригуйте свій підхід відповідно.

Можливо, ви помітили, що певний тип сторітелінгу залучає вашу аудиторію найкраще, або що один із шрифтів вашого бренду недостатньо розбірливий у соціальних мережах.

Обов’язково оптимізуйте свій брендинг на основі того, що працює найкраще.

8 порад, як покращити брендинг у соціальних мережах

Тепер, коли ми розглянули основні моменти, давайте зануримося в деякі поради щодо покращення вашого брендингу в соціальних мережах.

1. Будьте в курсі трендів

Бути в курсі останніх тенденцій, форматів і можливостей – ключ до ефективного брендингу в соціальних мережах.

Переконайтеся, що ви знаєте про останні зміни в алгоритмах і про те, на чому зосереджені соціальні аудиторії в даний момент часу.

Використовуючи тренди в соціальних мережах, ви можете показати аудиторії, що ваш бренд заслуговує на довіру, є авторитетним та обізнаним.

А зрозумівши, як працює алгоритм, ви переконаєтеся, що люди дійсно бачать ваш контент – і взаємодіють з вашим брендом.

2. Будьте людиною

Ось ще одна пропозиція, яка може здатися очевидною, але її надто часто нехтують: спробуйте гуманізувати свій бренд.

Соціальні мережі — це галасливе місце з великою конкуренцією, і користувачі не зацікавлені в тому, щоб їхній досвід псували бренди, які не заслуговують на довіру і намагаються їм щось продати.

Показуючи людську сторону вашого бренду, ви полегшите вашим клієнтам будувати автентичне з’єднання з вами.

Це можна зробити, наприклад, коментуючи трендові теми, відзначаючи історії співробітників, показуючи закулісний контент у соціальних мережах або навіть змінюючи тон свого голосу на більш розмовний і природний.

3. Створіть посібник зі стилю

Ми говорили це раніше, і ми скажемо це знову: Коли справа доходить до брендингу в соціальних мережах, послідовність є ключовим фактором – і це стосується всього, починаючи від візуального ряду і закінчуючи текстами.

Одним із неймовірно корисних методів забезпечення узгодженості у вашій команді є створення посібника зі стилю роботи в соціальних мережах.

У ньому ви можете викласти всю важливу інформацію про те, що ви робите і чого не робите в соціальних мережах. Прикладами пунктів, які ви можете включити, є бажані шрифти бренду, кольорова палітра бренду і те, як ви повинні її використовувати, слова або терміни, які ви використовуєте і не використовуєте, тощо.

Якщо у вас є перша версія, поділіться нею з відповідними членами команди, щоб всі були в курсі. Підтримуйте його як живий документ, який оновлюється на основі отриманих вдосконалень і змін у вашій стратегії бренду.

4. Активно залучайте свою мережу

Найхаризматичніші люди — ті, які взаємодіють з тими навколо них, ставлять питання та розвивають відносини, і те саме стосується брендів.

Якщо ви хочете покращити свій брендинг у соціальних мережах, зосередьтеся на тому, як ви залучаєте та розширюєте свою соціальну мережу. Існує багато способів зробити це.

Почніть зі своєї аудиторії, клієнтів та потенційних клієнтів. Відповідайте на їхні коментарі та запитання, а також проактивно взаємодійте з їхнім контентом, де це доречно.

Аналогічно, визначте впливових осіб у вашій галузі або ніші, які добре узгоджуються з цінностями вашого бренду, і почніть взаємодіяти з ними.

Читайте також:  Новинки від Meta — AI Sandbox та «Advantage+ Shopping Campaigns»

Ви також можете зробити це з іншими брендами для цікавої соціальної взаємодії – хоча я зазвичай не заохочую надто активну взаємодію з вашими конкурентами.

5. Зосередьтеся на унікальному сторітелінгу

Чудовий контент у соціальних мережах, як і весь чудовий маркетинговий контент, ґрунтується на розповіді історій. Тому, щоб покращити свій брендинг у соціальних мережах, зосередьтеся на розповіді унікальних історій, які може розповісти лише ваш бренд.

Спробуйте ділитися контентом, що висвітлює передісторію вашої компанії, її місію та цінності або реальних людей, які стоять за брендом.

Переконайтеся, що ці історії є автентичними, оскільки саме вони найбільше резонують із соціальними аудиторіями.

6. Оптимізуйте платформу

Як ми вже обговорювали раніше, ви, швидше за все, не будете присутні на кожній соціальній платформі – і кожна платформа має свої демографічні показники та очікування аудиторії, типи контенту та нюанси.

Фокусуючись на тому, що працює на кожній платформі і оптимізуючи свою стратегію відповідно, ви природно підвищите ефективність свого бренду в соціальних мережах.

Можливо, ви надаєте більше уваги розповідям про співробітників або компанії в LinkedIn, ділитесь освітніми каруселями або привабливими зображеннями в Instagram, та фокусуєте свої зусилля зі створення відеороликів в TikTok.

Незалежно від вашого вибору, переконайтеся, що ви ставите платформу та її аудиторію на перше місце, і успіх не змусить себе чекати.

7. Використовуйте UGC

Іноді найпотужніші моменти брендингу не пов’язані з вашим брендом.

Контент створений користувачами (User-Generated Content) став надзвичайно популярним серед брендів у соціальних мережах з дуже вагомої причини: він часто є більш впливовим, ніж ваш власний брендинг. Принаймні, він є сильним супутником.

Хоча розповідати власні історії дуже важливо, відгуки реальних клієнтів — це неймовірний спосіб продемонструвати, що ваш бренд живе своїм життям.

Якщо ваші клієнти створюють контент про вашу компанію та її продукти чи послуги, вам варто розглянути можливість підсилення цього вмісту  — особливо якщо те, що вони говорять, тісно пов’язане з вашими цінностями та меседжами.

8. Перегляньте дані

Якщо ви хочете покращити своє брендування в соціальних мережах, вам обов’язково потрібно відвести час, щоб оцінити своє поточне становище, що працює, і що не працює.

Ви повинні регулярно відстежувати свої показники, але, можливо, вам потрібно взяти трохи більше часу, щоб зробити паузу і глибше зануритися в роботу.

Розгляньте можливість A/B тестування різних візуальних підходів або повідомлень, щоб побачити, що дійсно працює, а потім запитайте себе, чи потрібно вам переоцінити ваш бренд і тон голосу.

Вкрай важливо зробити це правильно, тому не бійтеся витрачати час на правильні запитання.

Загальний висновок

Брендування в соціальних мережах є важливою складовою будь-якої маркетингової стратегії, і це не лише про контент, який ви публікуєте, але й про багато інших аспектів.

Аналогічно вашому бренду, ваша стратегія брендування в соціальних мережах повинна постійно еволюціонувати, відповідаючи вашій аудиторії та актуальному становищу в вашій галузі.

Використовуючи деякі з порад, про які ми говорили – залишаючись уважними до вашої аудиторії, утримуючи чітку ідентичність бренду і голос, а також віддаючи перевагу послідовності – ви можете підняти своє брендування в соціальних мережах на новий рівень і забезпечити довгостроковий успіх для вашого бізнесу.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Как выделить компанию в толпе одинаковых конкурентов?

Как выделить компанию в толпе одинаковых конкурентов?

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: