Нові функції від Google Analytics: на що звернути увагу маркетологам. Думка експерта

Нові функції від Google Analytics: на що звернути увагу маркетологам. Думка експерта

7 хвилин

Змiст

Google Analytics отримав значне оновлення з 4 новими функціями, призначеними для вдосконалення маркетингових рішень і підвищення рентабельності інвестицій.

Чотири ключові функції, доступні в «новій» Google Analytics:

  • Розумніші інсайти, які використовують машинне навчання для виявлення тенденцій.
  • Поглиблена інтеграція з Google Ads.
  • Вимірювання даних, орієнтованих на клієнта.
  • Детальніший контроль даних.

Згідно з дослідженням Google, зараз маркетологам складно отримати повне уявлення про клієнтів та корисну інформацію з їхніми даними.

Оновлення аналітики Google допоможе спеціалістам отримати дані, необхідні для покращення рентабельності інвестицій та складання довгострокових планів:

«Щоби допомогти вам отримати кращу рентабельність інвестицій від вашого маркетингу на довгострокову перспективу, ми створюємо нову, інтелектуальнішу Google Analytics, яка базується на основі App + Web, яку ми ввели в бета-версію минулого року».

Розглянемо докладніше кожну з нових функцій, доступних у Google Analytics.

Розумніші інсайти

Google Analytics тепер здатний попереджати маркетологів про важливі тенденції даних. Це стало можливим завдяки використанню наявних моделей машинного навчання Google.

Як приклад, Google Analytics може використовувати дані вебсайтів для виявлення продуктів, у яких зростає попит через нові потреби клієнтів.

Ці можливості можуть допомогти маркетологам бути активними, а також реактивними, прогнозуючи майбутні дії, які можуть вжити клієнти.

«Наприклад, він обчислює ймовірність відтоку, щоби ви могли ефективніше інвестувати в утримання клієнтів у той час, коли маркетингові бюджети зазнають тиску».

З часом будуть додані нові прогнозні показники, наприклад, оцінювання потенційного доходу, який можуть отримати маркетологи від певної групи клієнтів.

Потім маркетологи можуть створювати власні аудиторії для охоплення груп споживачів, що мають більшу цінність.

Поглиблена інтеграція Google Ads

Наведений вище приклад створення користувацьких аудиторій на основі даних Google Analytics можливий завдяки глибшій інтеграції з Google Ads.

Читайте також:  LinkedIn анонсує нові інструменти штучного інтелекту для покращення найму та навчання

«Завдяки новим інтеграціям маркетингових продуктів Google можна легко використовувати те, що ви дізналися, для покращення рентабельності інвестицій у свій маркетинг.

Наприклад, глибша інтеграція з Google Ads дає змогу створити аудиторію, яка може охопити ваших клієнтів релевантнішими та корисними послугами, де б вони не вирішили взаємодіяти з вашим бізнесом.

Тепер Google Analytics вимірює взаємодію в Інтернеті та додатках, а це означає, що він може звітувати про конверсії, такі, як перегляди на YouTube, у додатку чи в Інтернеті.

Маркетологи матимуть цілісніше уявлення про свої результати, завдяки чому можна переглядати конверсії з переглядів відео YouTube, реклами Google та інших джерел, пошуку Google, соціальних мереж та електронної пошти.

Дані, орієнтовані на клієнта

Google Analytics еволюціонував від вимірювань, фрагментованих пристроєм або платформою, до вимірювань, орієнтованих на клієнта.

Ця зміна покликана надати маркетологам повніше уявлення про взаємодію клієнтів із бізнесом.

Орієнтоване на клієнта вимірювання Google Analytics, використовує кілька просторів ідентичності, включно з наданими маркетинговими ідентифікаторами користувачів та унікальними повідомленнями Google від користувачів, вибрані для персоналізації реклами.

Тепер маркетологи можуть, наприклад, побачити, що спочатку клієнти побачили бізнес за допомогою реклами в Інтернеті, а згодом здійснили покупку в додатку компанії.

У довгостроковій перспективі маркетологи можуть краще зрозуміти весь життєвий цикл клієнта — від придбання до конверсії та утримання.

«Базуючись на ваших відгуках, ми спростили та реорганізували звітність, щоби ви могли інтуїтивно знаходити маркетингову інформацію на основі тієї частини подорожі клієнта, яка вас цікавить.

Наприклад, ви можете побачити, які канали стимулюють нових клієнтів у звіті про залучення користувачів, а потім скористатися звітами про залучення та утримання, щоби зрозуміти як ці клієнти діють далі, і чи залишаються вони після конвертації».

Читайте також:  Google Merchant Center вилучає 4 моделі атрибуції з відстеження конверсій

Новий підхід до управління даними

Зараз Google Analytics пропонує детальніший контроль над даними, який маркетологи можуть використовувати для управління способом збору та збереження даних.

Ці елементи керування також можна використовувати для визначення способу використання даних для реклами.

Маркетологи можуть вибирати, коли використовувати дані клієнтів для оптимізації реклами, а коли обмежувати використання даних лише вимірюванням.

Google зазначає, що ці параметри можуть допомогти маркетологам адаптуватися до потенційного майбутнього за допомогою обмежених файлів cookie або ідентифікаторів.

«Він використовує гнучкий підхід до вимірювання, і в майбутньому буде включати моделювання, щоби заповнити прогалини, де дані можуть бути неповними.

Це означає, що ви можете покластися на Google Analytics, який допоможе вам виміряти ваші маркетингові результати та задовольнити потреби клієнтів зараз, коли ви орієнтуєтесь на відновлення й коли ви зіткнетеся з невизначеністю в майбутньому.”

Як використовувати ці нові функції

Те, що Google називає «новою» аналітикою, тепер йде за замовчуванням для нових кампаній. Компанія більше не буде інвестувати в стару версію GA.

Для того, щоби бути в курсі майбутніх удосконалень GA, Google радить створити нову кампанію „Google Analytics 4» (яка раніше називалась App + Web) поряд із наявними.

Ми попросили Дмитра Осіюка, аналітика в MacPaw, автора ТГ- каналів t.me/s/marketech та t.me/s/webanalyst прокоментувати оновлений Google Analytics:

“На самом деле, Google Analytics 4 был представлен еще летом 2019 года. Тогда он назывался Google Analytics App+Web и был запущен в рамках beta-тестирования. Но даже тогда стало понятно — начинается новая большая история для Google Analytics. Я с первых дней очень активно слежу за тем, как развивается GA4 и вынужден отметить, что это действительно абсолютно новый продукт, адаптированный под современные потребности рынка: фокус на автоматизации, прогнозирование на базе ML алгоритмов Google, cross-device и cross-platform аналитика.

Google обещает, что новая версия системы аналитики сможет хорошо работать даже в условиях ограничений на сбор данных (GDPR и локальные законы) за счет прогнозирования того, что не удалось отследить технически. Еще одной очень важной на мой взгляд особенностью является то, что GA4 обладает бесплатным экспортом необработанных данных в Google BigQuery (Google Cloud) — это сильно расширяет возможности для крупного бизнеса и позволяет строить точную и гибкую аналитику на больших объемах данных. Раньше подобный нативный функционал был доступен только клиентам платной версии GA 360.”

Что ожидает маркетологов в ближайшем будущем?

Читайте також:  Як використовувати Google Search Console та Google Analytics разом для збільшення органічного трафіку?

GA4 обладает полностью новой моделью данных — произошел переход от сеансов к событиям. Это привело к тому, что в новой версии GA интерфейс сильно отличается от Universal Analytics, к которому привыкли все маркетологи. Google пока что не закрывает предыдущую версию GA, но рано или поздно всем, кто захочет пользоваться системой дальше придется разбираться в новом интерфейсе, а также выделять ресурсы разработчиков на настройку новой системы трекинга.” – прокоментував Дмитро Осіюк.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Сем Альтман з OpenAI про Google та AI

Сем Альтман з OpenAI про Google та AI

Google припиняє експеримент «Notes on Search»

Google припиняє експеримент «Notes on Search»

TikTok випробовує віртуальних інфлюенсерів для відеореклами

TikTok випробовує віртуальних інфлюенсерів для відеореклами

Статті по цій темі

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Ресурси Google Analytics 4 тепер можна інтегрувати з AdSense

Ресурси Google Analytics 4 тепер можна інтегрувати з AdSense

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: