10 інструментів, які допоможуть розшифрувати аудіофайли в текст

10 інструментів, які допоможуть розшифрувати аудіофайли в текст

6 хвилин

Змiст

Розшифровка аудіо та відеофайлів – заняття нудне й досить тривале. Але з’явилось багато інструментів, щоб полегшити процес транскрибації. Розповідаємо, як швидко та не «за всі гроші світу» перевести аудіо та відео в текст.

Онлайн-конвертери

Для перетворення відео або аудіо в текст можна використовувати онлайн-сервіси. Звісно, якість розшифровки у платних сервісів значно вища, ніж у безкоштовних. Але якщо якість запису висока, то й безкоштовні конвертери непогано впораються із перетворенням аудіо в текст.

Ось кілька сервісів, які можуть бути корисними при розшифровці аудіофайлів.

Google Документи

Image result for google docs audio to text

Використання сервісу Google Документи – найпростіший і доступний будь-кому спосіб перевести відео в текст або розшифрувати аудіо.

Щоб перевести відео в текст онлайн, необхідно відкрити і запустити функцію «Голосове введення» у вкладці «Інструменти». Якщо одночасно увімкнути відтворення відео або аудіо поруч з мікрофоном, система почне сама набирати текст. Кінцевий результат залежить від якості звуку та відсутності сторонніх шумів.

Speechpad

Image result for speechpad

Голосовий блокнот Speechpad – це онлайн-сервіс, який дозволяє через браузер Google Chrome перетворити аудіо в текст. Має підтримку української мови. Може перетворити в текстовий файл аудіофайли та все, що буде сказано в мікрофон комп’ютера. . Не плутайте цей інструмент з Speechpad.com, що є платним і коштує 1$ за хвилину розшифровки.

Dictation

Сервіс Dictation підтримує більше 100 мов, зокрема й українську. Принцип роботи схожий з функцією «Голосового введення» в Google Документах, оскільки сервіс використовує алгоритми розпізнавання мови Google.

Надиктований текст можна відредагувати, а потім зберегти, відправити на друк, електронною поштою або опублікувати в інтернеті.

RealSpeaker

Онлайн-сервіс RealSpeaker – ефективний інструмент для користувачів, які хочуть розшифрувати саме звукові доріжки та відеофайли. Конвертер підтримує українську мову. Але сервіс платний, тому за текстову розшифровку файлів, довжина яких перевищує півтори хвилини, потрібно буде заплатити.

Читайте також:  iForum-2023

Speechlogger

Image result for Speechlogger

Сервіс Speechlogger може розпізнавати мову і миттєво перетворювати її в текст. Готовий документ можна зберегти у форматах .txt, .doc, .srt, завантажити на Google Диск, відправити email або роздрукувати. Реєстрація не потрібна.

Також сервіс надає можливість розшифровки аудіо та відеофайлів, записаних у форматах .aac, .m4a, .avi, .mp3, .mp4, .mpeg, .ogg, .raw, .flac, .wav. Але ця функція входить в пакет Premium та є платною.

Vocalmatic

Непоганий інструмент, який може перетворювати аудіо або відео в текст. На жаль, не підтримує українську мову, лише російську. Також необхідна реєстрація.

Безкоштовна версія містить тільки 30 хвилин розшифровки аудіо в форматі MP3. Якщо ви вичерпали ліміт, за подальше використання доведеться заплатити, вибравши один з тарифів.

Додатки для смартфонів

Функція голосового введення і розпізнавання мови застосовується в багатьох додатках для смартфонів. Для розшифровки аудіо або розпізнавання тексту з відео потрібно відкрити додаток, включити голосове введення і натиснути відтворення звукової доріжки поряд з мікрофоном гаджету.

Speechnotes

Додаток для Android з функцією перетворення мови в текст. Може сам набирати текст під диктовку. З недоліків – не працює без підключення до інтернету.

ListNote

Android-додаток, що вміє розпізнавати декілька мов.  Потрібно увімкнути поруч з мікрофоном ролик, який хочете перетворити . Готовий текст додаток зберігає у вигляді замітки, яку можна відредагувати або надіслати. Зверніть увагу, що ListNote Pro має корисні функції і «фішки». Але ціна додатку 139,99 грн.

Прямая расшифровка

Додаток для Android, призначений для голосового введення. Надиктований текст можна зберігати протягом 3 днів. Є підтримка української мови. Працює тільки при підключенні до інтернету.

Розшифровка відео в текст за допомогою YouTube

Коли ви думаєте, як конвертувати відео в текст, YouTube може виявитися останнім сервісом, який спаде вам на думку. Однак багато хто успішно використовує можливості відеохостингу для розшифровки відеозаписів. Все, що потрібно, щоб отримати готовий текст з відео, – завантажити ролик на сервіс. YouTube автоматично згенерує субтитри для відео, які можна буде скопіювати та вставити в документ. Розшифрований текст для відео готовий!

Читайте також:  Генії відділу маркетингу Барбі — відкриття феномену нового кіно

Розширення для браузерів

Знайти безкоштовне розширення для браузера, яке якісно робить з відео текст або розшифровує звукову доріжку, непросто. Але ті, хто наважиться до експериментів з невеликими грошовими витратами, можуть спробувати наступні плагіни.

VoiceIn Voice Typing

Розширення для браузера Chrome з функцією розпізнавання голосу. Може використовуватися для диктування текстів, заповнення форм або коментування. Якщо поруч з мікрофоном увімкнути аудіо або відео, додаток буде набирати текст в документі. Підтримує більше 120 мов. Пробна версія безкоштовна. Тим, хто захоче повноцінно користуватися розширенням, доведеться його купити.

Voice to Text

Chrome-додаток з функцією розпізнавання голосу. Має підтримку понад 60 мов, зокрема української. Працює за тим же принципом, що й інші сервіси розпізнавання мови: ви диктуєте або програєте запис, додаток набирає текст. Відео також можна розшифрувати, якщо піднести пристрій із записаним роликом близько до мікрофона.

Вибір способу транскрибації аудіо та відео в текст залежить від матеріальних можливостей, терміновості виконання завдання та якості звуку. Будьте готові, що найкращий результат дають платні програми для перетворення відео в текст. А в деяких випадках, коли якість запису дуже погана й чути сторонні шуми, доведеться взятися за розшифровку самостійно або вдатися до послуг фрілансерів.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Старт курсу “Digital-маркетинг 2024” вже скоро

Старт курсу “Digital-маркетинг 2024” вже скоро

Чому інтегрований пошук важливий на Amazon

Чому інтегрований пошук важливий на Amazon

Google почав поступово відмовлятися від сторонніх файлів cookie

Google почав поступово відмовлятися від сторонніх файлів cookie

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: