Google Analytics 4 vs Universal Analytics. У чому різниця?

Google Analytics 4 vs Universal Analytics. У чому різниця?

5 хвилин

Змiст

З 1 липня Universal Analytics (UA) більше не буде обробляти дані, на заміну його приходить вдосконалена система веб-аналітики — Google Analytics 4

Google Analytics — це потужний безплатний сервіс веб-аналітики, який допомагає компаніям отримати важливу інформацію про поведінку користувачів, продуктивність веб-сайту та ефективність маркетингу. З появою вже вдосконаленого Google Analytics 4 (GA4), користувачі сервісу тепер мають доступ до аналітики нового покоління.

5 основних відмінностей

Одна з перших відмінностей — це модель даних і фокус вимірювання.

Universal Analytics в основному робить акцент на сеанси та перегляди сторінок, а Google Analytics 4 використовує модель, яка зосереджена саме на дії користувачів. GA4 забезпечує більш детальне розуміння поведінки користувачів, дозволяючи користувачам відстежувати конкретні дії та події, які відбуваються протягом сеансу на веб-сайті.

Universal AnalyticsGoogle Analytics 4
Перегляд сторінкиПодія
ПодіяПодія
Соціальна взаємодіяПодія
Трансакція/електронна комерціяПодія
Час користувачаПодія
Перегляд екрана/додаткаПодія
Непередбачена помилкаПодія

У оновленій версії сервісу є 4 типи подій:

  1. Це події, які зареєстровані автоматично. Гугл самостійно їх збирає після встановлення лічильника. 
  2. Це події, які Гугл автоматично збирає після надання згоди в оновленому інтерфейсі Google Analytics 4. Їх ще називають розширеними відстеженнями. 
  3. Спеціальні події, які відображають параметри під індивідуальний бізнес.
  4. Рекомендовані події, які вже закладені в Google Analytics 4 зі стандартним набором параметрів та списком імен для різних видів взаємодій.

Також змінилася структура подій.
Раніше в Universal Analytics івент мав такі кроки:  Event Category > Event Action > Event Label > Event Value. Наразі в оновленій версії можна події створювати різними шляхами: відзначати як конверсії в самому ресурсі, перезаписувати, змінювати чи об’єднувати.

Друга відмінність — це орієнтованість на користувача.

Читайте також:  Google оголосив про оновлення політики реклами для дітей та підлітків

Universal Analytics акцентує увагу на зведення даних на рівні сеансу, у той час як Google Analytics 4 використовує певний підхід, який орієнтований на користувача. Відстежує окремих користувачів та різних платформах та пристроях. Він надає інформацію про поведінку користувачів протягом усього шляху клієнта, забезпечуючи краще розуміння залучення користувачів і шляхів конверсії.

Третя — міжплатформне відстеження.

Universal Analytics акцентує увагу на аналізуванні та відстеженні веб-сайтів та потребує додаткового впровадження для відстеження мобільних додатків.

Google Analytics 4 має більше розширені можливості, які дозволяють фіксувати взаємодії як на веб-сайтах, так і у мобільних додатках чи інших цифрових платформах. Завдяки цьому забезпечується цілісне уявлення інформації про користувача не залежно від платформи чи пристрою, яким він користується.

Четверта — статистика та аналітика на основі ШІ.

Universal Analytics створює спеціальні звіти й аналізує за допомогою спеціальних параметрів та розширених сегментів.
Google Analytics 4 використовує ШІ та машинне навчання для генерування автоматизованої статистики та прогнозів. Він може прогнозувати поведінку користувачів, тенденції та рекомендувати ваші подальші дії для оптимізації маркетингових дій.

П’ята — оновлена версія Google Analytics 4 відмовилися від cookie!

У той час, коли ввесь світ збирає дані про своїх користувачів, то вже Google Analytics  впроваджується без використання cookie-даних. Також більше не буде враховуватися Client ID та показник відмов.

Чи потрібно переходити на оновлену версію Google Analytics 4 вже зараз?

Ми рекомендуємо зробити це якомога скоріше, аби аналітика встигла зібрати більше даних. Завдяки цьому у вашому новому інтерфейсі буде достатньо інформації та майбутнє відключення Universal Analytics не вплине на вашу роботу. Майте на увазі, що об’єднати дані Google Analytics 4 та Universal Analytics не можливо, тому що вони використовують абсолютно різні моделі збору даних.

Читайте також:  Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Як часто оновлюються дані?

Відлік часу починається відразу від події, яка сталася на вашому веб-сайті та оброблюється 4-8 годин. Після обробки інформація буде відображатися у ваших стандартних звітах.

Google Analytics 4 — майбутнє аналітики

Google Analytics 4 представляє особливий підхід, який орієнтований на користувача, з розширеною функцією конфіденційності та з новими параметрами звітування. Саме ці відмінності підкреслюють вдосконалення Google Analytics у порівнянні з його попередником. Нові можливості дають бізнесу поринути у потужність статистичних даних та аналітики своїх веб-сайтів. Завдяки оновленому сервісу можна отримати комплексне уявлення про свою цільову аудиторію та ефективність маркетингу компанії. Завдяки можливостям, які пропонує Google Analytics 4, компанії можуть покращити свою стратегію просування та стимулювати зростання продажів. Пам’ятайте, що з часом функцій та версії Google Analytics можуть змінюватися, оскільки Гугл постійно розвивається та вдосконалюється.

Хочеш дізнатися про усі “фішки” Google Analytics 4? Реєструйся на курс “Веб-аналітика 4.0”, де ти дізнаєшся про усі можливості GA4 і ще 10 інших сервісів веб-аналітики.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Нагадування – Google вимикає API Universal Analytics

Google Analytics 4 оновлює робочу область

Google Analytics 4 оновлює робочу область

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

Google Analytics 4 додає новий розділ налаштувань режиму згоди

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: