П’ять нових платформ  соціальних медіа: що варто знати маркетологам?

П’ять нових платформ соціальних медіа: що варто знати маркетологам?

7 хвилин

Змiст

Олексій Мась – відомий український ІТ-підприємець, автор десятків інформаційних онлайн-проєктів, співзасновник iForum, оголосив, що покидає посаду керівника інноваційної лабораторії “Київстару” заради власного проєкту: “крафтових соцмереж”. Це будуть онлайн-спільноти, створені під індивідуальні потреби замовника.

Розбираємось, чому суспільству замало вже наявних соцмереж і чи будуть нові платформи next big thing, на прикладі п’яти нових соціальних медіа.

 TikTok

Рік запуску: 2017. Заснована в 2016

Кількість користувачів: 500 мільйонів

З моменту запуску, два роки тому, TikTok повідомив про 500 мільйонів активних щомісячних користувачів. Маючи понад 800 мільйонів глобальних завантажень, TikTok зараз більш популярний у магазинах додатків, ніж Facebook, Instagram та інші відомі платформи соціальних медіа.

Для тих, хто пам’ятає Vine або Musical.ly, TikTok – це як суміш двох. Платформа дозволяє знімати короткі відеоролики, які циклічно відтворюються, точно як Vine. Але, як і Musical.ly або Snapchat, ви можете додавати цікаві ефекти, фільтри AR, текст та музичні накладки, щоб покращити якість. Як інші подібні відео платформи, його в основному полюбили користувачі до 30 років.

Додаток також дозволяє оптимізувати відео, додаючи хештеги, які полегшують пошук.  Один із способів використання хештегів у TikTok – через вкладку “Виклики”. Ця вкладка  пропонує вам зробити виклик (challenge) із тематичним хештегом. Коли ви публікуєте відео, яке відповідає на виклик, ви можете включити відповідний хештег, щоб ті, хто слідує за викликом, могли бачити відео.

Відомі особи та бренди також починають звертати увагу на цю молодіжну платформу. Наприклад, The Washington Post  використовує TikTok та вже має більше 54000 підписників.

Вже зараз модні, видавничі та розважальні компанії починають придивлятися до TikTok. У міру зростання платформи ми побачимо, як бренди інших галузей включать її до своїх маркетингових стратегій.

Читайте також:  Google Analytics 4 vs Universal Analytics. У чому різниця?

Caffeine

Рік запуску: Заснована у 2016, запущена 2018

Кількість користувачів: невідомо

Caffeine.tv's streaming app interface

Caffeine.tv, платформа, побудована колишніми дизайнерами Apple, яка дозволяє створювати прямі трансляції для друзів і підписников. Трансляції відображаються у стрічці, яку ви можете коментувати.

Поряд із трансляціями відео в прямому ефірі ви також можете демонструвати екрани свого комп’ютера чи телевізора під час гри у відеоігри. Це робить Caffeine можливим конкурентом Twitch.tv. Як і Twitch, який пропонує вам гроші або передплату на сервіс за високий перегляд, Caffeine запустила програму монетизації для нагородження активних стрімерів.

Компанія поки не вказала точну кількість користувачів, але її профіль на Crunchbase показує, що зараз інвестицій було понад 140 мільйонів доларів. Найбільший інвестор на сьогоднішній день – 21st Century Fox.

Крім інтересу інвесторів, платформа починає бути цікавою й для кіберспорту. Наприклад, платформа була використана для трансляції Ігор X 2019 в Аспені.

Lasso by Facebook

Рік запуску: 2018

Кількість користувачів:70 000 в Америці

Lasso, який був тихо й непомітно запущений Facebook у 2018 році, конкурує безпосередньо з TikTok, оскільки користувачі можуть використовувати платформу для створення коротких відео з фільтрами та музичними накладками. Ось короткий приклад поста Лассо з музичною накладкою:

https://www.facebook.com/lassovideos/videos/645402375961470/?t=0

Хоча Lasso лише починає працювати, вона може бути перспективною платформою в майбутньому, оскільки належить Facebook. Завдяки цьому додаток може отримати частку від користувацької бази, технологічних ресурсів та фінансування Facebook.

Хоча база користувачів Лассо невелика, а його демографічні показники ще не визначені, це може бути спробою Facebook охопити молодшу аудиторію, схожу на аудиторію TikTok. Якщо це так, компанії, націлені на Gen-Z, повинні слідкувати та порівнювати Lasso та TikTok, щоб побачити, який тип контенту є популярним на цих платформах.

Читайте також:  Навіщо Ілон Маск впроваджує посилання X/Twitter без заголовків?

Як і TikTok, такий тип соціальної платформи може зацікавити модні та розважальні бренди.

Houseparty

Рік запуску: 2016

Кількість користувачів: більше 20 мільйонів

Houseparty – додаток для групового відео обміну повідомленнями, який дозволяє проводити відеочати з декількома користувачами одночасно. Щоб зробити чат цікавішим для всіх, ви можете використовувати відеофільтри, наклейки та інші ефекти.

Спочатку  цей додаток запустився як Meerkat, але ребрендував себе у Houseparty та оновив деякі функції у 2016 році. З того часу Houseparty піднявся у рейтингу магазинів додатків та набув 20 мільйонів користувачів у 2018 році.

У 2018 році Houseparty запустив у чаті ігрову функцію, яка дозволяє грати в ігри зі своїми друзями. Компанія повідомляє, що понад 10 мільйонів користувачів вже грали у гру – Heads Up на платформі.

Додаток пропонує певний рекламний простір, тому маркетологи  можуть спробувати та поекспериментувати. Наприклад, невелика косметична компанія може спонсорувати відеочат з інфлюенсером, який би відповів на питання  макіяжу та краси та показав учасникам, як користуватися одним із нових косметичних засобів.

Незважаючи на те, що платформа виглядає багатообіцяючою, варто пам’ятати, що у цього додатку є чимало крутих та відомих конкурентів, зокрема Snapchat, який розгорнув групові відеочати у 2018 році.

Steemit

Рік запуску: 2016

Кількість користувачів: майже 1.2 мільйони

Ця платформа схожа на Reddit, але з криптовалютною «фішкою». У той час як Reddit нагороджує активне залучення публікацій, публікуючи їх у верхній частині каналів, Steemit дає користувачам монетку Steem, якщо публікація працює добре. Як і в Reddit, користувачі можуть коментувати, ділитися або оскаржувати  публікації

Ось як виглядає фід платформи. Дизайн сайту дуже простий і схожий на старіші дизайни веб-сайтів Reddit з базовим стилем подачі.

Steemit's "life" newsfeed

Оскільки користувачі прагнутимуть заробляти, використовувати або продавати монети Steem, інтерфейс також включає бічну панель, яка показує реальну вартість криптовалюти проти інших відомих монет, таких як Bitcoin. Як бачите, саме в цьому полягає основна відмінність Steemit від інших платформ.

Читайте також:  Брендинг у соціальних мережах: Як це зробити правильно?

Steemit стверджує, що має понад 1 мільйон користувачів та понад 50 000 активних користувачів щомісяця. Хоча його база користувачів все ще набагато менша, ніж інші платформи, про неї вже були публікації в TechCrunch, WIRED та інших виданнях. Його також назвали провідною соціальною платформою у світі криптовалюти.

Тому ми звісно, включили Steemit до цього списку, незважаючи на те,  що він ще невеликий.  Але він дуже помітний у спільнотах криптовалют, та, здається, є однією з перших подібних платформ. Це цікавий приклад того, як криптовалюта та соціальні медіа змогли об’єднатися, щоб створити крафтову соціальну платформу майбутнього.

Навіщо все це маркетологам?

Слідкуйте уважно за новими тенденціями соціальних мереж, новими цікавими платформами. Розподіліть свій час між новими та старими каналами, зосередьтеся на зростанні та вдосконаленні стратегій на успішних платформах, а потім розгляньте, які можливості пропонують нові платформи. Якщо ви знайдете цікаву платформу на зразок TIkTok, спробуйте запланувати кілька експериментальних постів.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

Політика Мета стала лояльніше щодо контенту, який створений ШІ

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

YouTube представляє 3 нові оновлення, зокрема аналітики реакції на пряму трансляцію

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Майкрософт оновлює нативні кампанії до розширеної CPC

Статті по цій темі

Найкращий час для публікацій в соціальних мережах: результати дослідження

Найкращий час для публікацій в соціальних мережах: результати дослідження

Как эффективно использовать хэштеги?

Как эффективно использовать хэштеги?

Facebook представляет новые рекламные инструменты в преддверии новогодних праздников

Facebook представляет новые рекламные инструменты в преддверии новогодних праздников

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: