5 поширених помилок цифрового маркетингу та як їх уникати

5 поширених помилок цифрового маркетингу та як їх уникати

8 хвилин

Змiст

За даними Statista (січень 2021) 59 % населення світу є активними користувачами мережі Інтернет. Для результативності зусиль у галузі цифрового маркетингу необхідно знайти слабкі місця, що впливають на ROI вашого бізнесу.

Можливо, ви приділяєте більше уваги продукту, а не аудиторії

З 2019 Facebook обмежив кількість повідомлень у стрічці, що спровокувало необхідність додаткових взаємодій з аудиторією в соцмережі для збільшення охоплення.

Очевидно, що на першому місці цінний, орієнтований на клієнта, контент. Бажано публікувати його й  у соцмережах, і на своєму вебсайті, і на інших платформах. Зосереджуючись на просуванні продукту, не зайвим буде запитання «Навіщо це потрібно користувачу?».

Створення своєї інтернет-спільноти — одна з кращих стратегій для збільшення продажів в інтернеті. Спільнота надасть вам інформацію з перших рук про те, хто ваш клієнт, що впливає на його рішення про покупку та як покращити продукт. Starbucks і Xbox — прекрасні приклади брендів, які успішно використовують цю стратегією.

Отже: уникайте акцентування уваги лише на ваших продуктах, створюйте додаткову цінність для споживача.

Наприклад, компанія з програмного забезпечення Thinkwise створила платформу для електронного навчання, щоби дати змогу розробникам ділитися знаннями та найкращими практиками. Кожен може стати експертом платформи Thinkwise.

Перевірте, чи використовуються всі зібрані дані про користувачів

Зібрані дані про вашу аудиторії допомагають приймати управлінські рішення та формувати ефективну маркетингову стратегію.

Мінімум показників, які важливо відстежувати на вебсайті:

  • перегляди сторінок,
  • показник відмов,
  • середня тривалість сеансу,
  • кількість користувачів.

У соціальних мережах додатково потрібно відстежувати взаємодію, аудиторію та контент.

Чому?

Коректно використовуючи маркетингові дані, ви зможете вибрати правильну цільову аудиторію, зрозуміти різні сегменти клієнтів і їхні потреби для залучення потенційних покупців.

Є безліч програм для збирання та аналізу даних, як безкоштовних, так і платних. Більшість платформ соціальних мереж мають вбудований інструмент аналітики.

Об’єднайте свої цілі з ключовими показниками ефективності (KPI), використовуючи отримані дані. KPI допоможуть визначити ефективність вашої маркетингової стратегії.

П — послідовність

Нерегулярне оновлення стрічки — одна з найбільш поширених помилок цифрового маркетингу. Ось кілька корисних порад, які допоможуть уникнути непослідовності в просуванні свого бренду:

  1. Складіть розклад та плануйте свої публікації.
  2. Підготуйте план для своїх повідомлень вручну або за допомогою програм-планувальників.
  3. Запишіть теми, якими ви хочете поділитися.
  4. Сформуйте звичку щодня публікувати свій контент у певний час.
Читайте також: 
6 генераторів хештегів для Instagram

Порівняння поставлених цілей із досягнутим результатом допомагає вимірювати продажі та процес конверсії клієнтів. Рекомендуємо звернути увагу на такі характеристики цілей цифрового маркетингу (детальніше — на нашому курсі з веб-аналітики):

Точність: встановлення неоднозначних цілей призводить до запуску кампаній без чіткої спрямованості.

Гнучкість: уникайте жорстких цілей. Цілі цифрового маркетингу мають бути гнучкими, особливо за наявності таких непрогнозованих зовнішніх чинників впливу як, наприклад, пандемія.

Реалістичність: досягати найкращого результату — це добре, але надмірна старанність може призвести до зворотних результатів. Ставте реалістичні та досяжні цілі, зважаючи на наявні час і ресурси.

Обмеженість часом: ваші цілі мають бути прив’язані до часу. Позначте та встановіть короткострокові, середньострокові та довгострокові цілі.

Моніторинг та коригування цілей

Якщо помітили відставання від запланованих результатів, докладіть додаткових зусиль.

Відвідування не завжди завершується покупкою

Очікування переходу кліків у продажі тільки знизить вашу впевненість в ефективності цифрового маркетингу. Кращий підхід — вивчити схожі бренди у вашій ніші та скласти оцінку відвідувачів, які можуть перетворитися на клієнтів.

Уникайте настирливості

Не зосереджуйтесь на продажі своєї продукції, натомість сфокусуйтеся на перевагах продукту для потенційного клієнта.

Просування бренду

Найкраще ділитися своїми повідомленнями та рекламою на всіх платформах, які пов’язують вас із вашою аудиторією.

Згідно з даними Datareportal, 81 % людей шукають товари в інтернеті, перш, ніж зробити покупку. Вкрай важливо використовувати просування за ключовими словами з високим рейтингом, якщо ви хочете, щоби ваші повідомлення побачила ширша аудиторія.

Збирайте базу даних користувачів для розсилки

Помилкою буде відтермінування збору даних про користувачів для зворотного зв’язку. Максимально використовуйте можливості, які надає email маркетинг, і діліться з підписниками своїм контентом із першого дня створення компанії.

Наприклад, компанія Carney створила щоденну новинну розсилку, The Daily Carange. Вони діляться новинами цифрового маркетингу в цікавому інтерактивному форматі. У кожному листі постає питання дня, яке стосується теми. Після того, як ви надішлете свої відповіді, ви зможете побачити, як інші підписники відповіли на запитання.

Використовуйте платформи, які підходять саме вашому бізнесу

Читайте також: 
Органічні та платні соціальні мережі: Як покращити свою стратегію просування?

Не всі платформи підходять для вашої компанії. Деякі домагаються кращих результатів з Instagram, у той час, як інші з’ясували, що Facebook або Twitter працюють краще. Можливо, ваш шлях — комбінація двох або трьох платформ для вашої цифрової маркетингової кампанії.

Довіряйте не тільки платній рекламі

Ефективний цифровий маркетинг — це не тільки платна реклама. Хоча вона може поліпшити впізнаваність бренду, але не буде утримувати цільову аудиторію. Одна з найпоширеніших помилок цифрового маркетингу — використання всього маркетингового бюджету на платну рекламу.

Працюйте над покращенням свого контенту

Клієнтоорієнтований контент ніколи не втрачає своєї цінності та незмінно приносить винагороду. Потрібно досліджувати проблеми, що впливають на покупців у вашій ніші, і ділитися важливими повідомленнями, щоби розв’язати їх.

Персоналізуйте спілкування

Потенційні онлайн-покупці, швидше за все, будуть цікавитися вашими продуктами, читаючи коментарі. Дуже важливо оперативно відповідати на будь-які запити. Живе спілкування, персоналізований підхід викликає довіру та лояльність до бренду.

Якими блискучими б не були ваші маркетингові стратегії, слабка система зворотного зв’язку в кінцевому підсумку призведе до втрати клієнтів. Інвестуйте в стабільну систему онлайн-підтримки клієнтів для забезпечення органічного зростання. Ви також можете використовувати інші комунікаційні стратегії, які не пропонують ваші конкуренти, наприклад, розсилати привітання з річницею покупки або запустити челендж у соцмережі, де не представлені конкуренти.

Domino піцерія застосувала новий інструмент для замовлень. Програмне забезпечення (доступне на декількох платформах) активується голосом, пов’язане зі штучним інтелектом, здатним інтерпретувати та розуміти те, що ви хочете.

Це, безумовно, покращило продажі, але найбільша віддача від цієї стратегії полягає в підтримуванні іміджу бренду.

Працюйте з професіоналами

Для максимальної рентабельності інвестицій найміть професійну команду, яка проаналізує ваші дані, складе план і проведе ефективну кампанію з необхідними ресурсами.

Висновок

Онлайн-маркетинг постійно розвивається. Те, що приносить прибуток сьогодні, не обов’язково спрацює завтра. Тому маркетингова цифрова стратегія та вивчення досвіду просування онлайн із метою навчитися на чужих помилках стають тими методами, без яких успіху досягти складно.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Google про вплив кодів статусу 503 на SEO

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Microsoft починає тестування реклами в меню “Пуск” Windows 11

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Як зрозуміти, що текст написав робот?

Статті по цій темі

Органічні та платні соціальні мережі: Як покращити свою стратегію просування?

Органічні та платні соціальні мережі: Як покращити свою стратегію просування?

Всі відео потоку “Реклама та просування” iForum 2023

Всі відео потоку “Реклама та просування” iForum 2023

10 прогнозов с Adobe Summit 2018

10 прогнозов с Adobe Summit 2018

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: