Clubhouse – що це таке, та навіщо потрібне?

Clubhouse – що це таке, та навіщо потрібне?

5 хвилин

Змiст

Тільки голосом, тільки з Айфону, тільки за запрошенням. Про що йдеться? Так, звичайно: соціальна мережа без фото чи відео. Тільки аватар, біо та голос. Welcome to the next level.

Добре, то що ж це?

Уявіть, що у вас є додаток на телефоні, який дає змогу вам прослуховувати розмови інших людей у прямому ефірі, але ці люди хочуть бути почутими. Вони можуть бути навіть відомими, щонайменше просто цікавими, або ж експертами (проте, жодних гарантій). І вам може бути надана можливість приєднатися до чату. Думайте про Clubhouse, як про аудіочат-соціальну-мережу. «Що, якби Twitter був подкастом, у якому б ви жили?»

Чому соцмережа швидко стала такою популярною?

Насамперед через свою «закритість». Ви можете потрапити в Clubhouse, лише якщо отримаєте інвайт від знайомого або друга, який уже є в мережі. Так творці Clubhouse зібрали досить добірну аудиторію, де всі члени «тусовки» схожі між собою за інтересами та цінностям. Принцип: «всі знають один одного». І друга причина — Ілон Маск. Мільярдер увірвався сюди в лютому 2021 року. Раптово зайшов в одну з кімнат, почавши, як ні в чому не бувало, розмовляти з людьми. Після цього про Clubhouse говорили вже всі.

Чому я тільки зараз чую про нього? Коли він був запущений?

Clubhouse був заснований у березні 2020 року. Він став бажаним частково завдяки ексклюзивності із запрошеннями, подібно до членства в реальному світі. Рік тому це була зовсім невеличка громада, що в основному складалася з венчурних капіталістів. Врешті-решт, компанія, яка стоїть за додатком — Alpha Exploration Co., отримала інвестиції у 12 мільйонів доларів від Андрісена Горовіца після двох місяців існування. Clubhouse швидко здорожчав до 100 мільйонів доларів — і на той момент у ньому було лише 1500 користувачів. Зараз він відкритий для багатьох, попри те, що він усе ще має доступ лише за запрошеннями.

Які дані потрібні Clubhouse для реєстрації?

Ви маєте дати Clubhouse свій номер телефону та своє справжнє ім’я (теоретично). Ви можете зареєструвати бажане ім’я користувача ще до того, як отримаєте запрошення. Людині, що запрошує, просто потрібен ваш номер телефону. Вам надійде текстове повідомлення з проханням відвідати joinclubhouse.com/app та увійти в систему з цим номером.

Читайте також: 
Чим для маркетологів будуть корисні нові функції Х?

Зв’яжіть свій обліковий запис Twitter з Clubhouse, якщо ви не хочете створювати профіль із нуля; він навіть підтягне ваш наявний аватар. Clubhouse також підштовхує вас до того, щоби зв’язати свої контакти, щоби спростити пошук людей, на яких можна підписатися.

Що я можу слухати в Clubhouse?

Коли ви нарешті отримаєте доступ, додаток пропонує сторінку, повну тем для розмов, яким варто дотримуватися, починаючи від спорту, закінчуючи технологіями, світовими справами, вірою, «суєтою» тощо. У кожній категорії ви знайдете людей, яких цікавить те ж саме, і ви можете стежити за ними. Чим більше тем та людей, за якими ви стежите, тим більше шансів отримати пропозиції щодо кімнати, яка відповідає вашим побажанням.

Розмови не є постійними?

Кімната для розмов створюється та зникає, коли люди запускають або закінчують чат. Clubhouse нічого не фіксує. Але це не означає, що інші учасники не знайдуть способів записувати. Інтернет усе ще назавжди.

Скільки людей може бути в розмові?

Поточний ліміт — 5000 осіб на кімнату в клубі, — який, безперечно, Маск зламав. Користувачі в цій кімнаті розпочали пряму трансляцію розмови на YouTube, що є розумним обхідним шляхом, щоби зробити запис сказаного.

Що ви насправді маєте на увазі під розмовою? Хіба це не як подкаст?

Це залежить від ваших уподобань про подкасти, але пам’ятайте — усі залучені люди розмовляють через свої iPhone. Вони не бачать одне одного, тож це насправді однаково, що слухати телефонний дзвінок. Тут немає професійного монтажу, звукових ефектів, переходів та реклами (принаймні офіційно). Однак, «стиль» розмови є гнучким: одна кімната може бути випадковою «сам на сам» між друзями, тоді як інша — це більш офіційне інтерв’ю в стилі ток-шоу, велика групова дискусія або навіть сеанс обміну музикою. Якщо хтось цікавий потрапляє в кімнату — наприклад, мільярдер, — модератор кімнати може поставити його на «сцену», як спікера.

Тож я можу лише слухати?

Не обов’язково. Той, хто слухає, може практично «підняти руку». Вам можуть дозволити поговорити, це залежить від модератора кімнати.

Читайте також: 
Чи мертвий NFT?

Звучить більше як Zoom без відео

Певним чином, так… Ви завжди можете зробити Zoom або Google Meet, не вмикаючи відео. Але Clubhouse насправді не такий, оскільки бесіди відкриті для будь-якого учасника, який може їх знайти, а не для кількох вибраних. Віртуальна сцена обмежена, що, сподіваємось, надає слово лише людям, які мають щось важливе або цікаве для розмов. Крім того, відсутність необхідності дивитись на екран під час розмови — приємна зміна в порівнянні із сьогоднішніми щоденними відеодзвінками.

Хочеш знати більше про digital?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент
тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!

Cвіжі публікації

Старт курсу “Digital-маркетинг 2024” вже скоро

Старт курсу “Digital-маркетинг 2024” вже скоро

YouTube анонсує 4 нові функції Studio для авторів

YouTube анонсує 4 нові функції Studio для авторів

Чому інтегрований пошук важливий на Amazon

Чому інтегрований пошук важливий на Amazon

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

performance_marketing_engineers/

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: